Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΙΗΣΗΣ


Τα αποτελέσματα

   Δημοσιεύουμε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και χαρά, το σημερινό ιδιόχειρο σημείωμα της Ρουμελιώτισσας ποιήτριας Μαρίας Σκουρολιάκου, όπου αναφέρονται η Κριτική Επιτροπή και οι Βραβευθέντες ποιητές του διαγωνισμού, τον οποίον επί 29 χρόνια διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
Επαναλαμβάνουμε τον προ ημερών ισχυρισμό μας, ότι η χώρα μας εγέννησε τους ποιητικούς αγώνες, ότι στον τόπο μας εδοξάσθη η ποίηση και ότι οι Δελφοί, είναι το ''brand name'' για την ποιητική άμιλλα ανά τους αιώνες.  Και ότι επιτέλους, θα πρέπει να εύρουμε τρόπους να το εκμεταλλευτούμε.  Τα ''Πύθια'' δεν θα πρέπει να πάψουν να υπάρχουν.


**************************************************

Στον μυστηριακό χώρο των Δελφών, μέσα σε κλίμα ποιητικής μυσταγωγίας , διεξήχθησαν την Κυριακή 8 Ιουνίου οι ΚΘ΄ Δελφικοί Ποιητικοί Αγώνες , οι οποίοι διοργανώνονται από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών επί 29 χρόνια . Στους αγώνες συμμετέχουν Έλληνες ποιητές από όλη την Υφήλιο.
Εφέτος , από τις 230 συμμετοχές , προκρίθηκαν 62 ποιήματα που εκφωνήθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες και κρίθηκαν από πενταμελή επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι :

1.   Τάσος Λέρτας : Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου , Σκηνοθέτης (Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλο), βραβευμένος με το βραβείο Λένιν, συγγραφέας , ποιητής , μεταφραστής αρχαίου δράματος.
2.   Μαρία Σκουρολιάκου : Ποιήτρια , Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας ( UNESCO )
3.   Βασίλης Φλώρος : Ποιητής , Σκηνοθέτης
4.   Κώστας Καπελούζος :Ποιητής , πρώην Αντιπρόεδρος της ΠΕΛ
5.   Ηλίας Παπακωνσταντίνου: Ποιητής.

Δόθηκαν 4 βραβεία για τα παρακάτω ποιήματα .
Α΄Βραβείο:
Γεωργαντάκη –Ψυχογιού Φωτεινή: ‘’ Κασταλίας Πέρασμα’’
Β΄ Βραβείο:
Βολάκης Κων/νος : ‘’Κύπρος ου μ’ εθέσπισεν ‘’
Β΄Βραβείο:
Πουλημενάκου Τζούλια ‘’Διαχρονική θυσία ‘
Γ΄Βραβείο :
Ντελής Ευάγγελος : ‘’Τα σκαλιά της σιωπής ‘’

Δόθηκαν επίσης 15 έπαινοι και τιμητικές διακρίσεις για τα υπόλοιπα που προκρίθηκαν.
Το έπαθλο για όλες τις περιπτώσεις ήταν ένας πάπυρος και ένα κλωνάρι δάφνης !

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών κ. Νίκος Ταβουλάρης μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά:»
«Η ύπαρξη της Ελληνικής Γλώσσας θα καθορίσει και το μέλλον της ύπαρξής μας ως χώρας και αυτό το γνωρίζουν καλά οι φίλοι μας αλλά δυστυχώς το γνωρίζουν και οι εχθροί μας. Δέχεται η Ελληνική γλώσσα επίθεση από ύποπτα κέντρα . Αυτές είναι λοιπόν οι δικές μας Θερμοπύλες»

3 σχόλια:

 1. Η Κυρία Σκουρολιάκου είναι αρκετά ευγενής ώστε να σταθεί μόνο στα του ποιητικού διαγωνισμού. Π.Χ. Δεν αναφέρθηκε στην παντελή απουσία εκπροσώπου του Δήμου που δημιούργησε αρνητικότατη εντύπωση σε όλους.
  Ο Δήμαρχος Κύριος Μανανάς είχε προσκληθεί προσωπικά με γραπτή και τηλεφωνική πρόσκληση, είχε πεί πως θα παραβρεθεί αλλά ούτε παρουσιάστηκε ούτε ρύθμισε την παρουσία κάποιου αντιπροσώπου του.
  Το δυστύχημα για τους Δελφούς είναι πως μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη" ο Δήμαρχος Δελφών είναι απών απο την εκδήλωση γιατί και με τον Κύριο Φουσέκη συνέβαινε το ίδιο. Δεχόταν πρόσκληση και την αγνοούσε.
  Τα προηγούμενα χρόνια την κατάσταση "έσωζε" η Κυρία Μπακολουκά που ως Αντιδήμαρχος καλωσόριζε τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες αλλά αυτή την φορά απουσίαζε κι έτσι οι αρνητικές εντυπώσεις μεγιστοποιήθηκαν.
  Αλλο μεγάλο θέμα αφορά στον χώρο όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση. Η αίθουσα συμβουλίων είναι ανεπαρκής και μικρή. Το 1/3 των παρευρισκομένων στεκόταν όρθιο στο βάθος της αίθουσας.
  Αν ήμουν Δήμαρχος θα ντρεπόμουν να παραχωρήσω τον συγκεκριμένο χώρο για μια τέτοια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για 29η φορά και έχει καταστεί θεσμός για τους Δελφούς.
  Θα μπορούσε να πεί κάποιος "Μα, αυτή την αίθουσα ζητάνε, αυτή τους παραχωρούμε". Λοιπόν η ΠΕΛ ζητάει αυτή την αίθουσα απο τον Δήμο γιατί είναι δωρεάν και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα χρήματα που απαιτεί το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών για την παραχώρηση του αμφιθεάτρου.
  Κι εδώ έχουμε το θέμα που άπτεται της συνολικής αντίληψης του πως διοικώ έναν Δήμο. Γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος δέχεται ένα αίτημα και το διεκπεραιώνει με αυστηρή τυπικότητα και χωρίς καθόλου ευαισθησία και καλαισθησία. Αλλά οι κορυφές του Δήμου δεν γίνεται να είναι μόνο διεκπεραιωτές. Διεκπεραίωση των περισσότερων υποθέσεων μπορεί να κάνει και το μόνιμο προσωπικό του Δήμου χωρίς να χρειάζεται η "βοήθεια" των εκλεγμένων.
  Ο εκλεγμένος αντιπρόσωπος μιας πόλης χρειάζεται να έχει την ικανότητα της σύνθεσης και της δημιουργίας και πάνω απο όλα της αντίληψης της αξίας των πραγμάτων.
  Και για να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα των ποιητικών αγώνων.. Θα μπορούσε ο Δήμος να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει το αμφιθέατρο απο το ΕΠΚΕΔ για αυτή την μια ημέρα κάθε χρόνου. Αν χρειαζόταν να καταβληθεί ένα ποσόν 400 ή 500 ευρώ ας τα έδινε σαν χορηγία και ας ενέτασσε της εκδήλωση στο καλεντάρι των εκδηλώσεων του Δήμου με την ανάλογη προβολή που θα μπορούσε να κάνει και που θα ήταν προς όφελός του.
  Αναμένουμε να δούμε αν η νέα Δημοτική Αρχή δείξει την ευαισθησία που απαιτεί ο θεσμός των Ποιητικών Αγώνων Δελφών ή αν θα ακολουθήσει την πεπατημένη "πολιτική" της ανεπάρκειας και της αναισθησίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό ακριβώς!... Εξαιρετική τοποθέτηση και περιγραφή. Με το ζητούμενο να εκλιπαρεί από μόνο του... Ευχαριστούμε για την παρέμβαση!

   Διαγραφή
 2. Σε άλλους Ποιητικούς Διαγωνισμούς η αρχές πρωτοστατούν. Θα πρέπει η ΠΕΛ να δει σοβαρά την διεξαγωγή του Ποιητικού της Διαγωνισμού και σε άλλους εξίσου σημαντικούς-Ιστορικούς χώρους και πόλεις όπως Δίον, Ολυμπία, Ακρόπολη Αθηνών, Κόρινθο κλπ. Θα το μεταφέρουμε ως ιδέα αφου οι Δελφοί σνομπάρουν την διοργάνωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή