Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΙΤΕΑ : ΥΠΟΚΩΦΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ!...



Τα ''μουγκρητά''  της ανησυχίας!

   Τις τελευταίες 3 ημέρες, παρατηρείται ή μάλλον ακούγεται ένα παράξενο γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή της Ιτέας, το οποίο έχει αναστατώσει, τουλάχιστον όσους το ακούν.  Συμβαίνει 5-6 φορές κατά την διάρκεια του 24ώρου, ενώ σήμερα, Δευτέρα 2-12-2013, η επανάληψη του φαινομένου έχει πολλαπλασιαστεί.  Πρόκειται για έναν υπόκωφο θόρυβο, διάρκειας όχι πάνω από 2 δευτερόλεπτα, κάτι σαν θόρυβο σεισμού, χωρίς όμως να υπάρχει  αισθητή σεισμική δραστηριότητα.  Η πηγή του θορύβου, αυτού του βρυχηθμού, δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί.  Σύμφωνα με μερικούς, προέρχεται από τον θαλάσσιο χώρο, νότια της Ιτέας, ενώ κατ' άλλους προέρχεται από την βόρειο-δυτική πλευρά της του κόλπου της Αγκάλης, κάπου κοντά στην ''Καμιώτισσα''.
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών, εφ' όσων δεν καταγράφονται σεισμικές δονήσεις άνω των 3 R, δεν έχει πρόσθετες πληροφορίες για το γεγονός και η οποιαδήποτε εξήγηση, θα είναι απολύτως υποθετική.
     Όμως το Σεισμολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο έχει δίκτυο σε όλη την Δυτική Ελλάδα, αναφέρει σεισμούς εντάσεως έως 2,2 R των οποίων τα επίκεντρα είναι 12 χλμ νοτίως της Άμφισσας και 7 χλμ βορείως του Γαλαξειδίου.  Δηλαδή περιγράφουν τις περιοχές από την ''Καμιώτισσα'' έως και τα τα δυο νησάκια στο λιμάνι της Ιτέας
   Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί πριν από 4-5 χρόνια και μάλιστα είχε συνοδευθεί και από σεισμικές δονήσεις, μικρής ισχύος και τοπικής εμβέλειας, ώσπου μετά από ένα 5θήμερο, σταμάτησε τελείως.  Τότε η εξήγηση η οποία είχε δοθεί από επιστήμονες του Αστεροσκοπείου ήταν ότι, από τα υπόγεια νερά τα οποία εκβάλουν στον νερόμυλο στην ''Καμιώτισσα'', από αυτό το υπόγειο ποτάμι το οποίο καταλήγει εκεί, έχουν δημιουργηθεί σπηλιές και βαθουλώματα, μέσα στο βουνό και γίνονται κάποιες κατακρημνίσεις μεγάλων βράχων μέσα σε αυτά τα βαθουλώματα.  Αποτέλεσμα ήταν οι θόρυβοι και οι μικρές δονήσεις, έως ότου σταμάτησε από μόνη της αυτή η φυσική διαδικασία.  Βεβαίως τότε συνέπεσε χρονικά, να γίνεται και η διαδικασία τοποθέτησης των πυλώνων για τις ανεμογεννήτριες στις περιοχές Πέντε Ορίων, Γαλαξειδίου και Βουνιχώρας και οι εκχερσώσεις βράχων με την βοήθεια δυναμίτιδος ήσαν σε ημερήσια διάταξη για κάποιο χρονικό διάστημα και πιθανά, αυτό να είχε προκαλέσει εκείνα τα συμπτώματα. 
Ενδεχομένως να έχουμε επανάληψη του φαινομένου.  Παρ' όλα ταύτα όμως και για όσο ακούγονται αυτοί οι υπόκωφοι θόρυβοι, σε συνδυασμό με τη έστω μικρής κλίμακος έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας  δυτικά της Αταλάντης και νοτίως της Στυλίδας, υπάρχει μια κάποια ανησυχία.  Μην λησμονούμε ότι η ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, έχει δημιουργηθεί από φερτά υλικά των δυο ποταμών-χειμάρρων και από κατεβατές προσχώσεις  υλικών από τα δυο βουνά και δεν υπάρχει ασβεστολιθικό υπόβαθρο στο υπέδαφός της.
Ας ελπίσουμε ότι θα εκτονωθεί γρήγορα το φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου