Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ - Δελτίον Τύπου



    ΑΜΦΙΣΣΑ 24.09.2019
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 08/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Τριήμερες εκδηλώσεις – φόρος τιμής στους Γαλαξειδιώτες Ήρωες του 1821.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης των Γαλαξιδιωτών ηρώων του 1821, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Το Γαλαξίδι τίμησε τους ήρωες του με σειρά δράσεων που κορυφώθηκαν με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ιωάννη Μητρόπουλου και την παρέλαση φουστανελάδων εκπροσώπων Συλλόγων από πολλές πόλεις της χώρας, στην παραλιακή οδό παρουσία του Δημάρχου Δελφών κ.Παναγιώτη Ταγκαλή, του Βουλευτή Φωκίδας κ.Ιωάννη Μπούγα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ.Γεώργιου Δελμούζου, του Αντιδημάρχου της Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ.Ευθύμιου Γρίβα, του Προέδρου της Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Σπύρου Μπαρλιακού, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθους κόσμου.
Ξεχωριστή νότα των εκδηλώσεων μνήμης το βράδυ του Σαββάτου η διέλευση μπροστά από το Κιόσκι ξύλινου καϊκιού στο οποίο επέβαιναν φουστανελάδες υπό τους ήχους κανονιοβολισμών αλλά και των τουφεκιών τους, ιστορικά κειμήλια (του 1700-1850) που οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά καθ’ όλη την διάρκεια του τριημέρου 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου.
Ο επετειακός εορτασμός ξεκίνησε με Λαμπαδηφορία στην Πλατεία Ηρώων στα Μανουσάκια, με τους συγκεντρωθέντες να κατευθύνονται στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της πόλης, οπού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία με θέμα: «Γαλαξίδι-Ύδρα 18ος-19ος αιώνας, Αμφίδρομες Πορείες Ναυτοσύνης» της δ/ντριας του Ιστορικού Αρχείου του Μουσείου Ύδρας κας Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου.
Το Σάββατο είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν παραδοσιακά καπετανόσπιτα της Ναυτικής πολιτείας καθώς και να απολαύσουν από κοντά ένα σύντομο ταξίδι στο μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Νικολάου, με καπετάνιο τους τον κ.Αναστάσιο Σκιαδά εκπαιδευτικό και συγγραφέα.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας την σκυτάλη πήρε η καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Μαρία Ευθυμίου, η οποία με μοναδικό τρόπο παρουσίασε πολλές, ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό, πτυχές του Αγώνα καθώς και τον ξεχωριστό ρόλο που το Γαλαξίδι και οι ήρωες του διαδραμάτισαν από την πρώτη κιόλας στιγμή.
Ιδιαίτερη αναφορά τέλος θα πρέπει να γίνει στην ξεχωριστή συμβολή της Δημοτικής Χορωδίας Άμφισσας υπό την Δ/νση του κ. Πάνου Βασιλείου, καθώς και στην χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλαξιδίου υπό την Δ/νση της κας Μίνας Καρρά.

Από το Γραφείο Δημάρχου

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλο ενδιαφέρον και "ανατριχίλα" είχε και η έκθεση με όπλα και τα παρελκόμενά τους, εκείνης της εποχής από τους Καλαματιανούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τα εκθέματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή