Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Μήνυμα Αντιδημάρχου Δελφών κ. Τριανταφυλλιά Πιλάλα Τσακίρη σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Στις 8 Μάρτη 1857 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας ίση αμοιβή στην εργασία. Αυτό που σίγουρα δεν περίμεναν είναι ότι η κίνησή τους αυτή θα επηρέαζε όλο τον κόσμο, να γίνονταν ορόσημο αγώνα και θα καθιερώνονταν ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η ημέρα αυτή έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη της πάλης για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην μόρφωση, στην οικογένεια, στην κοινωνία.
Παρά την πρόοδο που έχει γίνει από τότε, η ανισότητα, οι διακρίσεις  και η εκμετάλλευση των γυναικών συνεχίζονται με ένταση και μορφές που διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα, από κοινωνία σε κοινωνία.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ το μήνυμα αυτής της Ημέρας είναι ισχυρό και επίκαιρο. Μας υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για ισότητα δεν σταματά ποτέ. Μας υπενθυμίζει επίσης τη διαχρονική παρουσία και προσφορά της Γυναίκας στην οικοδόμηση και διαμόρφωση του κόσμου μέσα από πολλαπλούς ρόλους.
Η Γυναίκα, ως μάνα, ως εργαζόμενη, ως σύζυγος, ως κόρη και φίλη έχει όχι μόνο την ικανότητα αλλά και τη δυνατότητα να αλλάξει την κοινωνία. Τη δύναμη αυτή οφείλουμε να αναδείξουμε σήμερα.
Πέρα από τον γιορτινό και ενίοτε ανάλαφρο χαρακτήρα της, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πρέπει να ξαναποκτήσει την συμβολική της σημασία.
Γιατί η Γυναίκα είναι δύναμη, είναι αγάπη, είναι προσφορά, είναι θυσία.

Γιατί η Γυναίκα είναι σύμβολο και πρότυπο το οποίο οφείλουμε να τιμούμε, να σεβόμαστε.
Αντιδήμαρχος Δελφών

Τριανταφυλλιά Πιλάλα- Τσακίρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου