Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ (και μνήμες) ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΛΟΓΩ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΣ ΠΥΡΚΑΪΑΣ

Ευτυχώς!...

  Χάριν της αμέσου επεμβάσεως των Πυροσβεστικών δυνάμεων της περιοχής μας και του αρίστου συντονισμού ανάμεσα στο προσωπικό, στα επίγεια και στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, απεφεύχθη η επανάληψη του ατυχούς για ολόκληρη την περιοχή μας περιστατικού, όπως το είχαμε βιώσει τον Αύγουστο του 2013.  Μια μικρή εστία πυρκαϊάς, η οποία για αγνώστους ακόμη λόγους ενεφανίσθη στην περιοχή "Δανισκέϊκα" της Ιτέας, βορείως των Γαλλικών μώλων,
μετετράπη σε χρόνο "dt"με την βοήθεια του ισχυρότατου νοτίου ανέμου, σε μια πολλά υποσχόμενη καταστροφική πυρκαϊά, της οποίας η προς βορράν εξάπλωση, θα μετέτρεπε σε κρανίου τόπο, εκτός από τον παρακείμενο λόφο και ολόκληρη την περιοχή.  Να σημειώσουμε ότι το σημείο εκείνο, γειτνιάζει με τον καταπράσινο λόφο των Αγίων Αναργύρων και ότι από εκεί ξεκινά, ο ελαιώνας (τοποθεσία "Γωνιά") της Ιτέας και του Δελφικού Τοπίου.

  Υπήρξε άμεση κινητοποίηση και από την Π.Ε. Φωκίδος, ο δε αντιπεριφερειάρχης ευρέθη στο σημείο, μαζί με τις τοπικές ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.  
  Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής επελήφθησαν της κατασβέσεως λόγω της μη δυνατότητος προσεγγίσεως από υδροφόρα οχήματα, ενώ τα σπεύσαντα 2 (δυο) πυροσβεστικά αεροσκάφη (Canadair), συνέβαλαν  τα μέγιστα στην πολύ γρήγορη κατάσβεση της πυρκαϊάς.  Στον γρήγορο εντοπισμό της πυρκαϊάς εβοήθησαν οι άνθρωποι του Δασονομείου, οι οποίοι και περιπολούν στον λόφο των Αγίων Αναργύρων.
  Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών με θαλάσσιο ύδωρ, λόγω του ισχυρού νοτίου ανέμου, απραγματοποίητο εντός του υπήνεμου λιμένα του Γαλαξειδίου, για αυτό και η φωτογράφιση της  διαδικασίας προσθαλασσώσεως και αποθαλασσώσεως, είναι εξ αποστάσεως και λογικά, όχι ποιοτική.
  Πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν ακόμη στην πληγείσα περιοχή και θα παραμείνουν εκεί ως είναι φυσικό για αρκετές ώρες, λόγω του ανέμου και του κινδύνου αναζωπυρώσεων.

  Παραθέτουμε φωτογραφίες από την καμμένη περιοχή, όπου όπως είναι ευδιάκριτον, η έκταση της ζημίας, είναι ευτυχώς πολύ περιορισμένη.





3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣΝΗΩΣΗ η ΑΠΟΝΗΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ...ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΛΟΙΟΥ !!!
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΡΟΣΘΑΛΑΣΣΩΣΗ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.

    Τοτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστόν! Εκ παραδρομής, λάθος μας.
      Το διορθώνουμε.
      Ευχαριστούμε για την υπόδειξη.

      Διαγραφή
    2. Εκτός και εάν θεωρήσουμε τον κόλπο Ιτέας - Γαλαξειδίου, ...αεροπλανοφόρο!

      Διαγραφή