Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

ΙΤΕΑ : ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ''ΘΟΡΥΒΟΣ''...



Ο ''θορυβώδης'' επισκέπτης
είναι εδώ ακόμη...

   Και ενώ πιστεύαμε ότι είχαμε ησυχάσει, ξαφνικά εχθές μας ξανα-θυμήθηκε.  Γράφουμε για εκείνη την παράξενη, υποχθόνια  και απροσδιόριστη ''φασαρία'' η οποία συντρόφευσε εχθές με μερικές ηχητικές εμφανίσεις της, τους κατοίκους της Ιτέας.
   Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τις 23:15' το βράδυ, όταν μια έντονη βοή διάρκειας  μόνον ενός δευτερολέπτου, ξένισε όσους ήσαν ήρεμοι και μακρυά από θορύβους.  Μάλιστα συνοδεύτηκε και από μια μικρή έως και ανεπαίσθητη σεισμική δόνηση.
 Οι πληροφορίες τις οποίες πήραμε μετά από λίγη ώρα, από το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, περιέγραφαν  έναν μικρό σεισμό, εντάσεως 2,5 βαθμών της κλίμακας Richter, σε μικρό εστιακό βάθος και με επίκεντρο 25 χλμ ΒΔ του Ξυλοκάστρου, δηλ. στον κόλπο της Ιτέας.  Μετά από λίγα λεπτά της ώρας, στις 23:35', ακολούθησε και νέα βοή, ένας υπόκωφος θόρυβος, ωσάν να επρόκειτο για πτώση, μετακίνηση, ενός μεγάλου βράχου, σε υπόγειο χώρο.  Τώρα, η δόνηση ήταν περισσότερο δημιούργημα του ήχου, παρά του εδάφους.  Ξανά το επίκεντρο ήταν 11 χλμ νοτίως της Άμφισσας, δηλ. στην περιοχή της Αγκάλης και η ένταση μόλις 1,9 R.  Ακολούθησαν άλλες 2 (δυο) μικρότερες ηχητικές τουλάχιστον παρουσίες του φαινομένου, η μία στις 00:05' και η άλλη στις 01:55' της 7ης πλέον Δεκεμβρίου, με ένταση 1,6 R και με εντοπισμό των σεισμών, ας το πούμε έτσι, νοτίως της Άμφισσας, στα 23 και στα 6 χλμ.
   Μικροσεισμοί βεβαίως υπάρχουν καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πάγιο και μη ανησυχητικό σαν φαινόμενο.  Ειδικά όμως για εχθές και σήμερα ενωρίς το πρωΐ, η ''γειτονιά'' μας, από τον Πύργο της Ηλείας, την Πάτρα, το Ρίο, το Αίγιο μέχρι και την Στυλίδα, είχε βραδυνές ανησυχίες, ''κάτι σαν βαρυστομαχιά'', όπως είπε και κάποιος ειδικός, αστειευόμενος, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι ανησυχητικό, ούτε έξω από τα συνηθισμένα στην Ελλάδα.
  Εμείς δεν έχουμε λόγους για να μην τον πιστέψουμε.  Εξ άλλου όπως και προ ημερών γράψαμε, το φαινόμενο αυτό, δεν είναι ξένο για την περιοχή μας.  Και εφ' όσον θέλει να υπάρχει, δεν είμαστε αντίθετοι με την συνύπαρξή του μαζί μας.  Έτσι λέμε εμείς.  Το τι θέλει αυτό, δεν το γνωρίζουμε. Μας αρκεί μόνον, να μην έχει άλλες βλέψεις για τον τόπο μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου