Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

"ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑΤΑ" ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ - άρθρο/παρέμβαση του Σάββα Γιαννοσπύρου

 "Πολιτιστικό προϊόν" στο Δελφικό Τοπίο από 4-7-2022


Κ. Πρωθυπουργέ, «καλώς ήλθατε» στον ιστορικό και μαρτυρικό νομό της ΦΩΚΙΔΑΣ!

Με ιδιαίτερη έμφαση οι υπουργοί σας , πριν λίγους μήνες , προέβαλαν το νέο «δόγμα» ότι : «Δεν υπάρχει πολιτιστικό προϊόν χωρίς αγροτική παραγωγή»! «Εκτιμήσαμε» δεόντως αυτή τη «μεγάλη» διαπίστωσή τους ! Το βασικό όμως και αδιαμφισβήτητο δεδομένο, με το οποίο έπρεπε να το εμπλουτίσουν (εάν το υιοθετείτε), είναι ότι : «δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή χωρίς αγρότες, χωρίς ελαιοπαραγωγούς, χωρίς ..… ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»!

Αυτούς που (επί χρόνια) αγνοούνται, επιβαρύνονται, συρρικνώνονται, αφανίζονται και αφήνονται, κυριολεκτικά, στο «έλεος του Θεού» απροστάτευτοι και αβοήθητοι! Εκτιμάτε ότι (μετά από τόσους μήνες απραξίας) ικανοποιούνται από τα ημίμετρα που δημοσιεύονται ή καλύπτονται από τις ανέξοδες δηλώσεις των αρμόδιων όπως ότι: «καταγράφηκαν τα προβλήματα που είναι η σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών, οι “ορφανές” ιδιοκτησίες, ………………» ;;!! Προκαλούν (και χλευάζονται!) οι δημοσιευμένοι «ολιστικοί σχεδιασμοί» των «έξι επιτροπών» (που μάλιστα, όπως δήλωναν, έπρεπε να εφαρμοσθούν μέχρι τον Οκτώβριο!) καθώς και τα «άκαρπα διαβήματα» (ακόμα και ευρωπαϊκά) εντυπωσιασμού, οι διαπιστώσεις και οι εξαγγελίες «προβληματισμού» των κυβερνητικών –υπηρεσιακών παραγόντων, όταν βλέπουν ότι άλλες περιοχές (και πυρόπληκτες) ενισχύονται καθολικά και στηρίζονται ειδικά και «συμβολικά» ακόμα και από Ιδιωτικές ή Δημόσιες εταιρίες (π.χ. ΔΕΗ )!! Όσο ΔΕΝ λαμβάνετε υπόψη τις εφικτές και ρεαλιστικές προτάσεις αυτών που βιώνουν -γνωρίζουν τα προβλήματα και όσο ακόμα ΔΕΝ προχωράτε σε ΑΜΕΣΕΣ ,στοχευμένες και ολοκληρωμένες λύσεις η κατάσταση της ήδη «προβληματικής» περιοχής μας, ,σε συνδυασμό με τη γενικευμένη ακρίβεια, την ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια και τη διογκούμενη ασυδοσία της «αυτορυθμιζόμενης» αγοράς , θα παίρνει τραγικές και δραματικές διαστάσεις!

Κ, Πρωθυπουργέ, ανοίγετε τις εργασίες Συνεδρίου στους Δελφούς (ΥΠΠΟ/UNESCO): «Τα επόμενα 50 χρόνια: Το μέλλον της παγκόσμιας κληρονομιάς σε δύσκολους καιρούς. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας». Αναλογιστείτε όμως ότι (πέραν των άλλων) η ΦΩΚΙΔΑ στη περίοδο (και) «της 4ης βιομηχανικής επανάστασης» : • Βρίσκεται σε μια παρατεταμένη ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ! • Χάνει τα «παιδιά» της (ιδιαίτερα το εργατικό και επιστημονικό κεφάλαιό της), αφού μεταναστεύουν (αναγκαστικά) τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό!• Παραμένει ασύνδετη και εκτός βασικών οδικών δικτύων, δικτύων ενέργειας(φυσικού αερίου, κλπ) και σε «τριτοκοσμική» κατάσταση σε δίκτυα επικοινωνίας(internet/διαδικτύου,TV)! • ΔΕΝ υποστηρίζεται από ειδικά προγράμματα και κίνητρα για τον Τουρισμό και την επιχειρηματικότητα! • Υποβαθμίζεται χωρίς «στοχευμένες» (με κίνητρα) παρεμβάσεις το ήδη «αποστεωμένο» ΕΣΥ του νομού και απαξιώνεται (χωρίς ουσιαστική στήριξη – ενίσχυση) το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας ,τα Κέντρα Υγείας καθώς και οι άλλες δομές και υποδομές Υγείας-Πρόνοιας! • Υπονομεύεται, χωρίς τους αναγκαίους καθηγητές και τους απαραίτητους «πόρους», η «συνέχεια» της μοναδικής δομής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εγγράφονται λόγω και της «βάσης εισαγωγής» ελάχιστοι φοιτητές) με τραγικές (ήδη) συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής! • Γεμίζει με «κουφάρια» ημιτελών ή εγκαταλελειμμένων έργων και είναι «πλήρης» σε «ολοκληρωμένα» και επί 3 χρόνια «στο στάδιο της ΣΥΜΒΑΣΗΣ» νέα ΕΡΓΑ (4,7 χλμ από ΓΡΑΒΙΑ «αρχίζουν» εδώ και 4 χρόνια)! • Συρρικνώνεται πληθυσμιακά και ποιοτικά ,διογκώνοντας ταυτόχρονα τη φτώχεια και την ΑΝΕΡΓΙΑ. • Καταγράφεται ως ο «γηραιότερος» νομός της Ελλάδος! • Μειώνει, «σπαταλά» και δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους! • Καταστρέφει «επιμελώς» και συνολικά το περιβάλλον της (….επισκεφτείτε τα βουνά και τις ακτές μας)! • ΔΕΝ αξιοποιεί και «κρύβει» το πολιτιστικό , ιστορικό, τουριστικό «οπλοστάσιο» της! • Εμφανίζεται ως ο χειρότερος νομός (και είναι) σε συμμετοχή και απορρόφηση προγραμμάτων. • Χάνει βασικές – κρατικές (και ιδιωτικές) Υπηρεσίες και Δομές! Η δύσμοιρη ΦΩΚΙΔΑ καταγράφει (δυστυχώς!)μια πορεία «προγραμματισμένης ΑΠΟΜΕΙΩΣΗΣ» που οδηγεί σε μια αναπόφευκτη (ο μη γένοιτο!) «ολιστική ΔΙΑΓΡΑΦΗ»! Αποτελεί λοιπόν παλλαϊκή απαίτηση μια γενναία στήριξη-ενίσχυση της (με μια αντισταθμιστική, τουλάχιστον, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ άμεσα των πληγέντων)σε συνδυασμό με ένα συνολικό, προωθητικό και εφαρμόσιμο σχεδιασμό για την ΑΝΑΤΑΣΗ & «ΑΝΑΣΤΑΣΗ» τόσο του προστατευμένου «Ελαιώνα της Άμφισσας» όσο και της ΦΩΚΙΔΑΣ. Οψόμεθα! Άμφισσα Φωκίδας, 17 Νοέμβρη 2022 Σάββας Λ. Γιαννοσπύρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου