Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΙΤΕΑ : ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΕΡΑΣΠΊΣΕΏΣ ΤΗΣ!


Ομολογώντας αυθόρμητα,
την αγάπη του για την Ιτέα.

   Δημοσιεύουμε την ανοικτή επιστολή του φίλου μας ''Μίρκα'', με μια δέσμευσή μας : Αυτή είναι η αρχή, η ''μαγιά'' όπως λέγεται και εμείς θα ασχοληθούμε μαζί της εν καιρώ, ακόμη διεξοδικότερα.  
Γιατί κι εμείς, όπως και ο ''Μίρκας'', πιστεύουμε  ότι, το να αγαπάς τον τόπο σου, είναι υποκειμενική επιλογή.  Το να τον σέβεσαι όμως, είναι υποχρέωση.  Και όσο πιο πολύ εκτιμάς έναν τόπο, τόσο πιο πολύ τον σέβεσαι, έως ότου στο τέλος να τον αγαπήσεις.  Πόσο μάλλον όταν είναι η γενέτειρά σου.

**************************************************


"Άσσε", "Σκαλιώτη", "Μάζωμα": Είσαι Ιτιώτης τώρα! 

Μπορεί να μην έχουμε αρχαίους μύθους με στοιχειά ή αρκετά τζάκια και καμινάδες για φούμο, να είμαστε μαζώματα από εργάτες και βουνίσιους, από Ηπειρώτες, Αρβανίτες ή Μικρασιάτες.   Μπορεί να μην έχουμε κουλτούρα, και να καθόμαστε στα καφενεία ο κάθε ένας μόνος του σαν «Άσσοι» γιατί δεν γνωρίζουμε καλά καλά ούτε τη γειτονιά μας. Δεν έχουμε ιστορίες από τα παλιά να πούμε, άλλα σίγουρα έχουμε κάτι που καμία άλλη πόλη ίσως στη Φωκίδα δεν έχει: ; 

Έχουμε Μέλλον.

Δεν είναι τυχαίο που από το 2004 έως το 2009 φτιάχτηκαν στην Ιτέα όσα διαμερίσματα είχε φτιάξει όλη η Φωκίδα μαζί.  Οργασμός από κατασκευαστές και γιαγιάδες που έδιναν και τα κοτέτσια για αντιπαροχή. Δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες στην Ιτέα έδωσαν τα μεγαλύτερα δάνεια , για να μην πω για λίστα των εξ Αμφίσσης  ορμόμενων, που έχουν αποκτήσει σπίτι στην Ιτέα (όταν το αντίθετο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα) ή τα δρομολόγια που κάνει καθημερινά ένας Γαλαξιδιώτης από και προς την Ιτέα άμα σέβεται την μόρφωση ή την άθληση των παιδιών του …
Δεν έχουμε όλοι παππούδες που αποίκισαν πρώτοι την Σκάλα εκφόρτωσης και τους βάλτους της, την σημερινή Ιτέα, δεν έχουμε παππούδες Καπεταναίους που δάμαζαν τα κύματα με τα πανιά και τα κατάρτια τους, ούτε μας φτιάξανε από τη μία ημέρα στην άλλη Μουσεία και χιονοδρομικά για να κατέβουμε από τα γαϊδουράκια μας και να μας πληρώνουν ακόμα και την χαρτοπετσέτα οι Τουρίστες…

Μας «ανακάλυψαν» αιώνες μετά ακόμα και από την  Αμερική ,ο Καποδίστριας σαν άλλος Κολόμβος κατάλαβε πως κάτι έχει αυτός ο βάλτος, αυτή η θάλασσα .
Ό,τι κάναμε το κάναμε μόνοι μας και γιατί το αξίζαμε, και όχι λόγω τυχαίων γεγονότων.
Δεν ξέρω αν είναι η εργατικότητα μας. Δεν ξέρω άμα είναι η θάλασσα που σε τραβάει πάντα, όπως ο νόστος τον ξενητεμένο. Ίσως νάναι η ελπίδα για κάτι καλύτερο.

Άλλα κουράστηκα να αποθεώνω την Άμφισσα και την κουλτούρα της, το Γαλαξίδι με τις ομορφιές του, την Ερατεινή για τα γαλάζια νερά της, τους Δελφούς για την επισκεψιμότητα τους και την Αράχοβα για τα τζιπάκια που σκαρφαλώνουν στα πεζοδρόμια της.
Κάποιοι πρέπει να  προβληματιστούν και να εκτιμήσουν τη δυναμική που εκπέμπει η Ιτέα από την ημέρα που δημιουργήθηκε έως και σήμερα, και επιτέλους να της αποδώσουν έστω και τα μισά από αυτά που δίνει σαν τόπος.

Άλλα κυρίως πρέπει κατεπειγόντως και ολοκληρωτικά να αγαπήσουν οι Ιτιώτες την Ιτέα. Γιατί πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ΟΛΟΙ μας, όσοι έχουμε καταβολές από εδώ κι όσοι έχουμε φύγει από το χωριουδάκι μας εδώ και δύο γενεές κι ήρθαμε εδώ, γιατί δεν είχαμε ψωμί για να φάμε. Τα παιδιά μας μεγάλωσαν εδώ, και τα παιδιά των παιδιών μας πάλι εδώ, οπότε όσο και αν δεν μας αρέσει, είμαστε Ιτιώτες.  Όσο κι αν ΔΕΝ σου αρέσει είσαι πλέον ΙΤΙΩΤΗΣ! Μπορείς να λες ότι γεννήθηκες στη Βουνιχώρα ή στην Αγια-Θυμιά.  Ότι τα πρώτα βουνά που αντίκρυσες στην ζωή σου, ήταν τα βουνά της Ηπείρου ή ότι οι ρίζες σου είναι από τους Δωριείς, από τους Πελασγούς, από τους Ίωνες, και τη Μικρά Ασία. Μπορείς να λες ότι κατάγεσαι κατευθείαν από το κεφάλι του θεού ΔΙΑ ή από μία φυλή των Απάτσι, και να φτιάχνεις απανταχού Συλλόγους να κάνεις γιορτές και να εκτυπώνεις ημερολόγια. ΔΕΝ με ενδιαφέρει. Να σέβεσαι το παρελθόν σου εκτιμώντας το παρόν σου, αλλά και να προσδοκάς εξυμνώντας, το μέλλον σου. 

Έχω κουραστεί να ακούω:

«Ξέρω από κρέας, είμαι από τη Βουνιχώρα!» ή «Είναι πονηρός αυτός ο Δεσφινιώτης» όταν τελευταία φορά που πήγες στο χωριό ήταν στις εκλογές ή το 2011 για την απογραφή… (και το πλίνθινο σπιτάκι σου στο χωριό δεν κάνει πια ούτε για κοτέτσι.)
Πάρε το χαμπάρι μια και καλή: είσαι Ιτιώτης. Ζεις εδώ, δουλεύεις εδώ, τα παιδιά σου πάνε σχολείο εδώ όπως θα πάνε και τα εγγόνια σου.
Όταν απαλλαγούμε από αυτή τη μεγάλη άρνηση και αποδεχτούμε την «πικρή» αλήθεια, τότε ίσως να εκτιμήσουμε τον τόπο μας και να μας εκτιμήσουν και οι γύρω μας. 

Τα ακούτε ωρέ μαζώματα; Το ακούς Σκαλιώτη; Το ακούς Άσσε; Το ακούς Ιτιώτη;

ΥΓ: Λυπάμαι που σας το λέω αλλά οι Δεσφινιώτες ζούνε ακόμα στη Δεσφίνα ! Όπως και οι Βουνιχωριώτες στη Βουνιχώρα! Δεν κατάγεσαι  από την Ατλαντίδα ή από την Μέση Γή  και τώρα κόλλησες εδώ και δεν έχει που να πας γιατί βούλιαξε η πόλη σου ή ο Σάρουμαν την έκαψε με ορδές Οργκς . Όποτε θέλετε μπορείτε να γυρίσετε πίσω. Θα μου πεις, άμα φύγουμε εμείς ποιος θα μείνει; Ίσως κάποιος που πραγματικά θα έχει τη χαρά και την τιμή να φωνάξει:  ΕΙΜΑΙ  ΙΤΙΩΤΗΣ· εγώ την έχτισα αυτή την πόλη, εγώ την είδα να μεγαλώνει, και εγώ τη νοιάζομαι & την υποστηρίζω , και αυτό είναι όλο.


(Αφιερωμένο στον Σ.Π. για την έμπνευση και στον Επικ. για τις λέξεις )



«Μίρκας

22 σχόλια:

  1. Μίρκα, δεν θα πρέπει να απαρνιέσαι όμως την πραγματικότητα της μη τουριστικότητας της πόλης. Τα καταστήματα προσφέρουν υπηρεσίες κάκιστης ποιότητας, ειδικά όσα αφορούν εστίαση. Όχι όλα, σίγουρα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία, τόσο συντριπτική που οι εξαιρέσεις χάνονται.
    Το ακαλαίσθητο παραλιακό μέτωπο, με τις υπερκατασκευές που κρύβουν την θέα προς τη θάλασσα, τόσο όσο σε καμμία αντίστοιχη πόλη της Ελλάδας.
    Δυστυχώς η Ιτέα έχει τον κίνδυνο να γίνει η Αμφιλοχία της Φωκίδας, μια πόλη παραλιακή και πασίγνωστη, που όλοι παιρνούν από εκεί, αλλά κανείς δεν σταματά, ούτε για ένα σουβλάκι στα όρθια!
    Επειδή είσαι υπόδειγμα ιτιώτη που αγαπά την πόλη, εστίασε στους πραγματικούς εχθρούς της, οι οποίοι το παίζουν περισσότερο ιτιώτες από τον καθένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι μελλον εχουμε; Η Ιτεα εχει τα χαλια της τα μαυρα. Γεματοι ανθρωπους κομπλεξικους, αγραμματους και ανιθηκες κοπελες που κοπανιουνται στα μπαρακια απο τα 15. Οτι νεο δημιουργηθει σε αυτη τη πολη αμεσως σχολιαζεται αρνητικα απο διαφορους "ηθικους" κατοικους της. Μια πολη γεματη εγωιστες που θυμουνται να χαιρετησουν τον αλλο μονο οταν τον χρειαζονται. Μια πολη που αυτοκαταστρεφεται. Οτι μπορει να παει τη πολη μπροστα, εμποδιζεται και θαβεται απο τον ιδιο της το πληθυσμο. Ντροπη και αισχος! Αυτα τα λεω γιατι το προβλημα δεν ειναι μονο στην εμφανιση και τα μαγαζια της πολης.
    Πως να αγαπησουμε μια πολη που μας μισει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό είναι αληθεια... είδικα για το να σε χαιρετήσουν πρέπει να κάθεσε δίπλα από ξανθιά ψηλή κοπέλα που θέλουν διακαώς να γνωρίσουν...
      είναι κρίμα αλλά είναι αλήθεια όλα τα παραπάνω...

      Διαγραφή
    2. Εγώ νομίζω πως δεν χορεύει κανένα στα μαγαζιά στην Ιτεά όλοι κοιτάνε τον απέναντι...

      Διαγραφή
  3. Το λιώσιμο των πάγων θα λύτρωσει και θα όμορφήνει την Φωκίδα. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακου ρε τι λενε τα φασιστακια της ιτεας ρε.... ρε ουμααα ρεεε.... δηλαδη εγω που ειμαι μισος απο δελφους απαγορευεται να μεινω ιτεα και να βοηθαω τη πολη;;;; βρε ουμααα κομπλεξικοιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αλλο φασίστας , αλλο πατριώτης . όλοι πραγματικά είμαστε "μισοί " από καπου αλλου, δεν είναι αυτό το πρόβλημα και κυρίως αμα βοηθάς αυτή την πόλη όπως λές..

      Διαγραφή
    2. αυτόχθων άνθρωπας14 Μαρτίου 2015 στις 2:15 μ.μ.

      @3:38

      Συμπλήρωσε την φράση ... "Έχεις μπερδέψει την βούρτσα με ..."

      Διαγραφή
  5. Ωραία τα μεγάλα λόγια , ακομη πιο ωραία η συγκίνηση που βγάζει το άρθρο σου αλλα η Ιτέα είναι μια πολύ που δυστυχώς στερείται οργάνωσης , στερείται αντιπροσώπων και πιο πολύ από όλα είναι η πόλη που κάνει κουμάντο τα μεταλλεία. Που κατά την γνώμη μου το κακό που κανουν είναι πολύ μεγαλύτερο από το μεροκάματο που προσφέρουν. Η Ιτέα ειχει τα φόντα να γίνει πραγματικά το κάτι μοναδικό αλλα δεν θα γίνει ποτέ , και όχι γιατί πλέον κάνουν Κουμάντο οι αμφισσιωτες . Πριν δεν έκαναν και είδαμε προκοπή. Όσο τα μεταλλεία βγάζουν αντιπροσώπους τόσο θα χειροτερεύει η κατάσταση . Δυστυχώς δεν έχουμε ταυτότητα και γιαυτο δεν αγαπάμε τον τόπο μας οσο θα έπρεπε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το προβλημα ξεκιναει και απο τη παιδεια!!! Δειτε για παραδειγμα ποσο απαραδεχτα προτυπα ειναι πολλοι καθηγητες της πολεις μας που οποιος τολμησε να πει δημοσια τα προβληματα των σχολειων τον εθαψαν για να βολεψουν το τομαρι τους!!! Ποιο παιδι να αγαπησει το τοπο του διχως να εχει ανθρωπιστικη παιδεια απο σοβαρους ανθρωπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίκουρε συμφωνείς μαυτο το κείμενο;Μετά από 150 χρόνια διαμονής στη πόλη θεωρείσαι κάτοικος αυτής;Έχει το πιο άσχημο παραλιακό τμημα πόλης στην Ελλάδα.Το δε υπόλοιπο μέσα τμήμα είναι παρατημένο.Όσο για τους ανθρώπους,μετά απο 30 χρόνια διαμονής,ισχύει το "εικόνα σου είμαι πόλη και σου μοιάζω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα κανείς μας, δεν είναι διαμένων σε αυτήν την πόλη για 150 έτη. Εννοείτε φίλε μας προφανώς, ότι μια νέα πόλη με μόλις 150 ετη κατοίκισης, θα έπρεπε να είναι πιό ''μαζεμένη''. Κι εμείς συμφωνούμε μαζί σου σε αυτό. Γιατί η Ιτέα είναι μόνον μια παραλία, με 5 παράλληλους δρόμους.
      Αυτό όμως το οποίο περιγράφει, έστω και ''άκομψα'' σε μερικά της σημεία, αυτή η επιστολή, είναι η αγωνία ενός Ιτιώτη, για την νοοτροπία ''σκορποχώρι'' η οποία επικρατεί σε μεγάλες ομάδες κατοίκων. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν, εδώ να εργάζεσαι, εδώ να αμοίβεσαι, εδώ να σπουδάζεις και να διασκεδάζεις, εδώ να ονειρεύεσαι και εδώ να είναι το ''κάστρο'' σου, με λίγα λόγια εδώ να ζείς και όμως, να μην αισθάνεσαι ότι ανήκεις κι όλας σε αυτόν τον τόπο. Και σε αυτό συμφωνούμε κι εμείς.
      Τα υπόλοιπα, είναι δυνατόν να διορθωθούν. Με προσφορά και αγάπη προς την πόλη μας.

      Διαγραφή
  8. Ο επιστολογράφος,αν καταλαβαίνω, θεωρεί οτι εμείς οί ξένοι θα πρέπει να θεωρούμε τιμή μας την προσφώνηση Ιτιώτης;Εγώ ο Κρητικός, ζώντας σας,πάρα πολλά χρόνια,θεωρώ τιμή μου να με φωνάζουν αλλά και να με θεωρούν ξένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμα δεν έχεις γεννηθεί σε ένα μέρος ή έστω δεν έχεις γεράσει σε αυτό είσαι Ξένος . Οπότε γιατι να σου κάνουμε την "τιμή" να σε προσφωνούμε Ιτιώτη ?
      Αν τώρα σου πέφτουν εσένα λίγοι οι Ιτιώτες και η Ιτέα παρε το πρώτο καράβι..., αν όμως είσαι ακόμα εδώ , σκέψου του λόγους που είσαι εδώ και ίσως βγει κάτι θετικό...

      Διαγραφή
  9. Τεσσερις {περιπου} ανθρωποι και μια εταιρεια φταινε για την καταντια της πολης αυτης !!! Το οτι δεν εχει επεκταθει η πολη εδω και 40-50 χρονια {τοτε πρωτοανακοινωθηκε η επεκταση} παρ' ολο οτι αυξηθηκαν οι κατοικοι καποιοι φταινε ! Το οτι με αυτο τον τροπο αλλαξαν οι νομοι και τωρα τα πισω {οπως λενε} οικοπεδα εχουν μικροτερο συντελεστη δομησης απο τα μπροστινα κι ετσι πισω χαμηλα σπιτια και μπροστα μεγαθυρια καποιοι φταινε !!! Το οτι μια παραλιακη ωραιοτατη πολη 2 ωρες απο την Αθηνα , 16 χιλ. απο τους Δελφους {2ος τουριστικος προορισμος της Ελλαδος} 28 χιλ. απο την Αραχωβα {χειμερινος τουριστικο προορισμος} , 2χιλ. απο τον Ιπποδρομο των Δελφων {δεν τον εχουν ακομη βεβαια για γνωστους λογους αναδειξει} με παραλιες , θεα κ.λ.π. να εχει μονο 3 ξενοδοχεια εδω και παρα πολλα χρονια , καποιοι φταινε !!! Το οτι στην παραλιακη κανουν παρελαση τα φορτηγα σκορπωντας την κοκκινιλα {χωρις λογο και μονο σ αυτη την παραλιακη πολη} καποιοι φταινε !!! Θα μπορουσα να αναφερω κι αλλα πολλα αλλα το ζητημα ειναι να τους μαθει ο κοσμος και ειδικα η νεολαια και να τους κανει στην ακρη πιστευοντας στον εαυτο τους κι οτι μπορα ηταν θα περασει και θα ζουν πολυ πιο ωραια διοτι το μελλον της Ιτεας τους ανηκει , απ οτι θελουν μερικοι κρατωντας χαντακωμενη αυτη την πολη για δικα τους συμφεροντα , οπως γινοταν τοσα χρονια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτόχθων άνθρωπας14 Μαρτίου 2015 στις 2:33 μ.μ.

      Το παραλιακό μέτωπο χαντακώθηκε από εμάς. Όχι από κάποιους ανώνυμους. Οι πολυκατοικίες φτιάχτηκαν από Ιτιώτες και μοιάζει σα προάστιο της Αθήνας η παραλία. Τετραόροφες, πενταόροφες 150 τμ ο όροφος πολυκατοικίες Ιτιώτες τις φτιάξανε φάτσα φόρα στην παραλία.

      Όταν μεγάλωσα είχαμε την πλατεία εκεί που είναι τώρα το Pizza House, ο παλιός Πήγασος, είχαμε την πλατειούλα με το ψεύτικο γεφύρι που είναι σουβλάκια τώρα, παραπέρα την παιδική χαρά και το κλουβί με τα μαϊμούδια. Όλα αυτά έχουν γίνει τραπεζοκαθίσματα. Προφανώς και επειδή αυτό θέλει η πλειοψηφία ή επειδή η κοινωνική αντίδραση περιορίζεται στο κυριακάτικο τραπέζι. Όλοι αυτοί θα πανηγύριζαν άμα γινόμασταν σα τα Μάλλια, τον Κάβο ή το Φαληράκι.

      Δεν υπάρχει άδειος δημόσιος χώρος να κάτσεις σε ένα παγκάκι σε μια παραλιακή πλατεία. Εμείς που ζούμε και θέλουμε μια πλατεία να βλέπει θάλασσα; Μπορούμε βέβαια να πάμε στην ωραιότερη πλατεία των Βαλκανίων, το απάυγασμα των πλατειακών αρχιτεκτονημάτων, την πλατεία Κίρρας.

      Διαγραφή
    2. ''///////////////////Όταν μεγάλωσα είχαμε την πλατεία εκεί που είναι τώρα το Pizza House, ο παλιός Πήγασος,/////////////////////

      ΝΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟ
      ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΛΙΟΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ΠΡΩΤΟΒΡΗΚΑΝ ΣΤΕΓΗ ΟΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΟ ΄22

      Διαγραφή
    3. αυτόχθων άνθρωπας15 Μαρτίου 2015 στις 3:25 μ.μ.

      @6:46

      Άιντε να απαντήσω. Για την παραλία μιλάω, La Mirage, Πήγασος, Base 89 ... Επί της ουσίας πες τίποτα ιστορικέ.

      Διαγραφή
    4. ΝΑΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙ ΛΕΩ ΚΙ ΕΓΩ ΛΑ ΜΙΡΑΖ ΚΛΠ
      ΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΕΠΑΙΖΕΣ ΕΚΕΙ ?
      ΜΗΝ ΑΡΠΑΖΕΣΑΙ ,ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΘΕΛΩ.
      ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ...... ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

      Διαγραφή
    5. αυτόχθων άνθρωπας16 Μαρτίου 2015 στις 10:24 π.μ.

      Προφανώς και δεν αρπάχτηκα απλώς βαριέμαι λίγο να απαντάω σε εξυπνακισμούς. Μιλάω για την παραλία του Pizza House, Base 89. Εκεί που είναι τα τραπεζοκαθίσματα, τα καλοκαιρινά τραπέζια. Από την κάτω μεριά του δρόμου.

      Όλο το κομμάτι εκεί που τώρα έχει τα τραπέζια του το Pizza House ήταν πλατεία στρογγυλή. Είχε και τέσσερα παγκάκια, ίσως φαίνονται οι βάσεις τους ακόμη. Στην αρχή η ταβέρνα που υπήρχε εκεί που είναι το Pizza House, τις είχαν δώσει τραπέζια πάνω στον πεζόδρομο που βγάζει κάτω στη θάλασσα, ανάμεσα στη "Σκάλα" και στην τότε πλατεία. Μετά άρχισε να ανεβάζει τραπέζια πάνω στην πλατεία. Ανέβασε και το τότε La Mirage άλλα πέντε τραπέζια από την άλλη μεριά. Και κατά το 1995-96 νομίζω πήγαμε ένα καλοκαίρι να αράξουμε στην πλατεία και την είχαν δώσει ολόκληρη στην ταβέρνα.
      Θα μου πεις αφού η βόλτα των ελληνικών οικογενειών είναι μόνο για φαΐ γιατί παραπονιέμαι.

      Διαγραφή
    6. ΠΕΣ΄ΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ,ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ
      ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ,,,,,,,,, ΕΛΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΜΟΥΣ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ

      Διαγραφή
  10. Ούστ ρε κόμπλεξικα μαζώματα που νόμιζετε ότι είστε ανώτεροι των υπόλοιπων του νομού. ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή