Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

"ΕΦΥΓΕ" ΚΑΙ Ο ΤΑΚΗΣ...

Ο Ιτιώτης, ο Πρόεδρος, ο Δήμαρχος.


   "Εγκατέλειψε" σήμερα τα εγκόσμια, ένας από τους ανθρώπους ο οποίος με την πολυετή παρουσία του στα κοινωνικά, πολιτιστικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα της πόλεώς μας, κατάφερε όχι μόνον να αφήσει το στίγμα του, αλλά και να επηρεάσει από την 10ετία του '60 και εντεύθεν, την αναπτυξιακή πορεία της Ιτέας και μάλιστα σε μερικές ιστορικές καμπές της, να την διαμορφώσει.

  Γέννημα-θρέμμα της Ιτέας, με ενεργή ανάμιξη από τα νεανικά του χρόνια στην πολιτική σκηνή της ευρύτερης περιοχής μας και με τις ανησυχίες μαζί με την αγάπη του για την πόλη μας, να τον οδηγήσουν στο να συστρατευθεί με οποιαδήποτε κοινωνική, πολιτιστική και αθλητική κίνηση, είχε ως σκοπό την προβολή, την ανάδειξη και την ανάπτυξη της αγαπημένης του πόλεως. Η Φιλαρμονική Ιτέας, έχει ακόμη να "λέει" για το "πέρασμα" του Τάκη από το Δ.Σ. της.

  Είχε διατελέσει ως μέλος και ως πρόεδρος σε πλείστα όσα Σωματεία της Ιτέας, είχε εκλεγεί κατ' επανάληψη Πρόεδρος της τότε Κοινότητος Ιτέας, Δήμαρχος του Δήμου Ιτέας και στο τέλος της αυτοδιοικητικής του σταδιοδρομίας, Νομαρχιακός Σύμβουλος (διετέλεσε και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου).  Μάλιστα ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητος, με ενέργειες του οποίου, μετετράπη η Κοινότητα Ιτέας σε Δήμο, εκμεταλλευόμενος στο έπακρον την υψίστης ιστορικής σημασίας νίκη των Ελλήνων στην Ναυμαχία της Αγκάλης.  

Και το "σημαδιακό" της υποθέσεως είναι ότι, "έφυγε" την ημέρα της επετείου της Ναυμαχίας της Αγκάλης 17 Σεπτεμβρίου 1827...

  Η "Ομάδα Φίλων Μουσείου της Πόλης Ιτέας", στην προσπάθειά της για συγκέντρωση και προφορικού μουσειακού υλικού, είχε συζητήσει (και βιντεοσκοπήσει) με τον Παναγιώτη Μανδρέκα προ 18μήνου περίπου.  Από εκείνες τις δυο συναντήσεις, είναι και οι δημοσιευόμενες σήμερα φωτογραφίες.  Η χειμαρρώδης τότε αφήγηση του αειμνήστου φίλου μας Τάκη, είχε προσθέσει εκπληκτικές λεπτομέρειες στο δημιουργούμενον από την Ομάδα των Φίλων του Μουσείου καμβά, γύρω από τα αθλητικά, πολιτιστικά και επαγγελματικά Σωματεία της Ιτέας μας.  Υλικό το οποίον εν ευθέτω χρόνω, θα αξιοποιηθεί καταλλήλως.

  Αντί οποιασδήποτε άλλης αναφοράς στην ζωή και την δράση του Παναγιώτη Μανδρέκα, θα αναφέρουμε απλά, τα παγκοίνως γνωστά αισθήματα της τοπικής κοινωνίας της Ιτέας (και όχι μόνον), δηλαδή τον σεβασμό και την εκτίμηση τα οποία είχαν για το πρόσωπό του.  Η δε αναγνωρισιμότητά του εν ζωή, υπερέβαινε κατά πολύ τα στενά όρια του Νομού Φωκίδος.

Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του.


Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 από τον ναό της Μεταμορφώσεως στην Ιτέα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου