Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Η "ΒΛΑΧΟΜΠΑΡΟΚ" ΧΡΗΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ - άρθρο του Νίκου Δρόλαπα


ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, αντίσταση στην αλήθεια
Η κ. Ρομποτσάνου - Κοτσάνου επί…. τω έργω
Του Νίκου Δρόλαπα
Με έναν ψευδέστατο σχολιασμό στην εφημερίδα ’’η Ώρα της Φωκίδας’’ και τίτλο « ο διαξιφισμός », η Πρόεδρος του Δ. Σ. του Δήμου Δελφών προσπάθησε να αποκρύψει τη λογοκρισία στην οποία με υπέβαλε δημόσια, όταν, ζήτησα να απευθύνω ερώτημα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ΜΕΤΑ τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων.
Για να μου δώσει το λόγο, αν είναι δυνατόν, με ρώτησε τι ήθελα να πω, ώστε να αποφασίσει εάν θα μου έδινε το λόγο ή όχι.
Το θέμα της συζήτησης ήταν η έγκριση παραχώρησης του Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου για την εγκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου της Εταιρείας Φωκικών Μελετών ( Ε.Φ.Μ. ).
Το ερώτημα που έθεσα ήταν : γιατί επί τόσα χρόνια δεν στεγάσθηκε το Λαογραφικό Μουσείο στο κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου Άμφισσας, το οποίο μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο ειδικά για να φιλοξενήσει τα 3.500 Εκθέματα που διαθέτει, όταν μάλιστα, αυτός ήταν ο σκοπός αλλά και ο τίτλος του έργου για το οποίο δαπανήθηκαν περισσότερα από 600.000 ευρώ και το κτίριο αυτό παραμένει κενό ;
Όταν, σε δεύτερη φάση, ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συμβούλων ζήτησα πάλι τον λόγο για να τοποθετηθώ επί του θέματος.
Ο κ. Δήμαρχος, είχε διαγνώσει αυτά τα οποία θα έλεγα από παλαιότερες δημόσιες παρεμβάσεις μου για τα τρία Μουσεία ιδιωτών που περιφέρονταν επί πολλά χρόνια, από αποθήκη σε αποθήκη, επειδή ο Δήμος Δελφών αρνιόταν να τα στεγάσει σε χώρους που διέθετε και στην επιμονή μου να μιλήσω, διεμήνυσε απροκάλυπτα στην Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Κοτσάνου – Ρομβοτσάνου, να μην μου δώσει πάλι το λόγο, όπως και έγινε. Δεν με άφησαν να μιλήσω. Μου στέρησαν με αυταρχικό, αλαζονικό και αντιδημοκρατικό τρόπο τον λόγο. Τα ίδια έχουν κάνει και σε άλλους Δημότες, ακόμη και σε Δημοτικούς Συμβούλους.
Είχε κάθε λόγο ο κ. Δήμαρχος να μην ακουστούν όσα είχε, ή δεν είχε κάνει για το θέμα αυτό και ήθελε να ξεχασθούν.
Βέβαια, ο κ. Δήμαρχος βράβευσε τον Ιδρυτή και δημιουργό του Μουσείου της Ε. Φ.Μ. κ. Γεώργιο Κουτσοκλένη, αλλά υποτίμησε το μεγάλο έργο του, το οποίο, όσο ήταν στεγασμένο ( με ενοίκιο ) τιμούσε τη περιοχή μας ως το δεύτερο στην Ελλάδα Λαογραφικό Μουσείο , από απόψεως αξίας αλλά και αριθμού Εκθεμάτων.
Απορίας άξιον, για όσους δεν παρακολουθούν από κοντά τα τοπικά ζητήματα, παραμένει το γεγονός, ότι οι εναλλασσόμενοι Πρόεδροι της Ε.Φ.Μ. κ. Ι. Ράμμος και Χαρ.Παναγιωτόπουλος έκριναν, άκουσον - άκουσον, ως ανεπαρκές το εκσυγχρονισμένο κτίριο του παλαιού Νοσοκομείου για να στεγάσει το Λαογραφικό Μουσείο και πρότειναν ως κατάλληλο το επικίνδυνο στατικά κτίριο του Δημοτικού Σχολείου του Αγ. Γεωργίου.
Είναι προφανές ότι η άστοχη αυτή κίνηση αποσκοπεί στην απαλλαγή του απερχόμενου Δημάρχου από μία ακόμη χρονίζουσα εκκρεμότητα και την ανικανότητα παραγωγής πρακτικών αποτελεσμάτων , ή, έστω και του ελαχιστότατου έργου που δεν έκανε επί τέσσερα χρόνια.
Αποτελεί δε, ένα ακόμη δείγμα λειτουργίας του τοπικού συστήματος εξουσίας, του οποίου μοναδική επιδίωξη είναι η εναλλαγή των ιδίων και ιδίων προσώπων ( ημι-καταλλήλων και μη ) στην εξουσία.
Είχε επομένως, σοβαρούς λόγους ο κ. Δήμαρχος να μου απαγορεύσει τον λόγο με ενδιάμεση την κα Κοτσάνου – Ρομβοτσάνου, στην οποία, λόγω έλλειψης στελεχών, αν και απέτυχε στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης, ανετέθη ο ρόλος της Προέδρου του Δ.Σ.
Ευτυχώς όμως για το τόπο, ο χρόνος που απομένει στην ομολογημένα χειρότερη Δημοτική αρχή τελειώνει.



1 σχόλιο: