Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΙΤΕΑ : ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ "ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ" ΑΚΙΝΗΤΟ - ΤΟ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (οφειλόμενη αναφορά στον εκδημήσαντα Ηλία Παπανδρέου)

     
  
  Υπάρχουν αρκετά ακίνητα στην Ιτέα, των οποίων η τύχη έχει εναποτεθεί, στις διαθέσεις των καιρικών συνθηκών και στις αδιαπραγμάτευτες ορέξεις του πανδαμάτορος χρόνου. Λόγοι οικονομικοί, διαδικαστικοί και κληρονομικοί, έχουν αναγκάσει τους ιδιοκτήτες τους, να αφήσουν με ή χωρίς την θέλησή τους, τα ακίνητά τους στην μοίρα τους, δημιουργώντας εικόνες εντός του αστικού ιστού της πόλεως, από ακαλαίσθητες έως λυπηρές.  Δεν αναφέρουμε βεβαίως και την επικινδυνότητα αυτών των ακινήτων, για την πρόληψη της οποίας θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί ο Δήμος.    Και είναι γνωστό το τι είχε συμβεί με το καταρρεύσαν εγκαταλελημένο πλινθόκτιστο  στην διασταύρωση Καραϊσκάκη και Παπαλεξανδρή, όπως και με το ακίνητο ιδιοκτησία Κουτσολιούτσου στην διασταύρωση Σκαρίμπα και Καποδιστρίου.
"Σχολαρχείο για μαραγκούς"
  Το συγκεκριμένο όμως ακίνητο του θέματός μας, έχει μια ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη βαρύτητα τόσον ιστορική, όσον και συναισθηματική, για αρκετές οικογένειες της Ιτέας.  Πρόκειται για το ακίνητο επί της διασταυρώσεως Άστιγγος και Πετροπούλου, στο ισόγειο του οποίου εστεγάζετο επί σειρά ετών, το ξυλουργικό εργαστήριο της οικογένειας Παπανδρέου. 
Άρχισε να λειτουργεί από την τρίτη 10ετία του 20ου αιώνος, όπου και η κατοικία του Παναγιώτη Παπανδρέου, ο οποίος με την σύζυγό του Ειρήνη, διέμεναν στον 1ον όροφο του ακινήτου.  Εκεί εμαθήτευσαν, έγιναν "μαραγκοί" και στην συνέχεια άνοιξαν δικές τους επιχειρήσεις, όλοι όσοι εδραστηριοποιήθηκαν ως επαγγελματίες ξυλουργοί στην Ιτέα.  Πέρασαν ως "κάλφες" δηλαδή, όλοι οι μετέπειτα "μαστόροι" του ξύλου, με αποτέλεσμα από τα μέσα περίπου του 20ου αιώνος, να αρχίσουν να εμφανίζονται στην πόλη και την περιοχή, νέα, μικρά εργαστήρια-ξυλουργεία.
  Ο Παναγιώτης Παπανδρέου με την σύζυγό του Ειρήνη, απέκτησαν τρείς υιούς και μια κόρη : Τον Γεώργιο, τον Ηλία, τον Ανδρέα και την Βιολέττα.  Μετά δε από την παύση των εργασιών του ξυλουργείου (προ αρκετών ετών) και την διασπορά της οικογενείας, επωλήθη το γωνιακό διώροφο οικοδόμημα (όπου και η αρχική κατοικία) το δε εναπομένον βόρειο τμήμα του ακινήτου, όπου και η συνέχεια του παλαιού εργαστηρίου, περιήλθε στην κυριότητα του ενός εγγονού.  Αυτό είναι και το εικονιζόμενο, του οποίου προσφάτως, κατέρρευσε η κεραμοσκεπή.  Η δε ηλικιακή κόπωση της φέρουσας πλινθόκτιστης οικοδομής, είναι εμφανής.
Ο ιδιοκτήτης έχει φροντίσει για τον καθαρισμό του πεζοδρομίου και την μη όχληση των περιοίκων, ενώ φανταζόμεθα ότι θα ακολουθήσει και η πρέπουσα διαδικασία με Δήμο και Υπηρεσίες, για την ασφάλιση του ακινήτου.

  Η παρούσα μικρή αναφορά στην οικογένεια Παπανδρέου, γίνεται με αφορμή την πρόσφατη "αναχώρηση" του Ηλία Παπανδρέου, υιού του Παναγιώτη και της Ειρήνης, του οποίου η προσφορά, οι χορηγίες και οι δωρεές στην πόλη μας, αφ' ενός είναι πάρα πολλές και αφ' ετέρου, δεν είναι γνωστές σε όλους (πλην ελαχίστων), τους κατοίκους της Ιτέας.
  Επρόκειτο για έναν ευπατρίδη, έναν λάτρη, έναν πρέσβη της Ελλάδος και φίλο των γραμμάτων και των τεχνών. Για έναν επιστήμονα εκτιμηθέντα ως προσωπικότητα από όλους όσους είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν. Επρόκειτο για έναν άνθρωπο του οποίου η εσωτερική υπερηφάνεια, συμπορευόταν με την ταπεινότητα και τον ανθρωπισμό. Ήταν κατά την γνώμη μας ένας "Gentleman"!

Στην γαμήλια φωτογραφία την οποία δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου, ο Ηλίας Παπανδρέου συμμετέχει ως ο κουμπάρος των νεονύμφων τον Απρίλιο του 1946, ενώ ήτο 18 ετών και φοιτητής.


Η γαμήλια φωτογραφία του 1946
Ο Ηλίας Παπανδρέου είναι στο επάνω δεξί μέρος της 
και αριστερά του γαμβρού



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου