Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

"ΘΕΪΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ" ΣΤΟΝ ΠΛΕΙΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟ...

Εύοσμος Φυτεία...


   Δεν είχαν περάσει αρκετές ημέρες από την τελευταία δυνατή βροχόπτωση, όταν είχε παρατηρηθεί εκείνη η “κατεβασιά” του Πλειστού (ή Πλείστου) ποταμού, του οποίου το υγρό φορτίο, εκόσμισε, εχρωμάτισε και ...αρωμάτισε ολόκληρη την παράλια ζώνη της Κίρρας, οπότε και ενεφανίσθησαν στην κοίτη του ποταμού και τα γρήγορα αποτελέσματα εκείνης της ...λιπάνσεως του εδάφους : πρασινάδα!

   Φωτογραφίες από εκείνο το θέαμα, είχαμε δημοσιεύσει στο σχετικό άρθρο μας (εδώ) στις 20-3-2017, αλλά σήμερα, δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην σχολιάσουμε την απότομη “άνθιση” της ξερής καθ’ όλη την διάρκεια του έτους κοίτης του χειμάρρου-ποταμού, λόγων του ...εμπλουτισμού της κατεβασιάς, με “θεϊκό λίπασμα”.
-  Και αναφέρουμε “θεϊκό”, καθ’ όσον, ότι εν πάση περιπτώσει καταλήγει στην θάλασσα της Κίρρας, έχει την αρχή του στους Δελφούς και ενδεχομένως η άκρη του μίτου της ροής, να ευρίσκεται ανάμεσα στις Φαιδριάδες, δηλαδή στην Κασταλία πηγή. Εξυπακούεται ότι θα υπάρχει σύνδεση και με το Μουσείο και τον ευρύτερο αρχαιολογικό και οικιστικό χώρο των Δελφών, πέρα από την ενδιάμεση στάση για περισσότερον ... “εμπλουτισμό” του “φερτού” υλικού, στο Χρισσό.
-  “Λίπασμα” δε, λόγω του ότι, όπως εκ του αποτελέσματος και από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει, το “μελανόχρουν” υγρό το οποίο εκβάλει στον χείμαρρο-ποταμό στην θέση “Καλόγερος” εντός της Α’ Ζώνης του Δελφικού Τοπίου, βρίθει οργανικών ουσιών (light έκφραση των ακατεργάστων αστικών λυμάτων...), πέραν των συνοδευτικών οσμών προπανίου, θείου και βουτανίου!...

   Οι παρατιθέμενες σήμερα φωτογραφίες, είναι από το σημείο εκβολής του ποταμού στην θάλασσα της Κίρρας, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, με ημερομηνία 22-3-2017. Και όπως φαίνεται, η μεν ροή έχει σταματήσει, αλλά η κοίτη του χειμάρρου έχει μετατραπεί σε μια αβαθή λίμνη σε εκείνο το σημείο, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο, τις ...ευεργετικές συνέπειες του  “επεξεργασμένου, απολυμανσμένου και φυσιολογικού κατά τις μετρήσεις”  ρέοντος ύδατος όπως περιγράφει η θεματική αντιδήμαρχος σε επιστολή της, στο να δώσουν ζωή στο άγονο έδαφος. Και για να ακριβολογούμε, η γενεσιουργός αιτία αυτής της απότομης αναπτύξεως πρασίνου σε εκείνο μόνον το σημείο, είναι η καλή λίπανση του εδάφους. 
Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίον τοποθετούμε “την κοπριά στα λάχανα...”

Ζούμε μοναδικές εποχές. Εποχές στις οποίες το φανταστικό αναμιγνύεται με την πραγματικότητα και ο ιδεαλισμός εξοστρακίζει την αλήθεια.
Για το καλό μας, βεβαίως βεβαίως...

(ο Άϊ-Γιάννης ο λιπασμένος και η Κίρρα με τα αφρόψαρα. : ταινία μικρού μήκους...) 



1 σχόλιο:

  1. ΠΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΕΙΟΧΗ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή