Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

ΟΝΟΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΕΧΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ "ΦΑΓΟΠΟΤΙ" ΤΩΝ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ - άρθρο

Προς εξαφάνιση, μεγάλο σκάνδαλο

 καταλήστευσης Κληροδοτημάτων

  • Ποίοι εμποδίζουν τους καταλογισμούς ζημιών και « αθωώνουν » ευθυνόμενους ;

  • Ανάγκη παρέμβασης των Ελεγκτικών Αρχών

του Νίκου Δρόλαπα

Μετά τα Ιωάννινα, δεύτερη πόλη στην Ελλάδα σε αριθμό και αξία Κληροδοτημάτων, ήταν η Άμφισσα. Δέκα χιλιάδες κάτοικοι θα μπορούσαν να ζήσουν ( ακόμη και χωρίς να εργάζονται ) από την περιουσία και τα εισοδήματα των Κληροδοτημάτων της πόλης.

Όμως, οι τοπικοί αιρετοί και οι Διαχειριστικές Επιτροπές στις οποίες και οι ίδιοι συμμετείχαν και διόριζαν ως Μέλη τους εκλεκτούς τους, δεν αξιοποίησαν τις τεράστιες περιουσίες τους για την εκπλήρωση των κοινωφελών σκοπών τους, ούτε σωστά τις διαχειρίσθηκαν.

Αντιθέτως, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, συχνά το ένα δεν αποκλείει το άλλο, άλλαξαν τις θελήσεις και τους σκοπούς των Μεγάλων Ευεργετών και Δωρητών. Συνένωσαν τα Κληροδοτήματα και τις περιουσίες τους, δημιούργησαν χρέη, με επακόλουθο το ξεπούλημα των περιουσιακών τους στοιχείων, πολλά των οποίων κατέληξαν σε « ημετέρους », η και σε παρένθετα πρόσωπα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αυτοτελές Ίδρυμα του Κληροδοτήματος : « Στάλλειο – Γάτειο Γηροκομείο και Χρόνιων Παθήσεων » Άμφισσας, το οποίο κακοδιαχειρίσθηκαν, το φόρτωσαν με χρέη, το έκλεισαν, πετώντας τους γέροντες στο δρόμο και τους υπεράριθμους εργαζόμενους που διόρισαν, τους οδήγησαν απλήρωτους στην ανεργία.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Πολλά περιουσιακά στοιχεία και άλλων Κληροδοτημάτων της πόλης πωλήθηκαν έναντι ευτελούς αξίας, κρυφά από τη τοπική κοινωνία. Ποσά εκατομμυρίων σε καταθέσεις και μετοχές « παίχθηκαν » στο Χρηματιστήριο και χάθηκαν ( ; ).

Οι εμπλεκόμενοι κρύβονται. Κρύβονται και αυτοί που τους συγκαλύπτουν. Σιωπούν. Ποτέ δεν πληροφορήθηκε κανείς, αν « παίχθηκαν » και χάθηκαν στο Χρηματιστήριο όλα ή ένα μέρος αυτών των κεφαλαίων, αν υπάρχουν υπόλοιπα και πού ευρίσκονται.

Ανείσπραχτες παραμένουν και οι οφειλές τρίτων προς τα Ιδρύματα.

Σταμάτησαν ακόμη και τις χορηγήσεις των υποτροφιών στους αριστούχους μαθητές και φοιτητές. Ενώ κινδυνεύουν να χαθούν οι περιουσίες και άλλων κληροδοτημάτων. Και όμως. Επικρατεί απόλυτη ΣΙΩΠΗ και μέχρι σήμερα, δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ για την απώλεια των περιουσιών αυτών.

Μετά από συνεχείς καταγγελίες Πολιτών, διενεργήθηκε περιορισμένος Διαχειριστικός Έλεγχος από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.  

Σύμφωνα με την συνταχθείσα Έκθεση Ελέγχου με αριθμό 2280/22-11-2016 εντοπίσθηκαν παρεκκλίνουσες δημοσιολογιστικές - διαχειριστικές ενέργειες και πρακτικές, οι οποίες επέφεραν ζημιογόνα αποτελέσματα για το Ίδρυμα του Γηροκομείου.

Με το εν λόγω Πόρισμα υπολογίσθηκαν οι επελθούσες ζημίες εις βάρος του Ιδρύματος οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των δύο εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων ( 2.300.000,00 € ) ευρώ περίπου.

Όμως, από το έτος 2016 που παραδόθηκε το Πόρισμα μέχρι σήμερα, προφανώς λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, η υπόθεση παρέμεινε για περισσότερο από δύο χρόνια στο συρτάρι του τέως και νυν Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, των κ. Νικ. Ντίτορα και Κων. Παππά, με την αρμόδια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωφελών Περιουσιών κα Σοφία Ρακατσάνη να…αυτοεξαιρείται !

Κατά τα δύο τελευταία έτη, το σκάνδαλο οδεύει προς εξαφάνιση από τις αλλεπάλληλες και αναιτιολόγητες αναβολές και καθυστερήσεις από την Πρόεδρο του Συμβουλίου Δημοσίων - Κοινωφελών Περιουσιών κα Φωτεινής Σολδάτου και τον αντικαταστάτη της Νομικό Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Βασ. Κορκίζογλου.

Σημειωτέον ότι, εάν το Ίδρυμα εκκαθαριστεί , θα παύσει κάθε έλεγχος και θα παραγραφούν οι όποιες ευθύνες των εμπλεκομένων προσώπων.

Στα πρόσωπα αυτά συμπεριλαμβάνονται πρώην και νυν αυτοδιοικητικοί, μερικοί των οποίων κατέχουν αξιώματα.

Εξ αυτών ο κ. Γεώργιος Δελμούζος, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής, ο οποίος ενεργούσε άτυπα και ως νομικός σύμβουλος των Κληροδοτημάτων, εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του. Δεν παραιτήθηκε αυτοβούλως, ούτε τέθηκε σε διαθεσιμότητα από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, τουλάχιστον, έως της ολοκλήρωσης της υπόθεσης. 

Όμως, ένα ακόμη γεγονός βαρύνει το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα από τις απώλειες των περιουσιών και τη παρεμπόδιση της επιβολής των Καταλογισμών. Πρόκειται για την αδικαιολόγητη εξαίρεση και πολύ περίεργη απαλλαγή από τις διαπιστωμένες ευθύνες του Προέδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής, του τέως Δημάρχου Δελφών κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με το Πόρισμα ( σελ. 43 και 48 ), για ενέργειες και παραλείψεις του κατά το κρινόμενο χρονικό διάστημα.

Παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τα δημόσια ερωτήματα που απευθύνθηκαν προς τον τοπικό Βουλευτή κ. Ιωάννη Μπούγα, για το αν και κατά πόσον γνωρίζει ή εμπλέκεται στην απαλλαγή του από τον καταλογισμό ζημιών, λόγω και της στενής πολιτικής σχέσης του με τον κ. Αθαν. Παναγιωτόπουλο, δεν έχει μέχρι σήμερα τοποθετηθεί σχετικά.

ΠΟΙΟΣ ή ποίοι λοιπόν παρεμβαίνουν στο… αδέκαστο Συμβούλιο Κοινωφελών Περιουσιών και παρεμποδίζεται η επιβολή του Καταλογισμού των Ζημιών ; ; ;

Κραυγάζει η ατιμωρησία των ενεχομένων….

Μήπως ήρθε η ώρα της ισχυρής παρέμβασης των Ελεγκτικών Αρχών ;

Για να αποτρέψουμε τους υπαίτιους του μαρασμού να εμφανίζονται ως εκφραστές της εικόνας και της ταυτότητας του τόπου μας

Για να τιμήσουμε αληθινά τη μνήμη των Ευεργετών, που μας Δώρισαν τις περιουσίες τους….


3 σχόλια:

  1. ΟΙ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥΣ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ?? ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΗ ? ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΣΙΠΡΟΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΟΜΟΡΟ ΝΟΜΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ???
    ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΩ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ..ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΦΟΡΙΚΟΣ ΕΚΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι είπαμε ότι ψηφίζει η Φωκίδα; Μάλλον δε θέλετε να λαμβάνετε υπόψη ποιος στην ουσία κουμαντάρει αυτόν τον τόπο ακόμη κι αν ο βουλευτής είναι Συριζαίος....το παρασκήνιο της ΝΔ καλά κρατεί γενικώς!

      Διαγραφή
  2. Είναι κοινό μυστικό ότι στη Φωκίδα υπάρχει ένα οργανωμένο « ενιαίο σύστημα εξουσίας », το τοπικό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο δεν αποτελεί ένα υγιές φαινόμενο της δημοκρατίας, αφού σε αυτό συνεργάζονται πρόσωπα από διαφορετικά κόμματα, αλλά με τις αυτές αντιλήψεις και κοινές αναφορές στη διαπλοκή, με σταθερή επιδίωξη την εκλογή σε τοπικά αξιώματα των ιδίων προσώπων, πάντοτε από την ομάδα αυτή, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν και ποιο κόμμα συγκεντρώνει κάθε φορά τις προτιμήσεις των Πολιτών και όλοι συνδιοικούν και από την αντίπαλη παράταξη « βάζουν πλάτη και συγκαλύπτουν ο ένας στον άλλο », υπονομεύοντας ακόμη και το κόμμα τους, αρκεί να μένουν στο σκοτάδι οι ανομίες τους και αυτό φαίνεται και από τους προσλαμβανόμενους συμβούλους από διαφορετικές παρατάξεις, από το κοινό πελατειακό σύστημα, κ.ά.
    Όλα έχουν την εξήγησή τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή