Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ ΕΧΘΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - Δελτίον Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                               ΑΜΦΙΣΣΑ, 17.11.2022

Α.Δ.Τ.:93/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δήμο Δελφών

Κατάθεση αιτημάτων από το Δήμαρχο Δελφών, κ. Π. Ταγκαλή και δεσμεύσεις για λύσεις σε σημαντικά ζητήματα

Το Δήμο Δελφών επισκέφθηκε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου τον υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός.

Στην παράθεση των αιτημάτων, μερικά εκ των οποίων χρονίζουν για τη Φωκίδα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε σημαντικά έργα που αναμένεται να δρομολογηθούν.

Ο κ. Ταγκαλής, αφού καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά του Δήμου Δελφών και τον πλούτο της περιοχής, τα οποία «έρχονται» μέσα από τη μακρά ιστορία του τόπου, αλλά και το προικισμένο φυσικό περιβάλλον. «Η σημερινή ημέρα, η 17η Νοεμβρίου, αποτελεί ημερομηνία ορόσημο για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί τους αγώνες για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, το δικαίωμα στη Γνώση και τη Μόρφωση», σημείωσε ο Δήμαρχος Δελφών εστιάζοντας στην ημέρα έλευσης του Πρωθυπουργού, μιλώντας ακολούθως για τις προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα τα τελευταία χρόνια.

Κάνοντας αναφορά στα ιδιαίτερα ζητήματα της Φωκίδας, αρχικά τόνισε ότι ο τόπος θα πρέπει να βγει από τη συγκοινωνιακή απομόνωση που υφίσταται σήμερα, κατάσταση η οποία καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη επιτάχυνσης των μεγάλων οδικών έργων. Επίσης, ζήτησε τη μέριμνα της πολιτείας για τους ορεινούς όγκους, μέσω ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ταγκαλής μίλησε για την περιοχή των Δελφών και το αίτημα κατασκευής ενός νέου σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, που θα αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο.

«Δεν θα μπορούσα στις αναφορές μου να παραλείψω τη διαχείριση των απορριμμάτων, θέμα κορυφαίο για ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα και φυσικά για το Δήμο μας», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Ταγκαλής, καταθέτοντας επίσης και το αίτημα στήριξης του τμήματος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, όπως και των Δημόσιων ΙΕΚ, Άμφισσας και Γαλαξιδίου, μέσω της μέριμνας για τη στέγαση των σπουδαστών-φοιτητών και της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Ο Δήμαρχος Δελφών χαρακτήρισε ύψιστης σημασίας για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής τον Ελαιώνα της Άμφισσας, «μνημείο της φύσης της Unesco και αναπόσπαστο τμήμα του Παγκόσμιου μνημείου της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών», όπως χαρακτηριστικά είπε. Μιλώντας για την πυρκαγιά της 4ης Ιουλίου 2022, η οποία ήρθε να προστεθεί στις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Δήμου με κορυφαία την κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης, το οποίο έχει ως στόχο να παραμείνει ο Ελαιώνας παραγωγικός, κάτι που θα σημαίνει ότι θα διατηρείται και ως μνημείο της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι την επόμενη πενταετία έχει προγραμματιστεί να διατεθούν 600 εκατ. ευρώ στη Φωκίδα για δημόσιες επενδύσεις και κρίσιμες υποδομές οδικών διασυνδέσεων, άρδευσης και παραγωγής. Τόνισε μεταξύ άλλων την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου επτά σημείων το οποίο τίθεται σε εφαρμογή για την αποκατάσταση, αειφόρο ανάπτυξη και προστασία από την κλιματική αλλαγή του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας. Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και επέκταση του συνεδριακού κέντρου Δελφών, με πόρους που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ για συνεδριακό τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, κ. Φάνης Σπανός, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ, κ. Γιάννης Μπούγας, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γενικος Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, κ. Γιώργος Δελμούζος, ο Δήμαρχος Δωρίδος, κ. Γιώργος Καπεντζώνης καθώς και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου