Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΝΥΚΤΑ (περί χειμερινού ηλιοστασίου ο λόγος)

Η ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

(πηγή : apodytiriakias.gr 21-12-2017)
   "Ο ήλιος βασιλεύει, λέει ο μα@@κας ο άνθρωπος. Το ηλιοβασίλεμα, λέει. Δεν λέει ο βασιληάς ήλιος, ο κυρίαρχος ήλιος, ο επικυρίαρχος ήλιος, αυτός που τα κρίνει και τα αποφασίζει όλα, τα πάντα όλα. Ο ήλιος ανατέλλει, λέει, ο ήλιος δύει. Όχι, κύριε. Ο ήλιος δεν κινείται, δεν γυρίζει, δεν βολτάρει.
Ο άνθρωπος, όμως, πάντα θεωρούσε ότι αυτός είναι το κέντρο του κόσμου. Η εξουσία του σύμπαντος. Λάθος, κύριε. Άμα τραβήξει το διακόπτη ο ήλιος, τελείωσες. Έσβησες. Δεν υπάρχεις.
Δυο κουβέντες σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, τη μικρότερη ημέρα του χρόνου, και αύριο 22 Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα, κοντά στις 14,5 ώρες. Λόγω του χειμερινού ηλιοστασίου. Άλλη λανθασμένη ονοματοδοσία στο φαινόμενο.
Ηλιοστάσιο, δηλαδή ότι κάποια στιγμή ο ήλιος... στέκεται, κάνει στάση. Είπαμε, δεν το κουνάει ρούπι, αιώνες στέκεται ακίνητος στο ίδιο σημείο. Λένε, όμως, ηλιοστάσιο, εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή που ο άξονας της Γης στην τροχιά της έχει στραφεί όσο γίνεται κοντά ή μακριά από τον Ήλιο.
Σήμερα, λοιπόν, 21 Δεκεμβρίου, το λεγόμενο χειμερινό ηλιοστάσιο για τον βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, όπου βρίσκεται η Ελλάδα. Στο νότιο ημισφαίριο παίζει το θερινό ηλιοστάσιο, με τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου.
Mε την ευκαιρία δυο «πραγματάκια» για τον βασιληά. Ο Ήλιος έχει 109 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη, 1,4 εκ. χιλιόμετρα. Βρίσκεται περίπου σε απόσταση 150 εκ. χλμ. από τη Γη. Μόνο στην επιφάνεια του Ήλιου, όχι στον πυρήνα του, στην καρδιά του κέντρου του, η θερμοκρασία υπολογίζεται σε 6.000 βαθμούς Κελσίου. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου