Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΠΑΝΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ: ΙΔΟΥ ΤΟ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ!


Δήμαρχος:  ''Δεν το ξέραμε!!..''

   Αυτή ήταν η απάντηση-παρέμβαση του Δημάρχου κου Φουσέκη, σε ερώτηση η οποία έγινε προς τον καθηγητή κο Πάνο Βαλαβάνη.  ''Δεν το ξέραμε!..''.
   Άς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.  
Κυριακή  απόγευμα 12-5-2013 στο ''Κυριακοπούλειο'' στην Ιτέα και ο καθηγητής της έδρας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Πάνος Βαλαβάνης, έχει αρχίσει να συνθέτει, να κτίζει και να εμφανίζει εμπρός μας, με τον γλαφυρό και τεκμηριωμένο λόγο του, το αρχαίο ιπποδρόμιο του Κιρραίου πεδίου.  Το αναζητούμενο από πολλούς εδώ και πάρα πολλά χρόνια αρχαίο ιπποδρόμιο, στο οποίο από τα αρχαϊκά και κλασσικά χρόνια, επραγματοποιούντο οι ιππικοί αγώνες κατά την διάρκεια  των Πυθίων.  Η αίθουσα κατάμεστη κι ο λόγος του κου Καθηγητή, να ρέει σαν ποτιστική βροχή πάνω σε διψασμένα χωράφια, σαν πρωϊνές δροσοσταλιές, πάνω στην ξηρή γνώση μας για τον τόπο μας.
 Και ήταν όλοι εκεί. Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.  Η Βουλευτής μόνον απουσίαζε.  Την δε εκδήλωση, είχε οργανώσει η Ι' ΕΠΚΑ Δελφών με την συμπαράσταση Συλλόγων της περιοχής και την Δημοτική Ενότητα Ιτέας.  Η ''Γωνιά'' (ο χώρος όπου ετοποθέτησε το ιπποδρόμιο ο κος Καθηγητής), είχε αρχίσει να παίρνει διαφορετικές διαστάσεις από όσες μέχρι σήμερα του αποδίδαμε όλοι μας και μετετράπη σε αρχαιολογικό χώρο, σε στίβο για ανθρώπους και άλογα και με τις πλαγιές των δύο λόφων, να μετατρέπονται σε κερκίδες, σε αναβαθμίδες για θεατές.  Αναφέρθηκαν οι πηγές, τα ευρήματα, οι υποθέσεις, η ανάλυση της τοπιογραφίας, η ιστορία και η εξέλιξη της Μελέτης του κου Βαλαβάνη, ακόμη δε και οι υποστηρικτές και συνδρομητές για την συλλογή πληροφοριών και όχι μόνον.
  Στο τέλος, ο κος Καθηγητής εδέχθη ερωτήσεις και προσπάθησε να φωτίσει ακόμη περισσότερο όχι μόνον τα του ιπποδρομίου, αλλά και τα αρχαιολογικά θέματα ολόκληρης της περιοχής μας. Κάποιες ερωτήσεις ήσαν επίμονες, κάποιες άλλες εύστοχες και τέλος κάποιες με εμφανή την αγωνία των κατοίκων για τα νέα δεδομένα στην περιοχή μας.  Υπήρξε και μία ερώτηση όμως η οποία έλεγε :  
Με δεδομένο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών συζητώντας την αλλαγή χρήσεων γής στην Β' Ζώνη του Δελφικού Τοπίου στις 11 -2-2013, έλαβε υπ' όψιν του εισηγήσεις 2 αντιδημάρχων (όχι αποφάσεις Τοπικών Συμβουλίων) και αποφάσισε την ίδρυση Βιομηχανικής Περιοχής στην ''Γωνιά'' (στον ίδιο ακριβώς χώρο του ιπποδρομίου) ενώ αμέσως μετά στις αρχές Μαρτίου 2013 έγινε η πρώτη παρουσίαση της Μελέτης του ιδίου για το ιπποδρόμιο στην Αθήνα, τι θα κάνει ο κος Καθηγητής, αν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού η απόφαση-πρόταση του Δήμου;
Εκεί λοιπόν παρενέβη ο κος Δήμαρχος και απαντών αντί του κου Βαλαβάνη είπε : ''Δεν το ξέραμε ότι εδώ ήταν το ιπποδρόμιο!!...''
Βεβαίως η έρευνα του κου Καθηγητή δεν ήταν απόρρητη στην Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, ούτε ήταν ολιγοήμερη και η οποία Ι' ΕΠΚΑ κατά τα λεχθέντα από την προϊσταμένη της, έχει συμπαρασταθεί στο έργο του κου Βαλαβάνη, όπως και ότι έχει συνεργασθεί επί σειρά μηνών με τον Δήμο για την Β' Ζώνη.  Αν δε το συνδυάσουμε με την επιμονή του Δημάρχου να μην αποφασίσει το Δ.Σ. για το θέμα, μερικούς μήνες αργότερα όπως του ζητούσαν κάτοικοι της Ιτέας, τότε είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι το γνώριζαν και απλώς ήθελαν να προλάβουν εν αγνοία, τους εν τέλει 15 ψηφίσαντες Δημοτικούς Συμβούλους.  Να υποθέσουμε όμως ότι γνωρίζοντάς το τώρα, θα ανακαλέσουν την συγκεκριμένη απόφαση-ταφόπλακα του Δ.Σ. για την ''Γωνιά'';
Το θέμα είναι μείζον για την περιοχή μας και ενδεχόμενη (και ποθητή) ανάδειξή του θα αποτελέσει παγκόσμιο ιστορικό γεγονός με απροσδόκητες ανακατατάξεις για την Ιτέα και την περιοχή.  Και εάν δεν το αντιληφθούμε τώρα, άμεσα, σήμερα, έ, τότε θα είμαστε όχι άξιοι της (κομματικής) μοίρας μας, αλλά κυριολεκτικά θα είμαστε για τα ...μεταλλεία!
Θα επανέλθουμε για να δούμε το τί έχουμε χάσει μέχρι σήμερα και το τι θα είναι δυνατόν να κερδίσουμε ΟΛΟΙ μας σε περίπτωση αξιοποίησης του ιπποδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου