Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

ΜΙΑ ''ΕΚΘΕΤΟΥΣΑ'' ΕΚΘΕΣΗ...

(Franz Gaillard 1861-1932 : A view of Delphi)
Στους Δελφούς,
Στο Μουσείο,
Στην Καρδιά μας.

   Πέρασε μια εβδομάδα σχεδόν, από τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Αραχωβίτη Συλλέκτη Λουκά Παπαλεξανδρή στους Δελφούς.  Ήταν η προηγούμενη Κυριακή 30-3-2014, όταν οι φίλοι, οι γνωστοί του Λουκά και οι διοργανωτές αυτής της ''ιδιωματικής'' έκθεσης, συγκεντρωθήκαμε στον προθάλαμο του αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών, για να θαυμάσουμε τους πολυετείς κόπους αυτού του ανθρώπου, ''κρεμασμένους'' στους τοίχους και τις προθήκες της αίθουσας.  
Και γράφουμε ''ιδιωματική'' έκθεση, καθ' όσον τα συγκεκριμένα εκθέματα, έπρεπε να τα ειδεί ο επισκέπτης με το ιδίωμα του θαυμαστή της χαρακτικής τέχνης, με το ιδίωμα του σεβάσμιου προσκυνητή του ιερού χώρου των Δελφών,
με το ιδίωμα του εκτιμητή της σπανιότητας και τέλος με το ιδίωμα του ανθρώπου ο οποίος αγαπά τον τόπο του και αντιλαμβάνεται την ιστορία του, με την καρδιά του.
Και γράφουμε ''ιδιωματική'', γιατί κάπως έτσι τελικά αντιμετωπίσθηκε από τους (τουλάχιστον ''ενημερωμένους'') κατοίκους της περιοχής μας, μιας και η προσέλευση-τιμή στον Συλλέκτη και την Συλλογή του, μόλις και άγγιζε τα ''όρια'' της μεγάλης παρέας...

Αυτό όμως, δεν ήταν ικανό να αφαιρέσει τίποτα από την αξία των σπάνιων εκθεμάτων και από την επίμονη και μακροχρόνια ενασχόληση του Λουκά Παπαλεξανδρή  με την Συλλογή χαρακτικών.  Και όπως ανέφερε και ο ίδιος, με τον σεμνό και σχεδόν αμήχανο λόγο του, τα 40 (σαράντα) εκεί εκτειθέμενα χαρακτικά, είναι μόνον ένα μέρος από την μεγάλη συλλογή του.  Απλώς το κριτήριο της επιλογής τους για την έκθεση, ήταν η με πολλούς τρόπους και από πολλούς καλλιτέχνες, απεικόνιση της περιοχής των Δελφών, χρονολογικά από τον 16ον  έως και τον 19ον αιώνα.

   Τον φίλο όλων μας εδώ στην περιοχή, τον Λουκά , προλόγησε η Προϊσταμένη της Ι'ΕΠΚΑ Δελφών κα Νάνσυ Ψάλτη, εξαίροντας τον ίδιον και την ποιοτική και σπάνια  Συλλογή του, θεωρώντας αυτονόητη την προβολή της από το Μουσείο Δελφών, μιας και το θέμα της είναι οι Δελφοί.  Πρό και μετά από την Μεγάλη Ανασκαφή. 

1 σχόλιο: