Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

ΜΕΙΩΣΗ ή ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ - Δελτίον Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                      ΑΜΦΙΣΣΑ,  19.11.2022

Α.Δ.Τ.:95/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διόρθωση αδικιών και στήριξη των ευπαθών ομάδων πολιτών στα νέα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Δελφών

Π. Ταγκαλής: «Βάση της απόφασης η μελέτη που για πρώτη έγινε στο στο σύνολο του Δήμο»

Στην ψήφιση των νέων ανταποδοτικών τελών ακινήτων προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του. Ως προϊόν μελέτης για όλο το Δήμο, εργασία που για πρώτη φορά έλαβε χώρα, και με γνώμονα την κοινωνική πολιτική στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, κυριότερα σημεία αυτών είναι η πλήρης απαλλαγή ή η σημαντική μείωση για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και η διόρθωση της αδικίας που υφίσταται η Κοινότητα των Δελφών σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Αναλυτικότερα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:


Α. Στο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων κοινωνικά και οικονομικά δημοτών του Δήμου, αποφασίστηκε δέσμη από σειρά μειώσεων και απαλλαγών για διάφορες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Με βάση τη στοχευμένη κοινωνική πολιτική που ασκεί ο Δήμος μας, κρίθηκε αναγκαίο και θεσπίζεται σε ισχύ:

• Απαλλαγή πλήρης από την υποχρέωση καταβολής Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους των κατοικιών:

-​των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από το 80%, με ετήσιο εισόδημα έως και 50.000,00€,

-​μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως και 25.000,00€,

-​των πολυτέκνων με ετήσιο εισόδημα έως και 18.000,00€.

• Μειωμένο κατά 50% συντελεστής του Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους για τις κατοικίες:

-​των δικαιούχων κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (ΚΕΑ),

-​των τριτέκνων με ετήσιο εισόδημα έως και 50.000,00€,

-​των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79%, με ετήσιο εισόδημα έως και 50.000,00€,

-​των πολυτέκνων με ετήσιο εισόδημα άνω των 18.000,00 και έως 50.000,00€.

Η απαλλαγή ή η μείωση των τελών αφορά:

-​Σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) του άρθρου 235 του Ν.4389/2016 (Α΄94)

-​μονογονεϊκές οικογένειες εφόσον τα τέκνα τους είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο των 25.000,00 €

-​τρίτεκνες οικογένειες εφόσον και τα τρία τέκνα είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μικρότερο των 50.000,00 € και

-​πολύτεκνες* οικογένειες εφ’ όρου ζωής, εφόσον αποδεικνύεται η πολυτεκνική ιδιότητα και αναλόγως του ετήσιου εισοδήματός τους,

-​πολύτεκνοι* επίσης χαρακτηρίζονται:

α) Η μητέρα χήρα με τρία (3) τέκνα, εφόσον είναι υπόχρεη για τη διατροφή τους από οποιοδήποτε λόγο.

β) Ο πατέρας με τρία (3) τέκνα εφόσον κατέστη τελείως ανίκανος για κάθε εργασία, από οποιοδήποτε λόγο και δεν εργάζεται.

γ) Ο σύζυγος με τρία (3) τέκνα σε περίπτωση θανάτου της μητρός των τέκνων ή εφόσον αυτή κατέστη τελείως ανίκανη για κάθε εργασία από οποιοδήποτε

-​οικογένειες που μέλος τους, με συγγένεια Α’ βαθμού το οποίο συνοικεί μαζί τους, έχουν πιστοποιημένη αναπηρία (ΑΜΕΑ), δικαιούνται απαλλαγή/μείωση Δ.Τ αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας του.


Β. Η χρέωση για ακίνητα υπό κατασκευή (εργοταξιακή παροχή ρεύματος) θα ανέρχεται, με χρέωση τιμολογίου ανάλογα με το είδος της χρήσης, στο ήμισυ των τ.μ. της καλυπτόμενης επιφάνειας, όπως προκύπτει από την οικοδομική άδεια.


Γ. Θέσπιση νέας κατηγορίας για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς, μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς (γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κ.τ.λ.) με το χαμηλότερο συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους 0,79 €/μ2 ετησίως για όλες τις Κοινότητες.


Δ. Μείωση του συντελεστή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους των επαγγελματικών χρήσεων της Κοινότητας των Δελφών κατά 25%, από 3,60 σε 2,70 €/μ2.


Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, με αφορμή την ψήφιση των ανταποδοτικών τελών δήλωσε: «Η μελέτη που πρώτη φορά εκπονήθηκε για το σύνολο του Δήμου, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πήραμε την απόφαση για τη θέσπιση των νέων τελών. Έχοντας όλα τα δεδομένα και σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, εν μέσω μάλιστα σημαντικών αυξήσεων, είναι πολιτική βούλησή μας να διορθώσουμε χρόνιες αδικίες και ταυτόχρονα να στηρίξουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Θέτοντας ως στόχο το εφικτό, ο Δήμος Δελφών μπορει και σχεδιάζει με σταθερά βήματα το μέλλον του».


4 σχόλια:

  1. ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΛΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ; ΜΑΣ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΕΤΕ ΔΗΛΑΔΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ; ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΙΤΕΑ. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευτυχώς και ένας Δήμος αποφασίζει ότι ευάλωτες κοινωνικά ομάδες είναι αυτές με ετήσιο εισόδημα έως 50.000 ευρώ. Να το εισηγηθεί και προς την Κυβέρνηση που θεωρεί ότι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ οι πολίτες είναι πλούσιοι και εξαιρούνται από την επιταγή ακρίβειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΚΑΛΑ,,,,,ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ,ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΑ ΜΕΧΡΙ 50.000 ΕΥΡΩ ΟΧΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΒΑΛΑΤΕ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ; ΒΑΦΤΙΖΕΤΕ ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΟ ΨΑΡΙ! ΛΙΓΗ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή