Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Η "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ" ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ (επιστολή)


Πόσο πιο χαμηλά 
 κ. Δήμαρχε Δελφών !
του Νίκου Δρόλαπα
ΑΝ υπάρχει ένας φορέας, μία υπηρεσία, η οποία παράγει έργο για τη Φωκίδα και μάλιστα στους ευαίσθητους τομείς του Πολιτισμού και του Τουρισμού, είναι αναμφίβολα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δελφών.
Με προγραμματισμένες ενέργειες και άριστο συντονισμό το Μουσείο και ο Αρχαιολογικός χώρος Δελφών εμπλουτίσθηκαν με λειτουργίες που προσεγγίζουν το επίπεδο των τριών σπουδαιότερων Αρχαιολογικών χώρων,
αλλά και στο τομέα επισκεψιμότητας κατέχει επάξια τη δεύτερη ή Τρίτη θέση μετά το Μουσείο της Ακρόπολης. Επίσης, συνεχείς είναι και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, κρατώντας τους Δελφούς υψηλά στην επικαιρότητα.
Αυτά όμως, ουδόλως ενδιαφέρουν το συνονθύλευμα των μετριοτήτων που απαρτίζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών και μία πρόσκαιρη καθυστέρηση σε προγραμματισμένη πρόσληψη προσωπικού από το Υπουργείο Πολιτισμού στάθηκε αφορμή να ανεβούν οι τόνοι από πλευράς Δήμου, στοχοποιώντας προσωπικά τη Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δελφών κυρία Αθανασία Ψάλτη, για το κλείσιμο του χώρου ημέρα Τρίτη, για δύο εβδομάδες.
Με μία ασύμμετρη για το γεγονός επιθετικότητα που δεν προσιδιάζει στα αξιώματα τα οποία κατέχουν και προσπαθώντας να εμφανισθούν ότι κάτι κάνουν, μέσα στην απραξία στην οποία λιμνάζουν, επέρριψαν τις ευθύνες στη κ. Ψάλτη η οποία ασκεί, αν όχι άριστα, πολύ ικανοποιητικά τα καθήκοντά της.
Έφθασαν δε στο σημείο να την αγνοήσουν ακόμη και ως υπεύθυνο υπηρεσιακό παράγοντα, καλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο την προ εικοσιπενταετίας αποχωρήσασα από την υπηρεσία αυτή τ. Αντιδήμαρχο κ. Λέλα Μπακολουκά προκειμένου να τους ενημερώσει για τη λειτουργία του Μουσείου, αν και μετά τόσα χρόνια πολλά είχαν αλλάξει. Φαίνεται ότι προτίμησαν ένα οικείο πρόσωπο του περιβάλλοντός τους, αρκεί που είχε και αυτή υπηρετήσει το τοπικό σύστημα εξουσίας, το τόσο επιζήμιο για τον τόπο, που ανήκουν όλοι μαζί. Δεν χάνει ευκαιρία ο « ανεξάρτητος » Δήμαρχος Δελφών να δηλώνει την υποταγή του προς αυτό, ως ένα είδος πολιτικού ηλιοτροπισμού, που τα …φυτά στρέφονται προς τα εκεί που τα φωτίζουν…..
Απηύθυναν γενικόλογες και αβάσιμες κατηγορίες χωρίς να αναφέρονται σε κάτι το συγκεκριμένο. Ότι, η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας υπερέβη τα εσκαμμένα, όταν έκανε παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση για το Μουσείο, ή, ότι ο Σύλλογος των Ελλήνων Αρχαιολόγων μέμφεται τη Δημοτική Αρχή σε ανακοίνωσή του…..
Ο κ. Δήμαρχος, έφθασε στο ακρότατο σημείο της « δημοκρατικής » ευαισθησίας του λέγοντας ότι η κ. Ψάλτη στράφηκε κατά της τοπικής μας κοινωνίας και το ακόμη χειρότερο, ότι αυτός ‘’ δεν επέτρεψε να στραφεί εναντίον της η τοπική κοινωνία που εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί εις βάρος της αν εμείς δεν απλώναμε προστατευτικό μανδύα….’’. Μα τι είναι αυτά που είπε. Μήπως άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να στρέψει τη κοινωνία εναντίον της ; Η κοινωνία μας, ούτε εξεδήλωσε ποτέ παρόμοιες τάσεις, ούτε οι συμπολίτες μας έχουν εκφρασθεί με επιθετικότητα. Το μόνο που κάνουν είναι να αγνοούν και περιφρονούν αυτούς που τους κοροϊδεύουν και υποτιμούν το τόπο μας και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Δήμαρχος και οι περί αυτόν.
Η τοπική κοινωνία γνωρίζει ποιοι προσφέρουν έργο και ποιοι παραμένουν μόνο στα λόγια. Έστω και σιωπηρά εκφράζει, τουλάχιστον, την ευαρέσκειά της προς την κ. Ψάλτη για το έργο που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει. Αυτό όφειλε να κάνει και ο κ. Δήμαρχος.
Αν η Δημοτική Αρχή δεν έχει να παρουσιάσει μέχρι σήμερα έργο, ας κάνει την αυτοκριτική της. Μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες, αλλεπάλληλες είναι οι αποτυχίες του Δήμου. Απώλεσε από αδιαφορία ή ανικανότητα δέκα εννέα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού από το Υπουργείο Εσωτερικών, ο μόνος Δήμος της χώρας. Έμεινε έξω από πενήντα έξι Λιμενικά έργα σε όλη την Ελλάδα. Οι κατοίκοι της Κίρρας υδροδοτούνται με χωματόνερο. Και έπεται συνέχεια. Εντός ολίγου θα σκάσει και το τεράστιο σκάνδαλο του Σχολείου Καστελίων.
Και ενώ η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να ξεσκονίζει τις υπηρεσίες και τα όργανα του Δήμου και αν όχι να σιωπά να είναι πιο διαλλακτική, εμφανίζεται ο Αντιδήμαρχος κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος να καλεί άλλους σε οικειοθελείς παραιτήσεις, ενώ οι ίδιοι οι αιρετοί όφειλαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για όσα γίνονται στο Δήμο και να μην επιρρίπτουν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, όταν μάλιστα αντί ευθυνών υπάρχει έργο.
Τι προσπαθούν να πουν, ότι όλοι είναι ίδιοι ;











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου