Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ : Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΙΤΕΑΣ!...


Ευτυχώς!...

   Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών, κατά την Συνεδρίασή του της 28ης Μαΐου 2014, υιοθέτησε μια ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας, με την οποία, ελπίζουμε, θα δοθεί λύση στην επί ένα μήνα τώρα, ''σφράγιση'' της Βιβλιοθήκης Ιτέας.

Μετά την απροσδόκητη ''αναχώρηση'' της βιβλιοθηκαρίου Γιώτας Μαδούρα, όπως είναι γνωστό στους επισκέπτες και φίλους της Βιβλιοθήκης, ο 1ος όροφος του ''Κυριακοπούλειου'' όπου και στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, παραμένει κλειστός, με όποια προβλήματα είναι δυνατόν να δημιουργεί καθημερινά αυτή η κατάσταση.  Από τα επιστρεφόμενα βιβλία, από τα αναζητούμενα για δανεισμό ή μελέτη, έως και την ελεύθερη πρόσβαση στο internet, μέσω των υπολογιστών για κοινή χρήση σε αυτόν τον χώρο.  Καθώς επίσης και το θέμα με την συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στο πρόγραμμα ''Future Library'', το οποίο είναι χρηματοδοτούμενο από το Ίδρυμα ''Σταύρος Νιάρχος'' και στο οποίο η Βιβλιοθήκη μας έχει διακριθεί.  Αφαιρούμε το πρόβλημα των επισκέψεων πολλών φίλων της Βιβλιοθήκης, με μοναδικό λόγο και σκοπό, την συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων για τόσα πολιτιστικά θέματα με την αείμνηση Γιώτα.  Και αυτό ήταν το ''κεφάλαιο'' το οποίο είχε χαρίσει στην Βιβλιοθήκη η Γιώτα : Να καταστήσει τον συγκεκριμένον χώρο, τόπο συναντήσεων, προβληματισμού, ανταλλαγής απόψεων και δημιουργίας ενδιαφερόντων σε πάρα πολλούς ανθρώπους.  Από παιδιά προσχολικής ηλικίας, έως υπερήλικες.

   Βεβαίως, υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με το προσωπικό της αρχείο, το οποίο βρίσκεται στον υπολογιστή τον οποίον εν ζωή χρησιμοποιούσε.  Και όπως έχουμε αναφέρει, οι φωτογραφίες και τα αποδεικτικά στοιχεία από την ιστορία της Ιτέας τα οποία είχε συγκεντρώσει η Γιώτα, υπερβαίνουν τις 3.000 (τρείς χιλιάδες) και ότι επίσης με το τελείωμα της χρονολογικής τακτοποίησής τους, θα τα έδινε για κοινή χρήση στο διαδίκτυο.  Τα παραχωρούσε δε και για την δημιουργία ενός καλαίσθητου τόμου με την ιστορία της πόλεως, αρκεί να υπάρξει χορηγός για τα έξοδα εκτυπώσεως του βιβλίου.

   Με την απόφαση 176/28-5-2014 ο Δήμος Δελφών (ΑΔΑ : ΒΙΥΞΩ9Θ-Ο2Δ), υιοθετεί την ομόφωνη απόφαση  αρ. 26/2014 του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητος Ιτέας και αποδέχεται την εθελοντική εργασία της κυρίας Χρύσας Ντρισπιώτη-Μούκα στην Βιβλιοθήκη Ιτέας.  Για την λήψη της απόφασης του Τοπικού Συμβουλίου, είχε θερμά εισηγηθεί η αντιδήμαρχος κα Γιώτα Λαΐνη, η οποία είχε πραγματοποιήσει και τις επαφές με την κα Χρύσα Ντρισπιώτη-Μούκα.  Συνεπώς, μετά από έναν μήνα και πλέον ''σφραγίσματος'' της Βιβλιοθήκης μας, η πόρτα της θα ανοίξει ξανά.

   Και αυτό γίνεται από έναν άνθρωπο, μια κυρία, το στίγμα της οποίας στην 3χρονη παραμονή της στην Βιβλιοθήκη, εξακολουθεί να είναι ανεξίτηλο, τόσο για την ποιότητα εργασίας της όσον και για τις σχέσεις της με του επισκέπτες της Βιβλιοθήκης, ακόμη και εάν είναι απούσα από εκείνον τον χώρο περίπου 2 χρόνια.  Γνώστης του αντικειμένου και του χώρου η κα Μούκα, δεν έχει παρά να δώσει πνοή στον σκοτεινό για έναν μήνα, χώρο της Βιβλιοθήκης μας.  Και είναι σε θέση να το κάνει.  Και θα υπάρξουν και άλλοι άτυποι εθελοντές, οι οποίοι θα στέρξουν το έργο της.

   Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η κα Μούκα είναι μητέρα νηπίων και παρ' όλα ταύτα, η αγάπη της για την Βιβλιοθήκη πρωτίστως και για την πόλη της δευτερευόντως, την οδήγησαν στο να προσφέρει εθελοντικά τον χρόνο και τις υπηρεσίες της  στον Δήμο μας.
Εμείς συγχαρητήρια μόνον έχουμε να ειπούμε.  Γιατί η επιτυχής παρουσία της μέσα στον χώρο των βιβλίων, είναι δεδομένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου