Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022, η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι περιφερειακές παρατάξεις «Στερεά Υπεροχής» και «Πατρίδα μας η Στερεά», με θέμα την τροποποίηση του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων και τη σύνταξη του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Εκτός από τη συμμετοχή των στελεχών και των επικεφαλής των δύο παρατάξεων, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Κατερίνας Μπατζελή, στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν, τιμώντας με την παρουσία τους την εκδήλωση, πρώην υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, αιρετοί των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, του Τ.Ε.Ε., του Ε.Β.Ε., των σωματείων εργαζομένων στους ΟΤΑ, εκπρόσωποι επαγγελματικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και ενεργοί πολίτες.

Ο γόνιμος προβληματισμός που αναπτύχθηκε, εστίασε στο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ανέδειξε τους ορατούς κινδύνους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και στην επιλογή της καύσης των σύμμεικτων αποβλήτων, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων αλλά και στην οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, που θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένα δημοτικά τέλη.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά το ιστορικό της διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ καθώς κι ο σχεδιασμός των έργων, για την επόμενη μέρα.

Από τη συζήτηση έγινε σαφές ότι το πρόβλημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οφείλεται πρωτίστως στις καθυστερήσεις, που σκόπιμα ή όχι, προκαλούνται από την κεντρική διοίκηση αλλά κι από την έλλειψη αποτελεσματικής διεκδίκησης από την περιφερειακή αρχή, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να μην υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός, και να αντικατασταθεί από την εισβολή κερδοσκοπικών ιδιωτικών δραστηριοτήτων.


Οι εργασίες κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα, που προκρίθηκαν ομόφωνα από το σύνολο των φορέων.

  1. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υπερασπιστεί το ρόλο και τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της.

  2. Ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι αδιαπραγμάτευτος. Διεκδικούμε σθεναρά την ένταξη των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Λαμίας και Χαλκίδας αποκρούοντας λογικές ΣΔΙΤ, καθώς και των λοιπών έργων που περιλαμβάνονται στον περιφερειακό σχεδιασμό.

  3. Η καύση απορριμμάτων είναι μια παρωχημένη μέθοδος, αποτελεί παραδοχή αποτυχίας και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

  4. Ο σχεδιασμός και η προτεινόμενη αναθεώρηση του περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, εκτιμάται οτι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

  5. Επιβάλλεται συντονισμός και κοινή συλλογική δράση, ενάντια στις μεθοδεύσεις της κεντρικής εξουσίας, ενάντια στην ατολμία και την αναποτελεσματικότητα της περιφερειακής αρχής.

  6. Προτείνεται η σύσταση ενός μηχανισμού ενημέρωσης, εν είδει παρατηρητηρίου, με στόχο τη διάχυση της πληροφορίας σε όλες τις τοπικές κοινωνίες.


Το πλήθος των φορέων και των εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που συμμετείχαν στην εκδήλωση και οι εκατοντάδες που την παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση από το διαδίκτυο, επιβεβαιώνει την προσδοκία και την πεποίθηση των διοργανωτών ότι οι συλλογικές- συνεργατικές πρωτοβουλίες στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς κομματικά στεγανά, αποτελεί κοινωνική απαίτηση.

Αυτές οι συνέργειες μπορεί και πρέπει να αποτελούν πυλώνα συμμετοχικής Δημοκρατίας, συλλογικής επεξεργασίας και κοινής δράσης και φυσικά αναδεικνύουν την αναγκαιότητα η Αυτοδιοίκηση να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό και αποφασιστικό ρόλο στα ζητήματα που την αφορούν και είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητά της.

Η προσπάθεια θα επαναληφθεί.

Οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, δεν μπορούν ούτε να απαξιώσουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ούτε να αγνοήσουν τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Και φυσικά να τονιστεί, δια όσην αξίαν έχει, οτι κανείς δεν εδοξάσθη κρυπτόμενος, κανείς κρυπτόμενος δεν απαλλάσσεται από τις ευθύνες του.


Για τη “Στερεά Υπεροχής”

Δ. Αναγνωστάκης


Για όσους ενδιαφέρονται παρατίθεται το link της εκδήλωσης.


https://www.youtube.com/watch?v=xnCPufDLDgk&t=997s&ab_channel=965TV


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου