Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ


Το εξωκκλήσι στο νησάκι.

  Εορτή σήμερα.  Μια υγρή και θολή ημέρα, και παρ' όλον τον χθεσινό-απογευματινόν αέρα, δεν είχε  καθαρίσει η ατμόσφαιρα, καθώς μιά κίτρινη σκόνη, αφρικάνικη όπως λέγετε, εμποδίζει εδώ και ημέρες την ορατότητα και την αναπνοή μας, ενώ είναι και η αιτία για την ρυπαρή εμφάνιση των αυτοκινήτων.  
Των αγίων Κωνσταντίνου και  Ελένης  κατά το Χριστιανικό Καλεντάρι σήμερα και οι Ιτιώτες, τίμησαν το εκκλησάκι στο μικρό νησί στην είσοδο του λιμανιού.  Πλήθος κόσμου από ενωρίς, πήγαινε για την λειτουργία, με το μοναδικό μέσο μεταφοράς, την ''Λάντζα'' του καπτα-Μήτσου, του επωνομαζόμενου και Αχτένιστου.  Ασταμάτητα τα δρομολόγια στην ήρεμη σήμερα θάλασσα, ενώ κάποιοι τυχεροί, πήγαν και ''βόλτα'' μέχρι το αραγμένο στην Αγκάλη φορτηγό πλοίο, πριν να καταλήξουν στο νησί, προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του καπτα-Μήτσου προς το συνεργαζόμενο με αυτόν Ναυτιλιακό Πρακτορείο.
   Παλιό το έθιμο της λειτουργίας αυτήν την ημέρα στο νησί, με την αρτοκλασσία και τα λουκούμια να μοιράζονται στο τέλος, ενώ και εφέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, κοινή ήταν η διαπίστωση όλων μας, για την εγκατάλειψη και τον μαρασμό των λιγοστών δένδρων επάνω στον άνυδρο βράχο.  Τα λιχνά και αναιμικά πευκάκια, έχουν μετατραπεί σε ξερόκλαδα, χωρίς καθόλου φύλλωμα και χρώμα, απλώς να εξέχουν απ' το έδαφος, προσμένοντας το μοιραίο : την πτώση τους.  Μόνο τα κυπαρίσσια παραμένουν θαλερά, ενώ το εκκλησάκι είναι περιποιημένο, ένεκα των προσπαθειών πιστών και Επιτρόπων.  Δεν παύει να χρειάζεται και επισκευές όμως, όπως είπε και ο παπάς του, ζητώντας την συνδρομή μαραγκού εθελοντή καθώς και ..χορηγών. 
   Η παρουσία των Λιμενικών, μάλλον δεν βοήθησε την με τάξη επιβίβαση και αποβίβαση (ειδικά από το νησί) των επισκεπτών, μιάς και η ελληνική νοοτροπία κυριολεκτικά ...εκυριάρχησε!
  Όλα καλά όμως.  Χρόνια πολλά σε εορτάζοντες και εορτάζουσες.
(σ.σ. οι φωτογραφίες είναι αρχείου)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου