Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ Captain FRANK ABNEY HASTINGS - Αφιέρωμα

Maurice Abney Hastings

   Ο Maurice, ήταν ο τελευταίος άνδρας απόγονος, του μεγάλου φιλέλληνος Frank Abney Hastings, του οποίου όπως είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, η ζωή και ο θάνατός του συνεδέθησαν μοναδικά με τον απελευθερωτικό αγώνα των ελλήνων το 1821.
Ο Maurice απεβίωσε στις 9 Οκτωβρίου 2016 σε ηλικία 75 ετών, στην μικρή επαρχιακή πόλη Alcester, μόλις 12 χιλιόμετρα δυτικά του Stratford upon Avon, γενέτειρας του  Shakespear, στην περιοχή Warwickshire της κεντρικής Αγγλίας.  Εκεί είχεν αποσυρθεί τα τελευταία έτη της ζωής του και ασχολείτο με την συγγραφή βιβλίων. 


  Το βιβλίο κατάθεση ψυχής, το οποίο τον είχε απορροφήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν η καταγραφή των γεγονότων της ζωής του μεγάλου προγόνου του, του Frank Abney Hastings, ιδιαιτέρως τα έχοντα σχέση με την παρουσία και την δράση του στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της επαναστάσεως του 1821.  
Το βιβλίο με τον τίτλο "Commander of the Karteria", έχει τύχει αποδοχής από το κοινό (διατίθεται και μέσω του amazon), είναι δε γνωστό και στην χώρα μας, ειδικά στους μελετητές της ελληνικής ιστορίας και στους επιστήμονες τους ασχολουμένους με τα Μουσεία και της Βιβλιοθήκες.  Δεν είναι ελάχιστοι και οι απλοί αναγνώστες και φίλοι της ιστορίας Έλληνες, ακόμη κι απ' την περιοχή μας, των οποίων τις βιβλιοθήκες κοσμεί το συγκεκριμένο βιβλίο.  
Ο Δήμος Δελφών δεν γνωρίζουμε, εάν αγνοεί ή όχι την ύπαρξη του βιβλίου, του οποίου, ειδικά η βιβλιοθήκη Ιτέας, θα έπρεπε να έχει δημιουργήσει ξεχωριστή θέση για την προβολή του...

  Ο Maurice είχεν επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε παραστεί ως επίσημος προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις της Κοινότητος Αιτωλικού στην Αιτωλοακαρνανία για την αποκάλυψη της προτομής του Frank, ο οποίος ως γνωστόν, στην μάχη για την απομάκρυνση των Τούρκων από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, ετραυματίσθη θανάσιμα στο Αιτωλικό και απεβίωσε μετά από μερικές ημέρες.

  Εμείς, εδώ στην Ιτέα, παρ' ότι οφείλουμε την ύπαρξή μας ως πόλη στον μεγάλο φιλέλληνα, δεν προσπαθήσαμε ποτέ να έρθουμε σε επαφή με απογόνους του, ούτε να τους προσκαλέσουμε στις εκδηλώσεις μας για την ναυμαχία της Αγκάλης.  Παρ' ότι η Τοπική Δημοτική Αρχή, εγνώριζε την ύπαρξη του Maurice!...

  Ο αποθανών, είχε και μια κόρη, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν θα θελήσει να ασχοληθεί με την ιστορία της οικογένειάς της.  Επί της ουσίας, είναι η τελευταία απόγονος του ευεργέτου και απελευθερωτή μας, Captain Frank Abney Hastings.
  
Μήπως θα πρέπει εμείς, ως ευγνωμονούσα κοινωνία, ως Ιτέα, να ασχοληθούμε μαζί της;...
Μήπως θα έπρεπε;...

  Γενέτειρα του Frank Abney Hastings, όπου και οι ρίζες της οικογένειάς τους, είναι η μικρή πόλη (περί τους 25.000 κατοίκους) Ashby de la Zouch, 25 χιλιόμετρα βόρειο-δυτικά του Leicester (Λέστερ), στο μικρό Μουσείο της οποίας, έκανε δωρεά ο Maurice, αρκετά προσωπικά αντικείμενα του προγόνου του Frank, μεταξύ των οποίων τα κυάλια και τα πιστόλια του.  Τόσον δε ο ίδιος, όσον και η οικογένειά του, έχαιραν τιμών τόσον στο Ashby de la Zouch όσον και στο Alcester, αλλά επίσης και στους ναυτικο-στρατιωτικούς κύκλους του Λονδίνου.  Σε επικοινωνία δε μαζί του (μέσω διαδικτύου) το 2014, μας είπε ότι ήταν πρόθυμος να μας βοηθήσει  στην ανεύρεση σχεδίων της ΚΑΡΤΕΡΙΑΣ (η οποία εναυπηγήθη στο Λονδίνο, στις εγκαταστάσεις της κατασκευαστικής εταιρείας στην νότια όχθη του Τάμεση), παρ' ότι το ναυπηγείο και η κατασκευάστρια εταιρεία, έχουν από πολλών ετών πάψει να υπάρχουν.
Το τελευταίο βιβλίο του Maurice, είναι το "Big Days in Ashthorpe Magna". 


Φωτογραφίες του Maurice κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στο Μουσείο της πόλεως Ashby de la Zouch, όπου έγινε και η παράδοση των προσωπικών αντικειμένων του προγόνου του Frank Abney Hastings

Πλοίαρχος
Frank Abney Hastings



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου