Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

ΕΥΡΥΔΙΚΗ (γιαγιά Μ. Αλεξάνδρου) : ΥΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΗ;...

Ο Θρόνος της Ευρυδίκης στον τάφο της, στην Βεργίνα.

  Η Ευρυδίκη ήταν κόρη του Σίρρα και εγγονή του βασιλιά της Λυγκηστίδος,  Αρραβαίου Α’.   Η "Λυγκηστίς"  (ελληνικό τοπωνύμιο), ήταν περιοχή βορείως του όρους Βόρρας (Καϊμακτσαλάν τουρκιστί), όπου και η ελληνική πόλη Μοναστήριον.  Ήταν τμήμα της ευρύτερης περιοχής, γνωστής σε εμάς  με το όνομα Παιονία. Παντρεύτηκε τον βασιλιά της Μακεδονίας, Αμύντα Γ’ και μαζί είχαν 3 γιους. Ο νεότερος ήταν ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

  Ολόκληρη η Μακεδονία είχε κατοικηθεί από τους  "Αργεάδες", με καταγωγή από τον βασιλέα του Άργους Τημένιο, 3ον εγγονό του Ηρακλέους.  Για αυτό και αποκαλούνται και "Τημενίδες", προερχόμενοι από τον οίκο των Ηρακλειδών.
Ήσαν ομόγλωσσοι, ομόδοξοι και ομόθρησκοι με όλους τους υπολοίπους Έλληνες.  Γιατί επί της ουσίας, ήσαν Δωριείς.

   Η Ευρυδίκη έτυχε εξαιρετικών τιμών μετά θάνατον και ο μακεδονικός τάφος της, παρ' ότι συλημένος, δεν παύει να είναι ένα μεγαλοπρεπές μνημείο.  Έως και περίτεχνος μαρμάρινος θρόνος υπήρχε στον προθάλαμό του.

Αυτήν την γυναικεία μορφή της ελληνικής ιστορίας προσπαθούν να οικειοποιηθούν οι Σλάβοι των Σκοπίων.  Θεωρώντας ότι είναι η προ-γιαγιά τους.

Το επόμενο το οποίο θα ακούσουμε, θα είναι ότι η Ευρυδίκη ομιλούσε ...την σλαβικήν! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου