Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΛΑΪΝΗ-ΚΟΛΛΙΑΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ

 Λιβίσι Μικράς Ασίας : Το χωριό-φάντασμα

  Με καθυστέρηση (3ετίας), επιτέλους θα γίνουν εκλογές στον Σύλλογο Μικρασιατών Ιτέας.  Και η πρώτη απόπειρα για αυτό το γεγονός, έλαβε (ανεπιτυχώς βεβαίως) χώραν την Κυριακή το πρωΐ 14 Νοεμβρίου 2021 στο "Κυριακοπούλειο", ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον, η άμεση πραγματοποίηση (όπως προβλέπεται από το καταστατικό) απολογισμού και εκλογών, ή η "τακτοποίηση-παραπομπή" των εκλογών στις καλένδες (λόγω κωρονοϊού, λέει...).  Δυστυχώς, με την λειτουργούσα εκκλησία δίπλα (με δυο θρησκευτικές τελετές σε αναμονή) και υπό το κράτος της πανδημίας, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει προσέλευση μελών του Συλλόγου στις 09:00' το πρωΐ της Κυριακής  στην Γ.Σ. του Συλλόγου.

Σχετική με το επικρατόν κλίμα και την ιστορία του Συλλόγου, είναι και η δημοσιευόμενη από εμάς επιστολή της Μικρασιάτισσας στην καταγωγή Γιώτας Λαΐνη-Κολλιαλή.  Θα σημειώσουμε δε ότι, οι  παραινέσεις της, είναι και σωστές και επίκαιρες.

Η επιστολή :

*************************************************  

8/11/2021

                                            ΠΡΟΣ

            ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ

          ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι συμπατριώτες Μικρασιατες, θεώρησα απαραίτητο και κατά την ταπεινή μου άποψη πλέον έντιμο, να σας απευθύνω αυτή την επιστολή εν όψει των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας.

Από πολλά χρόνια πίσω –προ είκοσι πενταετίας και πλέον –τα ακούσματα και οι διηγήσεις από την Μητέρα μου ,δεύτερης γενιάς Μικρασιατισα από τον Πατέρα της Ιωάννη Σουβλίδη, είχαν εντυπωθεί βαθιά μέσα στο μυαλό μου. Στη πορεία του χρόνου σε συζητήσεις με συγγενείς μας Μικρασιάτες εδώ στην Ιτέα (Εμμανουήλ ,Σακαλή και άλλους) και στο Αιγάλεω (Σιτέ ,Βαμβακοπούλου…) γεννήθηκε η ανάγκη της επανένωσης ,της ομαδικότητας, του ανταμώματος και της ανταλλαγής πληροφοριών για τις μνήμες που είχε καθένας και κυρίως από τους παλιότερους.

Ιδιαίτερα μετά τα δύο πρώτα ταξίδια μου (2003και 2005) στη Μάκρη –Λιβίσι της Μικράς Ασίας και την πρώτη εκδήλωση για τους Μικρασιάτες που διοργανώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2005 από τον βουλευτή κύριο Μπούγα ,τη ΤΕΔΚ,και τις Αμφικτιονίες—όπου παρουσίασα ένα μικρό ντοκιμαντέρ και φωτογραφίες από το δεύτερο ταξίδι-η έννοια του ανταμώματος , του Συλλόγου έγινε επιτακτική ανάγκη.

Προϋπήρχε Σύλλογος ,ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1978, που όμως είτε για λόγους οικονομικούς, είτε για διάφορους άλλους ,ατόνησε και η «λήθη» τον σκίασε. Η επωνυμία του «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ Η ΑΓΑΠΗ».

Η φλόγα όμως των απογόνων σιγόκαιε και είχε φθάσει η ώρα να ξαναθυμηθούμε τις ρίζες μας αλλά και να ενημερώσουμε τους νέους .(όπως έχω γράψει στο ενημερωτικό ιστορικό του Σύλλόγου που κατέθεσα-προς τεκμηρίωση-στο πρόγραμμα LEADER.)

Ο Νίκος ο Εμμανουήλ ,όταν τον ενημέρωσα ότι πρόκειται να επαναδραστηριοποιήσουμε τον Σύλλογο ,με μεγάλη του χαρά μου παρέδωσε το πρωτόκολλο ,το καταστατικό, το κατάλογο των μελών και ένα ημερολόγιο που είχαν εκδώσει.

Καθίσαμε πέντε απόγονοι Μικρασιατών ,τρίτης γενιάς, το 2008 , η εκλιπούσα Μαδούρα Γιώτα ,ο Καζατζόπουλος Νίκος ,ο Σακαλής Λουκάς ,ο Χαβιαράς Δημήτρης και η υπογράφουσα. Προχωρήσαμε σε γενική συνέλευση ,όπου τροποποιήσαμε την επωνυμία σε ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΙΤΕΑΣ ΦΩΚΙΔΑΣ –δυστυχώς κανένας δεν αντελήφθη ή δεν ήθελαν κάποιοι, για ποιό λόγο επέμεινα στη λέξη Φωκίδας και ακόμη περισσότερο στην αλλαγή από Σύλλογο σε Εταιρεία Μικρασιατικού Πολιτισμού Ιτέας Φωκίδας… Εξελέγη το πρώτο Δ.Σ.και ορίσαμε Πρόεδρο το Νίκο Καζαντζόπουλο , Αντιπρόεδρο την υπογράφουσα ,Γραμματέα τη Γιώτα Μαδούρα ,Ταμία τον Σακαλή Λουκά και μέλος ένα νέο πολυτάλαντο καλλιτέχνη τον Χαβιαρά Παναγιώτη.

Από τότε ξεκινήσαμε εκδηλώσεις ,ομιλίες και συγχρόνως καθορίσαμε ως υπεύθυνους συγκέντρωσης στοιχείων και φωτογραφιών το Πρόεδρο και τη Γραμματέα (προσωπικά είχα δώσει στην εκλιπούσα τα λίγα τότε στοιχεία για το Παππού μου ,τα οποία χρησιμοποίησε και στην πρώτη έκδοση του βιβλίου «ΕΡΧΟΜΟΣ»). Κάθε ένας μας δε προσπαθούσε από τις γνωριμίες του ή την θέση που κατείχε να βοηθά στη συγκέντρωση χρημάτων και χορηγιών. Ακολούθησαν στη πορεία άλλα Δ.Σ.

Με την παρούσα επιστολή δεν σκοπεύω να αναφερθώ στις προσωπικές μου προσπάθειες για την αναβάθμιση του Συλλόγου και τη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων και όχι μόνο όλα αυτά τα χρόνια .

Θα ήθελα όμως να επισημάνω κάποια θέματα με στόχο την μελλοντική πορεία του Συλλόγου μας.

Ένας σύλλογος διοικείται από τα μέλη του Δ.Σ., κάθε μέλος έχει τις απόψεις του ,τις προτάσεις του , οι οποίες κουβεντιάζονται-αξιολογούνται και η τελική απόφαση λαμβάνεται κατά πλειοψηφία (δεν ισχύει το ..αποφασίζω και διατάσσω) .

Και στα δύσκολα δεν εγκαταλείπουμε το καράβι ,παλεύουμε και συνεχίζουμε.!(2014-2015…)

Πάντοτε υπάρχουν αντιρρήσεις , μικροπροστριβές αλλά όταν ο σκοπός είναι η επιβίωση του συλλόγου , η συλλογικότητα ,η ομόνοια μεταξύ των μελών, η συνεχής βελτίωση της αναβάθμισης και ΟΧΙ η προσωπική καταξίωση και προβολή, μόνο τότε συνεχίζεται η ύπαρξή του απρόσκοπτα με στόχο το τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές ,που είναι το πλέον σημαντικό.!!!

Η πικρία που μας μένει από τις ενέργειες και πρακτικές ορισμένων μελών ,καλό είναι να μπαίνει στην άκρη . Άλλωστε στη πορεία του χρόνου αποδεικνύονται όλες οι πτυχές των ενεργειών για όλα και όλους .

Δεν ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΑΙ μάλιστα να χρησιμοποιείται ως πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων ο Σύλλογος αυτός (αναφέρεται και στο καταστατικό)

Επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι σε ένα Σύλλογο και ιδιαίτερα σαν το δικό μας (λόγω του ότι φεύγουν οι γενιές με τις δυνατές θύμησες) είναι η ανανέωση των Διοικητικών Συμβουλίων με νέους ανθρώπους , με νέα μέλη που δεν κουβαλούν τη φθορά του χρόνου σε όλα τα επίπεδα, που δεν έχουν εμπάθειες ,που δεν έχουν ως μοναδικό σκόπό την προβολή τους. Οι μεγαλύτεροι και παλαιότεροι πρέπει να είμαστε κοντά στους νέους , να τους στηρίζουμε και να τους δίνουμε αμερόληπτες συμβουλές, και ότι ανακαλύπτουμε για τους Προπαππούδες μας και τις Προγιαγιάδες μας να το παρουσιάζουμε ώστε να συγκεντρώσουμε τα κομμάτια του πάζλ των προγόνων μας.!!

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν πρόκειται να θέσω υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ.

Σαφέστατα θα παραμείνω μέλος του Συλλόγου και θα είμαι κοντά σε όποιο Δ.Σ. εκλεγεί και θα συνεχίσω την έρευνα που έχω ξεκινήσει και έχω αναλάβει να συγκεντρώνω αρχεία ,στοιχεία ιστορικά, λαογραφικά και όχι μόνο, για τις αλύτρωτες πατρίδες των προγόνων μας ,ώστε να εκτυπωθούν και ψηφιοποιηθούν για το Σύλλογο.

Αυτό το χρωστώ στη Μάνα μου ,στο Παππού μου ,στους προπαππούδες και προγιαγιάδες μου αλλά το οφείλω στα παιδιά μου και στα εγγόνια μου. Όλοι μας το οφείλουμε!! Η τεκμηριωμένη έρευνα στοιχείων είναι υποχρέωση και οφειλή αλλά και«πάθος» πλέον.

Εν όψει μάλιστα της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή ,μέσα στο 2022 θα ετοιμάσω 1-2 εκδόσεις ,Θεού θέλοντος, για το Σύλλογό μας.

Παρακαλώ πολύ να πρωτοκολληθεί η επιστολή μου και να την διαβάσει ένα εκ των μελών στην Γενική Συνέλευση των Αρχαιρεσιών ,πριν την έναρξη της διαδικασίας , μιας και θα ευρίσκομαι εκτός Ιτέας .



Ευχαριστώ θερμά όλους

Παναγιώτα Λαίνη-Κολλιαλή

το γένος Σουβλίδη

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου

Μικρασιατών Ιτέας Φωκίδας &

Επίτιμο Μέλος της Εταιρείας Ιστορικών

Ερευνών «ΛΥΚΙΑ»





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου