Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ - "ΥΦΑΡΠΑΓΗΣ" ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ (χωρίς αναφορά στην προβληματική κατάσταση των εντός του Δήμου Γυμνασίων και Λυκείων) - Δελτίον Τύπου


ΑΜΦΙΣΣΑ, 17.10.2018
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Α.Δ.Τ.: 51/2018

Θέμα: «Περί της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία της Γραβιάς και της Αμφίκλειας».

Σχετικά με το θέμα της μεταφοράς μαθητών προερχομένων από τις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού και προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα οι δημότες μας, επισημαίνουμε τα εξής:

  1. Με την ανάληψη των καθηκόντων μας τον Σεπτέμβριο του 2014 κληρονομήσαμε μια παγιωμένη κατάσταση παράνομης μεταφοράς μαθητών με λεωφορείο του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, που εισερχόταν στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού και μετέφερε μαθητές στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Αμφίκλειας.

  1. Η παρανομία της συγκεκριμένης διαδικασίας ήταν διπλή: α) είναι γνωστό ότι η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών δεν ανήκει στους Δήμους, αλλά στην Περιφέρεια, η οποία επιλέγει μεταφορείς που έχουν πιστοποιημένα όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και β) η ίδια η Περιφέρεια καθορίζει ποια είναι τα νόμιμα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών, αυτά δηλαδή που συνδέουν κοινότητες στις οποίες δεν λειτουργούν πλέον σχολεία με τα καθορισμένα από το νόμο σχολεία υποδοχής τους.

3) Το φθινόπωρο του 2017 επιχειρήθηκε μια ποιοτική αναβάθμιση της παράνομης αυτής μεταφοράς προς τα σχολεία της Αμφίκλειας, με την έκδοση απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή της Εκπαίδευσης που επέτρεπε μαθητικά δρομολόγια από τη Δ.Ε. Παρνασσού προς την Αμφίκλεια. Η απόφαση αυτή οδήγησε και στην αντίστοιχη απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να χρηματοδοτήσει για το σχολικό έτος 2017- 2018 τα συγκεκριμένα μαθητικά δρομολόγια.

4) Για την περσινή αυτή μεθόδευση διαμαρτυρηθήκαμε πολύ έντονα, επισημαίνοντας ότι καμία προϋπόθεση του νόμου, δεν πληρούσε αυτή η απόπειρα νομιμοποίησης της υφαρπαγής μαθητών από τα κατά νόμο σχολεία υποδοχής (τα σχολεία της Γραβιάς) προς όφελος των σχολείων ενός άλλου Δήμου και ενός άλλου Νομού. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών έλαβε με ισχυρότατη πλειοψηφία (πλην των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης) απόφαση καταγγελίας της συγκεκριμένης μεθόδευσης και δικαστικής επιδίωξης ακύρωσης των ως άνω παράνομων αποφάσεων.

5) Κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς (2018- 2019), τόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, όσο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επανέφεραν τα πράγματα στη νομική τάξη και δεν επέτρεψαν την εκ νέου λειτουργία των συγκεκριμένων παράνομων δρομολογίων.

6) Είναι προφανές ότι οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν με νόμιμες διαδικασίες το σχολείο φοίτησης των παιδιών τους, είτε αυτό βρίσκεται στην Αμφίκλεια, είτε στη Λαμία, είτε και στην Αθήνα ακόμη, εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι χρήσιμο για τα παιδιά τους. Το κράτος όμως και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να νομιμοποιούν και να χρηματοδοτούν με χρήματα του ελληνικού λαού παράνομες μεταφορές μαθητών που υπονομεύουν το μέλλον των σχολείων ενός Δήμου και ενός Νομού προς όφελος γειτονικών Δήμων και Νομών και μάλιστα χρησιμοποιώντας λεωφορεία που κανείς δεν έχει ελέγξει αν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

7) Εμείς πάλι από την πλευρά μας, όπως ήδη από πέρσι το φθινόπωρο διακηρύξαμε σε όλους τους τόνους και προς όλες τις κατευθύνσεις, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο εξής καμία νέα απόπειρα υπονόμευσης της λειτουργίας των σχολείων του Δήμου μας. Αυτή είναι η πολιτική δέσμευση που έχουμε αναλάβει απέναντι στους δημότες μας και αυτός είναι ο όρκος που έχουμε δώσει αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μας.

8) Αν ο Δήμος Δελφών επέτρεπε τη συνέχιση αυτής της προκλητικά παράνομης συμπεριφοράς (όπως εισηγούνται κάποιοι που κατά τα λοιπά ομνύουν στο όνομα της νομιμότητας, διυλίζοντας τον κώνωπα και καταπίνοντας την κάμηλο), τότε με μαθηματική ακρίβεια τα σχολεία της Γραβιάς (δηλαδή τα τελευταία σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μας έχουν απομείνει στο βόρειο τομέα του Δήμου μας) σε λίγα χρόνια από σήμερα θα διέτρεχαν σοβαρότατους κινδύνους κατάργησής τους. Γι’ αυτό και εμείς με αποφασιστικότητα και σθένος θα υπερασπιστούμε τον τόπο μας, όπως κάνουμε άλλωστε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμαρχος Δελφών


Αθανάσιος Ηλ. Παναγιωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου