Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ - Δελτίον Τύπου της Π.Στ.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : Ενημέρωση και οδηγίες για Έκτακτο Δελτίο ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.) από το μεσημέρι του Σαββάτου 5/11/2022.

****

Η Ε.Μ.Υ. εξέδωσε το υπ. Αριθμ. 9/3-11-2022 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων όπου αναφέρεται ότι Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία "EVA" δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα.


Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές
ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν
κατά τόπους επικίνδυνα
καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη
βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα
κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο (05-11-2022) τα ισχυρά και κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά
φαινόμενα θα επηρεάσουν:
α) από το πρωί το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο,
β)
από το μεσημέρι το νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική
Πελοπόννησο,
γ) από το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική
Πελοπόννησο,
την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική
και κεντρική Μακεδονία και,
δ) κατά τη διάρκεια της νύχτας την
ανατολική Στερεά
(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), όλη τη Θεσσαλία και
την Εύβοια.

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα
εκδηλώνονται:
α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
β)
μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τις Σποράδες
και
δ) από το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα
στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία και
τις Σποράδες.


Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του φαινομένου θα γίνεται στα τακτικά και τυχόν έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της: ΕΜΥ(www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).


Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων , ειδικότερα δε σε επιβαρυμένες περιοχές από τις προηγούμενες καταστροφές.

Με μέριμνα των Διευθυντών των ή των υπευθύνων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών όλοι οι εργαζόμενοι (μόνιμοι υπάλληλου , Ο.Χ. και ιδιώτες Μ.Ε.) στις ανωτέρω δράσεις θα φέρουν τα μέτρα ατομικής προστασίας για την πρόληψη και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού covid-19.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε. θα ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και θα ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες,  ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Επίσης οι Δήμοι της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας

  • δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους , αγρότες , μελισσοκόμους κλπ) , καθώς και άλλους (πχ διοργανωτές υπαίθριων εκδηλώσεων) για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους καθώς επίσης και για την αυξημένη επιτήρηση των δασικών περιοχών για την εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας.

  • σε περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό εκδήλωσης ανάλογων φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και για ενημέρωση καιρού οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www. astynomia.gr  , www.hnms.gr

 Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου