Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΚΗΡΥΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

Η Μονή Προφήτου Ηλιού στο Χρισσό

ΑΜΦΙΣΣΑ, 24.3.2023  

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επέτειος κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη (24 Μαρτίου 1821)

Την 24η Μαρτίου 1821, στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας, οι οπλαρχηγοί και οι προεστοί της περιοχής μας, πήραν τη μεγάλη απόφαση να ελευθερώσουν την Πατρίδα  ή να πεθάνουν. Το μήνυμα του ξεσηκωμού πέρασε στα χωριά μας και στο Μωριά  μέσω των φρυκτωριών. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος και προς τιμήν των αγωνιστών προγόνων μας, οι φρυκτωρίες θα ανάψουν απόψε το βράδυ στους ιστορικά καταγεγραμμένους τόπους, όπου άναψαν πριν 202 χρόνια. 

Ευχαριστούμε θερμά τις Κοινότητες Δεσφίνας, Χρισσού, Σερνικακίου και Άμφισσας και τους  «Πολιτιστικός Σύλλογος Δεσφίνας Η Πρόοδος», «Πολιτιστικός Σύλλογος Χρισσού», «Άγημα Απόδοσης Τιμών Ηρώων του 1821, Ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας», «Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Σερνικιωτών», «Αναβιωτικός Σύλλογος Σάλωνα του ‘21», «Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας», «Πολιτιστικός Σύλλογος Προσηλίου», που συνδράμουν στην αναπαράσταση των Φρυκτωριών.

Φέτος και κατόπιν συνεννόησης με την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος και την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος, η επέτειος της κήρυξης της Επανάστασης στη Ρούμελη, θα εορτασθεί με την προσήκουσα επισημότητα την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023. Ο εορτασμός θα λάβει χώρα στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού σύμφωνα με το κατωτέρω πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου προς τιμήν του κορυφαίου για την εθνική μας ιστορία αυτού γεγονότος.

- 9:00 πμ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

-Πανηγυρική Δοξολογία

- Επετειακός λόγος

- 11:00 πμ Αποκαλυπτήρια μνημείου Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης 

- Ιερό Τρισάγιο

- Ευχαριστήριος Λόγος Καθηγουμένης Κικιλίας Μοναχής

- Απαγγελία Εθνικού Ποιήματος

- Κατάθεση στεφάνων

- Ενός λεπτού σιγή

- Εθνικός Ύμνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου