Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΝΕΩΡΙΟ ΚΙΡΡΑΣ : Η Ι'ΕΠΚΑ ΔΕΛΦΩΝ, ΤΟ ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ !



Δημοτικό Σχολείο Κίρρας + Ι' ΕΠΚΑ Δελφών = Εξαιρετικό Μάθημα Ιστορίας

   Αυτή είναι μια πολύ καλή είδηση.  Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, αν και θα περιμέναμε, αυτή η επαφή να είχε γίνει, εδώ και πολλά χρόνια.  Και όχι για μια  φορά μόνον, αλλά να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δίνοντας τον τρόπο και τον χρόνο στις νέες γενεές, να συνειδητοποιούν  την ιστορία τους και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν.


   Γράφουμε για την συνάντηση της Πέμπτης 13-3-2014 η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο της Κίρρας, ανάμεσα στους μαθητές του Σχολείου και την Δ/νση της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών.

   Έχουμε διατυπώσει κατ' επανάληψη την άποψή μας, ότι το Μουσείο (το οποιοδήποτε Μουσείο), είναι ωσάν το ''σαλόνι'' του σπιτιού μας.  Είναι ωσάν τον περιποιημένο χώρο του σπιτιού μας, όπου εκεί βρίσκονται τα ενθύμια και τα πλέον πολύτιμα αντικείμενα από την ιστορία της χώρας μας, του τόπου μας, ακόμη και της οικογένειάς μας.  Και μέσα σε αυτόν τον χώρο ζούμε κι εμείς.  Δεν είναι κάτι ξεκομμένο, ακαταλαβίστικο  και δυσπρόσιτο.  Είναι κομμάτι του σπιτιού μας, οι ρίζες της ζωής μας.  Όταν δε αυτό το Μουσείο, απλώνεται και έξω από τους τοίχους ενός οικοδομήματος, όταν αποτελεί  το περιβάλλον μας και φιλοξενεί τις καθημερινές μας δραστηριότητες, τότε είμαστε υποχρεωμένοι πρώτα να το μάθουμε και να του δώσουμε προσοχή  και μετά να το προστατέψουμε και να το σεβαστούμε. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάτι τόσο σημαντικό και συνάμα τόσο δικό μας, όσο είναι το Νεώριο της Κίρρας.
Και αυτό γίνεται με αυτήν την προσπάθεια της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών :
Η νέα γενιά, να γνωρίσει το περιβάλλον της  και την ιστορία του.

*************************************************** 
Πρόγραμμα
--------------

-χαιρετισμοί

-ομιλία του αρχαιολόγου της Ι΄ΕΠΚΑ, δρ. Ν. Πετρόχειλου : 

    «Οι Νεώσοικοι της Κίρρας:  οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της

      πόλης μας»

-προβολή αρχαιολογικού ντοκυμαντέρ

-συζήτηση με τους μαθητές 

(Συντονισμός: Αθανασία Ψάλτη, Προϊσταμένη Ι΄ΕΠΚΑ,

Ηρακλής Σαλαγιάννης: Δ/ντής Δημοτικού Σχολείου Κίρρας)

Δημοτικό Σχολείο Κίρρας,

Πέμπτη, 13.3.2014, 10.30 – 12.00 π.μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου