Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΜΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (ευτυχώς χωρίς παράπλευρες απώλειες)

Καποδιστρίου & Σκαρίμπα

             προ ολίγων ημερών                      σήμερα
      Κυριολεκτικά κατέρρευσε μετ' εκκωφαντικού θορύβου και αρκετής σκόνης εντός ενός δευτερολέπτου, μεγάλο τμήμα της εγκαταλελειμμένης οικίας στην διασταύρωση των οδών Σκαρίμπα και Καποδιστρίου στην Ιτέα.  Το υπεραιωνόβιον αρχοντικό, ιδιοκτησία ενός μέλους της γνωστής οικογενείας Κουτσολιούτσου, είχε κριθεί διατηρητέο και όπως συνηθίζεται στην χώρα μας, είχεν αφεθεί στην μοίρα του και στις ορέξεις του χρόνου.  Με την πάροδο του οποίου και κατά την τελευταία 50ετία, είχεν μετατραπεί σε πανδοχείο για υπερμεγέθη ...τρωκτικά, ενώ τα προσβάσιμα εξαρτήματα της όλης οικοδομής, είχαν αφαιρεθεί από τους περιέργους και τους συλλέκτες.


  Σήμερα το πρωΐ, άρχισε να γράφεται ο επίλογος της υπάρξεως αυτού του πάλαι ποτέ κοσμήματος της Ιτέας, με την κατεδάφισή του πλέον να είναι υποχρεωτική.

  Εμπρός, γύρωθεν και πλησίον εκείνου του σημείου, δραστηριοποιούνται παραγωγοί και έμποροι κάθε Παρασκευή πρωΐ, καθ' όσον εκεί γίνεται η Λαϊκή Αγορά της Ιτέας.  Αντιληπτόν είναι, το τι θα εσυνέβαινε εάν αντί Τρίτης (σήμερα), η κατάρρευση εγένετο Παρασκευή!...  Σε εκείνο το σημείο δε,  σταθμεύουν αυτοκίνητα περιοίκων και επισκεπτών της πόλεως, όταν η παραλιακή λεωφόρος είναι πλήρης (η οδός Καποδιστρίου είναι η πρώτη παράλληλος της παραλιακής λεωφόρου).
   Στο σημείο κατέφθασε η Αστυνομία, αποκλείοντας την πρόσβαση σε πεζούς κι οχήματα, καθώς και η Πυροσβεστική για τα περαιτέρω.
   Ήδη έχει ενημερωθεί η Υπηρεσία Δομήσεως του Δήμου Δελφών, κλιμάκιο της οποίας κατέφθασε στο σημείο του συμβάντος και εντός ολίγων λεπτών θα κατεδαφισθεί και το υπόλοιπον της προσόψεως.

Για την ιστορία και μόνον, να σημειώσουμε ότι :
Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μια εύπορη και ιστορική οικογένεια της Ιτέας, είχε ασχοληθεί από τα τέλη του 19ου αιώνος με το εμπόριο ελαιών, το δε βόρειο και το ανατολικό τμήμα του ακινήτου της, είχε μετατραπεί σε αποθήκη επεξεργασίας ελαιών, με δεκάδες εργαζομένους εκεί, έως την 10ετία του 1960, οπότε και παρήκμασε για διαφόρους λόγους.  Η δε όμορφη, νεοκλασσική διώροφη κατοικία, παρέμεινε κλειστή και ακατοίκητη εδώ και πάρα πολλά έτη.  Είχε δε κριθεί ως διατηρητέα.


Φωτογραφίες : Μίμης Κουτρολίκος 




1 σχόλιο:

  1. Αν ήταν στην Άμφισσα θα είχε σωθεί με κάμποσες εκατοντάδες χιλιάδες €

    ΑπάντησηΔιαγραφή