Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

ΕΝΑΣ ΤΑΦΟΣ (Μυκηναϊκός) ΜΙΑ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ (Δελφικό Τοπίο) ΚΑΙ ΔΥΟ ΝΕΟΚΟΡΟΙ (Δήμαρχοι) - ανακοίνωση πρώην Δημάρχου Παναγιωτόπουλου

Δίλημμα

  Η ατυχία του να έχεις ταφεί εδώ και 3.000 και πλέον έτη, κοντά στα επίγεια άλλοτε υπάρχοντά σου και να έλθει το πλήρωμα (;) του χρόνου, όπου η αυλή της οικίας σου, μαζί με το αμπέλι και το λιοστάσι σου, να ονομασθεί "Δελφικό Τοπίο", όντως είναι ανομολόγητη!...  Η ατυχία όμως, του να αποκαλυφθεί μετά από τόσους αιώνες ησυχίας σου, από την αρχαιολογική σκαπάνη, η τελευταία λιθόκτιστη κατοικία σου και οι ευκαιριακοί "τοπικοί άρχοντες" να αρχίσουν να "μαλλιοτραβιούν-
ται", προκειμένου να πείσουν ψήφους και ιστορία, για το ποιός "κατόπιν ενεργειών του", θα καταφέρει να ρίξει μερικούς κουβάδες ασφάλτου, στα μερικά μέτρα χωμάτινου οδοστρώματος, τα οποία οδηγούν στο δικό σου βουβό βασίλειο, ε, αυτό, δεν σου αξίζει.  Αυτό δεν αξίζει ούτε στον χειρότερον θεό του ηλιακού μας συστήματος!...

Το ερώτημα όμως παραμένει : Ποιός "ευθύνεται" για την ασφαλτόστρωση του τμήματος της χωμάτινης αγροτικής οδού, η οποία συνδέει τον αποκαλυφθέντα (αλλά μη ανασκαφέντα ακόμη) Μυκηναϊκό Τάφο στην περιοχή (θέση Άμπλιανος) της Αμφίσσης, με την επαρχιακή εθνική οδό;  Ο πρώην, ή ο νυν;

Είναι κι αυτός ένας τρόπος, προκειμένου να περάσει κάποιος στην τοπική ιστορία, ως "ευεργέτης" και προστάτης προγόνων και πολιτισμού.

****************************************


ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΟΛΩΤΟ
ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΤΑΦΟ - ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συμβασιοποίηση του έργου ασφαλτόστρωσης του αγροτικού δρόμου μήκους 3,5 χλμ., που οδηγεί και στο μυκηναϊκό τάφο της Άμφισσας (4 Εποχές έως Ζαζάνια) και συγχαίρουμε τη δημοτική αρχή για την υπογραφή της σύμβασης.
Επειδή όμως στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε δεν υπήρχε πλήρες ιστορικό του έργου, θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε εμείς τους συμπολίτες μας.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» με βάση τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας υπ’ αριθμ. 22/2017. Η πρόταση του Δήμου Δελφών υποβλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών το Δεκέμβριο του 2018, έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργείου για δράσεις αγροτικής οδοποιίας τον Αύγουστο 2018. Η επίσημη ένταξη του έργου έγινε από τον Υπουργό Εσωτερικών το Μάρτιο του 2019.
Αμέσως μετά την ένταξή του, το έργο δημοπρατήθηκε με πρόσκληση που εκδώσαμε το Μάιο του 2019 και ακολούθησε σε λίγες ημέρες ο διαγωνισμός. Τον Ιούνιο του 2019 είχαμε ήδη προσωρινό ανάδοχο, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου 2019 κατακυρώθηκε οριστικά το έργο.
Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια προσπάθειας που ξεκίνησε παλαιότερα.
Η πρώτη μελέτη είχε εκπονηθεί κατά τα έτη 2012-2013 και το έργο είχε αρχικά ενταχθεί σε χρηματοδότηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2007-2013), όμως δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εκτελεστεί, διότι το πρόγραμμα αυτό έληξε στα τέλη του 2015, χωρίς το έργο να έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Αυτό που ουσιαστικά μας έλειπε, ήταν η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού, διότι το έργο κατασκευάζεται εντός της Ζώνης Α΄ του Δελφικού Τοπίου. Η δυσκολία ήταν σημαντική διότι η Υπουργική Απόφαση του Μαΐου 2012 για το Δελφικό Τοπίο ουσιαστικά απαγορεύει τις ασφαλτοστρώσεις δρόμων ενός της ζώνης Α΄.
Σε καλή συνεργασία όμως με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και επιχειρηματολογώντας για το εξαιρετικό της περίπτωσης (ανάδειξη του τότε πρόσφατα ανακαλυφθέντος θολωτού μυκηναϊκού τάφου κ.λπ.), καταφέραμε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 να εξασφαλίσουμε την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η πρώτη ευκαιρία χρηματοδότησης που μας δόθηκε ήταν το πρόγραμμα Φιλόδημος, την οποία και αξιοποιήσαμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου