Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ...ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (άρθρο)

Ακούς….Δήμαρχε….!
Του Νίκου Δρόλαπα


Φωτεινό παράδειγμα η νέα Δήμαρχος Ρώμης.

Πριν καλά καλά αναλάβει καθήκοντα ξεκίνησε αγώνα κατά της διαφθοράς με 6 συλλήψεις !

  Οι καραμπινιέροι συνέλαβαν έξι επιχειρηματίες και ανώτερους υπαλλήλους του Δήμου με κατηγορίες διαφθοράς
Υπενθυμίζεται ότι η διαφθορά, η σπατάλη, οι παράνομες χρηματοδοτήσεις και οι στημένες διαδικασίες στην Ιταλική Πρωτεύουσα ήταν από τις κύριες αιτίες της εντυπωσιακής μείωσης των ποσοστών της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς στις Δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και της θεαματικής επικράτησης του κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.
Ευχαριστώ την Εισαγγελία και τις Αστυνομικές δυνάμεις, τώρα, αλλάζουμε σελίδα, έγραψε η νέα δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι στον λογαριασμό της στο Twitter.
ΑΥΤΑ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΔΩ !

Εδώ…., ο Δήμος Δελφών, έχει παραδοθεί στις αδυναμίες και τις σκοπιμότητες των διοικούντων.
Εδώ….βασιλεύει η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, τα χρέη, οι σπατάλες, το πελατειακό σύστημα, η κακοδιοίκηση, ο διαχωρισμός των Δημοτών στους ημέτερους και τους….άλλους !
Όταν πριν δύο χρόνια επικρατούσε το κυρίαρχο αίτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών που ήταν να φύγει η διεφθαρμένη Δημοτική αρχή και θα δημιουργούντο οι προϋποθέσεις για το ξερίζωμα της διαπλοκής, ορισμένοι, ηθελημένα ή όχι, καλλιέργησαν τη παραπλανητική σύγχυση της δήθεν διάσπασης του γνωστού μπλόκ, που έχει ως μοναδική επιδίωξη την εναλλαγή των ίδιων και ίδιων προσώπων στην εξουσία. Γι΄αυτό και ο Δήμαρχος , γέννημα και θρέμμα αυτού του μορφώματος, δεν κράτησε τις υποσχέσεις του για πάταξη της διαπλοκής.

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι ο Δήμος παραπαίει σε όλους τους τομείς. Οι ελάχιστοι που εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους, επισημαίνουν τα προβλήματα, τις αδυναμίες, τις λαθεμένες ενέργειες και τα επακόλουθα αυτών των επιλογών. Διερευνούν τα αίτια και τα αποτελέσματα. Υποβάλλουν τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις. Προσπαθούν να διασώσουν ότι διασώζεται. Βοηθούν στην ενημέρωση των συνδημοτών μας, ώστε να καταστήσουν φανερά όσα οι αιρετοί του Δήμου θέλουν να μείνουν κρυφά. Γιατί πιστεύουν ότι υπηρετούν το καλώς εννοούμενο κοινό συμφέρον.
Όμως, μένουν όλοι άναυδοι με όσα αποκαλύπτουν ακόμη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και όσα επιμελώς αποκρύπτουν οι αξιωματούχοι του Δήμου.
Από τη στημένη βιομηχανία των παράνομων και επιζήμιων για τον Δήμο απ΄ ευθείας αναθέσεων έργων, χωρίς διαγωνισμό, με προσωπικές ΄΄προσκλήσεις΄΄ μόνο στους ΄΄συγκεκριμένους΄΄, λες και κατανέμουν τα λεφτά του πατέρα τους και όχι των Δημοτών, τα οποία πρέπει όλοι να διασφαλίζουμε και όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες με ισονομία, ιδιαίτερα σε καιρό κρίσης, εξάγονται δυσάρεστα συμπεράσματα γι΄ αυτούς που διοικούν τον Δήμο.
Μοιράζουν με αυτή τη μέθοδο πολλά έργα, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και τα κατευθύνουν κρυφά, χωρίς διαφάνεια, σε μία κλειστή ομάδα ΄΄ημετέρων΄΄ εργολάβων ή αεριτζήδων, πάντοτε όμως των ίδιων και ίδιων προσώπων, σε συγγενείς, κουμπάρους, γαμπρούς, σε παλιούς και νέους συμπέθερους, ακόμη και σε άγνωστους από άλλους Νομούς, σαν να μην υπάρχουν επαγγελματίες ντόπιοι με ανάγκες. Δεν καλούν όλους τους κατασκευαστές της περιοχής για να υπάρξει ανταγωνισμός και να προκύψει οικονομία για το Δήμο. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αν υπάρχουν και παρένθετα πρόσωπα, πίσω από τα οποία να κρύβονται ΄΄άλλοι ΄΄και ΄΄ποίοι΄΄ ;
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο, οι ευνοούμενοι αυτοί εργολάβοι να έχουν διαθέσιμο Γραφείο μέσα στον Δήμο και το χειρότερο, όπως αποκαλύπτεται από τους Δ. Συμβούλους, οι εργολάβοι κανονίζουν ποια έργα θα γίνουν και πως αυτά θα διανεμηθούν και σε ποιούς.
Όσοι δεν έχουν ενημέρωση πώς γίνονται τα έργα με τις απ΄ευθείας αναθέσεις, δεν μπορούν να έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα , πώς αναθέτουν τα έργα αυτά, αν γίνονται σύμφωνα με πλήρεις μελέτες, αν υπάρχουν έλεγχοι, αν γίνονται παραλαβές από επιτροπές μηχανικών, αν και πώς διασφαλίζεται η ποιότητα, αν επιβεβαιώνονται και από ποιούς οι ποσότητες των εργασιών, αν η χρησιμότητα αυτών δικαιολογεί τις μεγάλες συνολικές δαπάνες ή και σπατάλες, γιατί τα έργα αυτά, κατά κανόνα, είναι ασύμφορα για τους Δήμους και προσοδοφόρα μόνο για τους ΄΄ημετέρους΄΄, που ωφελούνται σκανδαλωδώς.
Βέβαια, επιτρέπεται η κατασκευή έργων με απ΄ευθείας αναθέσεις αλλά μόνο σε ειδικές και κατεπείγουσες περιπτώσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση η διαδικασία αυτή είναι παράνομη. Οφείλει ο κάθε Δήμος, όπως και κάθε Οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, όποτε υπάρχει ανάγκη εκτέλεσης διάσπαρτων μικρών έργων να τα συγκεντρώνει, να τα διαχωρίζει σε κατηγορίες ομοειδών εργασιών και να συντάσσει πλήρεις μελέτες, με αναλυτική περιγραφή, προμετρήσεις, προϋπολογισμό δαπάνης, με προδιαγραφές και όρους για την κατά το δυνατόν εγγυημένη ποιοτική και ποσοτική εκτέλεση των εργασιών και τιμές προκαθορισμένες ( όχι υπερκοστολογημένες και ανάλογα με τον εργολάβο ). Γιατί αν συγκέντρωναν όλες αυτές τις μικροεργασίες τότε ίσως αποδεικνυόταν ότι το 80% των έργων αυτών δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και μεγάλο μέρος του Δημοτικού χρήματος πάει υπέρ πίστεως στο πελατειακό σύστημα, αλλά όχι και υπέρ πατρίδος, υπέρ του Δήμου και των Δημοτών.
Αποτελεί παράβαση του Νόμου, αυτό που γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις , να σπάνε τα έργα σε πολλά μικρότερα, ώστε ο προϋπολογισμός του κάθε έργου να είναι πολύ χαμηλός και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας των Δημοτικών Αρχών για να τα αναθέτουν εκεί που θέλουν.
Αυτά κ. Δήμαρχε είναι βέβαιο ότι τα γνωρίζετε. Γνωρίζετε πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύθηκαν από τον Δήμο υπό τη δική σας διοίκηση και πόσα από τη προηγούμενη. Όμως και τα δύο αυτά ποσά τα κρύβετε από τους συμπολίτες σας ως επτασφράγιστο μυστικό, ας είναι καλά η ευθιξία σας….

Ποίος άραγε είναι ο λόγος που δεν απαντάτε στα τόσα ερωτήματα που σας έχουν γίνει ; Έχετε μετανοήσει γι΄αυτά ; Μα εσείς ακόμη συνεχίζετε την ίδια τακτική. Μήπως θα ήταν καλύτερα να ξεφορτωθείτε αυτά τα βάρη, να πάρετε μια βαθειά ανάσα και να πείτε, αλλάζουμε. Αυτά μέχρις εδώ. Πάμε παρακάτω. Να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές, τις μεγάλες ανάγκες που έχει αυτός ο τόπος….
Νομίζετε ότι οι συμπολίτες μας δεν θα εκτιμούσαν μια τέτοια κίνηση ;
Μα, να ήταν μόνο αυτά ; Ξέρετε σε πόσα μεγαλύτερα έργα τροποποιούνται οι μελέτες κατά το στάδιο της κατασκευής ( ανεπίτρεπτο για πολλούς λόγους ) και πάντα προς όφελος των εργολάβων ;
Οι αλλαγές αυτές γίνονται εν αγνοία σας ;
Ας δούμε όμως τι κάνατε σε άλλο έργο για το οποίο γνωρίζατε τι ακριβώς συνέβη. Πρόκειται για το έργο αναπλάσεων στη περιοχή της Χάρμαινας με πίστωση από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο πετάχθηκε έξω από το Πρόγραμμα και χάθηκε η χρηματοδότηση. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, αντί να διακόψει αμέσως τη σύμβαση του έργου και τις εργασίες, επέτρεψε στον εργολάβο, στα μουλωχτά, σαν να μην υπολογίζει τίποτα και κανέναν να συνεχίζει τις εργασίες , εν γνώσει της ότι η δαπάνη δεν θα πληρωθεί από χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου αλλά από Δημοτικά χρήματα. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο για τον Δήμο.
Τι κάνατε στη περίπτωση αυτή κ. Δήμαρχε ; Σε ποιες ενέργειες προήλθατε σε βάρος των υπαίτιων και υπόλογων Μηχανικών του Δήμου ; Διατάξατε διενέργεια ΕΔΕ και τελειώσατε ; Γιατί δεν ζητήσατε να εξετάσουν την υπόθεση Επιθεωρητές και για τον ενδεχόμενο καταλογισμό της δαπάνης αυτής στους υπαίτιους ; Μήπως έτσι οδηγείτε το τεράστιας ηθικής και οικονομικής σημασίας ζήτημα στις καλένδες ; Δεν γνωρίζετε ότι αυτοί οι ελαστικοί χειρισμοί δεν αποτρέπουν τη συνέχιση της ασυδοσίας στα δύο χαρτοφυλάκια του Δήμου, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος, που διαχειρίζονται τα μεγαλύτερα ποσά των Δημοτικών και λοιπών χρηματοδοτήσεων ;

Αλλά, πώς αντιμετωπίσατε και τον συνυπεύθυνο στη συμπαιγνία περί την Υπηρεσία εργολάβο ; που, κατά σύμπτωση και αυτός είναι του περιβάλλοντος της σημερινής και προηγούμενης διοίκησης του Δήμου ( που δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η σημερινή είναι η συνέχεια της προηγούμενης ) !
Με εξωδικαστικό συμβιβασμό ;
Για να πάρει αμέσως τα χρήματα που δικαιούται ;
Ούτε Προσφυγή ( έφεση ) καταθέσατε ;
Φροντίσατε βέβαια, να πάρετε προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη του φίλου σας Δικηγόρου, θεωρώντας ότι κατοχυρώνεστε έναντι του νόμου.
Κατοχυρώνεστε όμως ότι σωστά ενεργήσατε στη συνείδηση των συμπολιτών μας ; Αλίμονο !
Το « Αλίμονο » σαν έκφραση λύπης, απευθύνεται στο Δήμο μας, γιατί δεν έχουμε και πάλι μία ισχυρή και υπεύθυνη Εκπροσώπηση.- 


1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ
    ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΕΣ ΟΜΩΣ
    ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή