Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΤΑ "ΑΠΟΝΕΡΑ" ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ - φωτογραφίες

 Πέρασε απ' την Αγκάλη η καταιγίδα "Hastings"

κι έπνιξε στο φως τον Κόλπο της Ιτέας και την

 μισή Φωκίδα

Ε ν τ υ π ω σ ι α κ ό!
  Με έναν υπέροχο και εντυπωσιακό τρόπο, η βραδιά του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2021, αποτύπωσε με τον πλέον αναμφισβήτητον τρόπο ότι η Ιτέα είναι εδώ, η ιστορία της είναι εδώ, ότι οι άνθρωποί της έχουν την δύναμη να την τιμούν ακόμη και σε πείσμα των μεμψίμοιρων αρνητών της.  Η φωτεινή βραδιά του Σαββάτου,  ανέδειξε την ομορφιά την απλωσιά και την μοναδικότητα της πόλεώς μας.  Κατά την διάρκεια δε της οποίας βραδιάς, όλοι εμείς όσοι παρακολουθήσαμε την εκδήλωση για την Ναυμαχία της Αγκάλης, συγκινηθήκαμε και χειροκροτήσαμε το λαμπρό αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών δυο Συλλόγων της πόλεώς μας, οι οποίοι ανέδειξαν την περίτρανη σημασία της νίκης του Άστιγγα, παρουσιάζοντάς την ως ένα θέαμα-υπερπαραγωγή, παρ' όλην την Δωρική της απλότητα, από την οποία όμως δεν απουσίαζε η πρέπουσα μεγαλοπρέπεια. 
  Ο "Δεσμός" και η "Ιτιά", κατάφεραν μέσα σε λίγες μόνον ημέρες και με πενιχρά μέσα (χωρίς την "επίσημη" βοήθεια του Δήμου Δελφών και της Π.Ε.Φωκίδος), να συνδιοργανώσουν την αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Αγκάλης, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα στην είσοδο του λιμένα της Ιτέας, όπου εθελοντές ιδιοκτήτες μικρών σκαφών, "προσποιήθηκαν" επιτυχώς, την συνάντηση των πολεμικών πλοίων Ελλήνων και Τούρκων.  Ενώ από την μεγαφωνική εγκατάσταση, ολόκληρο το κατάμεστο από θεατές παραλιακό μέτωπο, άκουγε την εξιστόρηση του ιστορικού γεγονότος και την εξέλιξή του, έως της στιγμής όπου τα κανόνια της "Καρτερίας" έπληξαν την πυριτιδαποθήκη της Τουρκικής Αρμάδας.  Τότε, επήρε φωτιά ο ουρανός της Ιτέας!...

  Επί 8 (οκτώ) λεπτά της ώρας περίπου, θορυβώδη, πολύχρωμα και  φανταχτερά βεγγαλικά, "βομβάρδισαν" τον ανέφελο νυκτερινό ουρανό και την ακύμαντη θάλασσα στον λιμένα της πόλεώς μας, φωτίζοντας σχεδόν ολόκληρον τον κόλπο της Ιτέας και σίγουρα ολόκληρο το Δελφικό Τοπίο.  Μοναδικό θέαμα!
  Περισσότεροι των 5.000 θεατών, οι οποίοι είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο τμήμα του παραλιακού μετώπου (χωρούσαν άλλοι τόσοι!...), είχαν εκστασιασθεί από αυτό το "ζευγάρωμα" εικόνων, χρωμάτων και ήχων. Για αυτό και με την αναγγελία της λήξεως της εκδηλώσεως, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Να σημειώσουμε ότι, είχε προηγηθεί η συναυλία της καταπληκτικής Φιλαρμονικής του Πολεμικού μας Ναυτικού στην αρχή του μώλου, της οποίας το "ρεπερτόριο" περιελάμβανε από Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, έντεχνο και λαϊκό τραγούδι, έως ...Βουγιουκλάκη και τον θρυλικό Ναύτη του Αιγαίου. Οι δε ναύτες τραγουδιστές, δεν επέτρεψαν να ακουσθεί ούτε "κιχ" στο ακροατήριο, με την ποιότητα των ερμηνειών τους.  Τόσος σεβασμός!

  Οι εφετεινές εκδηλώσεις ήταν ένα μάθημα (για κάποιους). Και με αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα, οι αντίστοιχες εκδηλώσεις του 2022, είναι σίγουρο ότι θα είναι μοναδικές.  Και ότι με καλή και έγκαιρη προετοιμασία, θα προσελκύσουν επισκέπτες από πολλά μέρη της Ελλάδος κι όχι μόνον από την Φωκίδα, όπως έγινε εφέτος.  Εξ άλλου στην πόλη μας "χωρούν" πάρα πολλοί.  Αυτό είναι γνωστό (και ζηλευτό).

Τέλος, θα πρέπει να συγχαρούμε τα στελέχη των δυο Συλλόγων, των οποίων οι προσπάθειες, έφεραν αυτό το λαμπρό αποτέλεσμα.  
Συγχαρητήρια λοιπόν στον "Δεσμό" και την "Ιτιά".


Δυστυχώς, κάποιος από τους επισήμους "βιαζόταν".  Και για αυτό, η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Αγκάλης, έγινε πιο ενωρίς.  Ενώ σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η τελετή της καταθέσεως στεφάνων θα ξεκινούσε στις 11:30', εν τούτοις στις 11:15' είχεν ήδη τελειώσει και με τους "τιμητές" του Άστιγγα, να έχουν ήδη αποχωρήσει.  Με αποτέλεσμα, να μην υπάρχουν φωτογραφίες από του σημείου, όπου και είχαν παρευρεθεί κάποιοι αυτοδιοικητικοί και τοπικοί μας άρχοντες καθώς και ελάχιστοι δημότες.
 

10 σχόλια:

  1. ΑΠΩΝ απο την ενημέρωση για την εκδήλωση της «Ναυμαχίας της Αγκάλης» απο το άλλο τοπικό blog που φέρει το όνομα του ιστορικού πλοίου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://xristika.gr/fovoi-gia-krach-stin-elliniki-agora-tromos-gia-1-dis-trypa-stis-trapezes/ ωραίες εποχές βαθύ ΠΑΣΟΚ θύμισαν ...μπράβο ...η ανάπτυξη έφτασε βζινννννννμ... Κάποιοι ζουν στην κοσμαρα τους... αλίμονο στα νέα παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εποχές Μεσαίωνα θυμίζετε εσείς μάλλον. Με κόστος 5000 € από καταστήματα,συλλόγους και εταιρείες έγινε μια εκδήλωση από εθελοντές που άφησε το βράδυ του Σαββάτου πάνω από 10000€ Στα καταστήματα της παραλίας. Του χρόνου με μια καλή διαφήμιση θα έχει διπλάσιο κόσμο και σε 3 χρόνια θα μπορεί να έχει θεσμοθετηθεί ένα 3ημερο που θα προβάλει όλη την περιοχή. Μάλλον εσείς κοιμάστε τον ύπνο του δικαίου

      Διαγραφή
  3. Αυτό είδες μόνο?οι άλλες ενορίες που ήταν? Όχι μόνο οι ιερείς, αλλά και ο κόσμος όλης της Ιτέας!!Τελικά ,έγινε εορτή της ενορίας Ι.Ν.Ευαγγελιστριας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίκουρε, ως πρώην πρόεδρος και διαχειριστής του blog “Καρτερία” έχεις να σχολιάσεις κάτι για την κατάντεια και την μη αναφορά «σνομπάρισμα» στην εκδήλωση ;
    Τι πρεσβεύει τελικά αυτό το blog;
    Προσβολή και εμπαιγμός να ονομάζεται έτσι πλέον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδέν σχόλιον.
      Η ερώτηση θα πρέπει να απευθύνεται κάπου αλλού και όχι σε εμάς.

      Διαγραφή
    2. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ..ΑβανΤΑδωρο...

      Διαγραφή
    3. ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ????
      ...ΨΥΡΙΖΑ και ολοι οι αλλοι να πανε να....

      Διαγραφή
    4. ΚΑΡΤΕΡώντας τον..Τσίπρα..αποκοιμήθηκα !!!!

      Διαγραφή
  5. Αλλά και εσυ φίλε Επικουρε,έλειπες,και ούτε μια φωτό από την Αγκάλη!!! ΠΑΡΑΞΕΝΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή