Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Δελτίο Τύπου
Εκδήλωση για την Επικούρεια Φιλοσοφία
Ο Αθηναίος φιλόσοφος Επίκουρος πρόκειται να έλθει στην Ιεράπετρα χάρη σε μια παρουσίαση των αρχαίων προτάσεών του που φτάνουν ως τις μέρες μας. Η γνωριμία του θα γίνει το Σάββατο 18 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας. Για τον άγνωστο, ανατρεπτικό αλλά κορυφαίο φιλόσοφο της Αρχαίας Ελλάδας θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Θανάσης Γιαπιτζάκης, ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός ΜανόληςΤζανιδάκης και οι συγγραφείς Μπάμπης Πατζόγλου και Αριστοτέλης Κερασοβίτης. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο πρόεδρος του Γεραπετρίτικου Συλλόγου «Ιστός» Δημήτρης Γιαννίδης

Ο Επίκουρος έζησε στην εποχή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, τότε που η πόλη του, η Αθήνα, είχε στερημένες τις ελευθερίες της λόγω των Μακεδόνων και έκανε πρόταση διαφυγής από εκείνη την πολιτικοκοινωνική δύσκολη κατάσταση που πολύ έμοιαζε με τη σημερινή. Πάνω σ’ αυτήν την πρότασή του, που λεγόταν «Λάθε Βιώσας», στήριξε το ηθικό μέρος της φιλοσοφίας του, αλλά παράλληλα ερεύνησε και τα φυσικά φαινόμενα, βρίσκοντας σημαντικές αλήθειες που τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα τον επιβεβαιώνουν.
Η Επικούρεια φιλοσοφία είναι μια προσωπική φιλοσοφία και μια φιλοσοφία της παρέας των φίλων. Δίνει λύσεις και δείχνει πώς να περάσει την ζωή του ο καθένας Ηδονικά και με Αυτάρκεια. Δέχεται την υλικότητα της ψυχής και επιπλέον, πέρα από τη ζωή γεμάτη ηδονή με φρόνηση και αταραξία, μας μιλάει για τον θάνατο, λέγοντάς μας ότι δεν θα τον συναντήσουμε ποτέ, γιατί όσο υπάρχουμε εμείς, δεν υπάρχει ο θάνατος. Κι όταν αυτός έρθει, δεν υπάρχουμε εμείς.
Τέσσερεις ανήσυχοι για την εποχή μας πνευματικοί άνθρωποι επικαλούνται το παράδειγμα του Επίκουρου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να έλθουμε σε επαφή με την κορυφαία αυτή φιλοσοφία του Επίκουρου στην Ιεράπετρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου