Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ ΣΤΟ ...BAYSWATER !...


Μια απροσδόκητη συνάντηση...

   Μοναδικό ωσάν ιδέα και εξαιρετικά επίκαιρη η δημοσιοποίησή του, αν και πολυέξοδη για τον εμπνευστή της φανταζόμαστε, ήταν αυτό το οποίο είδαν οι Λονδρέζοι, οι Τουρίστες και οι εκεί διαμένοντες Έλληνες, την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014 : Οι ζώσες Καρυάτιδες, στο Λονδίνο!...  
    Πραγματοποιώντας επίσκεψη στην κλεμμένη μαρμάρινη ''αδελφή'' τους στο Βρετανικό Μουσείο, έξι χαριτόβρυτες, ελληνοπρεπείς
και με αρχαιοελληνική ενδυμασία κοπέλες, υπό την καθοδήγηση της διεθνούς φήμης ελληνίδος σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου, κυριολεκτικά αναστάτωσαν τους Βρετανούς και το Λονδίνο ολόκληρο, με την εκεί εμφάνισή τους.  Εμφανίστηκαν ξαφνικά και οργανωμένα, ωσάν να ήταν τμήμα από την πομπή των Παναθηναίων, στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου.  Εκεί όπου ''φυλάσσονται'' τα κλεμμένα από τον Έλγιν μάρμαρα του Παρθενώνα.

   Κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα όπου και τα αποξηλωμένα τμήματα της ζωοφόρου και κατέληξαν εμπρός στην μονάχη και αποκαθηλωμένη από το Ερεχθείο, Καρυάτιδα.  Τόσον οι επιβλέποντες και η Διοίκηση του Μουσείου, όσον και οι επισκέπτες του, στην αρχή εσάστησαν, αλλά όταν αντελήφθησαν περί τίνος επρόκειτο, κυριολεκτικά έκαναν ''χώρο'' για τις εξι σύγχρονες Καρυάτιδες και τους συνοδούς τους.

  Μετά από τις συγκινητικές, αλλά κόσμιες στιγμές διαμαρτυρίας μέσα στο Μουσείο, η ομάδα των κοριτσιών, μέσω του  ''Hyde Park'' κατευθύνθηκε στην άλλωτε ελληνοκατοικούμενη και ελληνοκρατούμενη συνοικία του ''Bayswater'', όπου και η Ορθόδοξη εκκλησία της ''Αγίας Σοφίας''.

Ακριβώς έξω από την ελληνόφωνη εκκλησία και επί της οδού ''Moscow Rd'', η σύγχρονες Καρυάτιδες, ''έστησαν'' ένα ολιγόλεπτο θεατρικό δρώμενο, απαγγέλοντας ποίηση της Σαπφούς, του Αλκαίου και τον Ορφικό ύμνο στον Απόλλωνα, ενώ οι ''αρμόδιοι'' της εκκλησίας, όχι μόνον δυσανασχέτησαν για την εκεί παρουσία τους, αλλά αρνήθηκαν να τους δώσουν και ρεύμα για τα μικρόφωνα.  Λόγω της Πεντηκοστής, ήσαν αρκετοί οι Έλληνες εκεί για τον εκκλησιασμό τους.  Εξ άλλου, στην επόμενη γωνία της ''Moscow Rd'', βρίσκεται η ελληνική Ταβέρνα ''Santorini'' και σχεδόν απέναντί της, το ελληνικό καφενείο ''Βυζάντιο''.


Διαβάστε πως περιγράφει η υποστηρικτής της
ενέργειας κυρία Σόνια Θεοδωρίδου (σύζυγος της οποίας είναι ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης), το συγκεκριμένο περιστατικό στο ΑΠΕ. :


«Πρέπει δε να σας πω ότι οι «ειδήμονες» της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας μας απαγόρευσαν να σταθούμε μπροστά στην εκκλησία. Δεν μας έδωσαν ούτε ρεύμα. Ρεύμα πήραμε από μια Σέρβα γειτόνισσα. Καρέκλα από το καφενείο. Μας απαγόρευσαν να σταθούμε ακόμη και μπροστά στην πόρτα της. Μας απαγόρευσαν να κάνουμε οτιδήποτε. Τον λόγο τον ξέρουν αυτοί. Φυσικά ο κόσμος ήρθε. Οι άνθρωποι από την εκκλησία έβγαιναν πολύ διστακτικά αλλά στο τέλος όλοι μας χειροκροτούσαν και αυτό είναι πολύ σπουδαίο για μας», επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ με πικρία η κ. Θεοδωρίδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου