Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ...ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


                          Άμφισσα , 14 Μαΐου 2016
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ        
ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ            
ΔΕΛΦΩΝ & ΔΩΡΙΔΑΣ
Δ/νση: Ρήγα Κοντορήγα-12  
Τ.Κ. 33100 ΑΜΦΙΣΣΑ     Αριθμός Πρωτ: 53       

ΠΡΟΣ: Tοπικό Τύπο & Ιστοσελίδες
              ανάρτησης Δελτίων τύπου &
               ανακοινώσεων
  ΚΟΙΝ: ► Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.
            ► Μέλη του Συλλόγου
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Εργοδότης μας , κ. Δήμαρχος Δήμου Δελφών, αφού έλυσε τα προβλήματα του Δήμου, δημοσίευσε σε Αθηναϊκή εφημερίδα (Καθημερινή) που αναδημοσίευσε η τοπική Ιστοσελίδα « αmfissa news » , τις προτάσεις του, για να σωθεί η Οικονομία, το Έθνος και ο Δήμος !!! .... και για να σωθούν όλα αυτά, πρέπει το μάρμαρο να το πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή εμείς οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι συνδημότες μας !!!! Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!!!.
Τι πρότεινε;
« 1. Άμεση εφαρμογή του 45ωρου εργασίας για όλους (τουλάχιστον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που είναι ο συντριπτικά υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση της χώρας). Οι πέντε ώρες εργασίας θα έχουν μορφή προσφοράς (υπέρ της Ελλάδας…), μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση (ας πούμε μέχρι να εξέλθουμε από τα μνημόνια). Πρέπει να καταργηθούν άμεσα αδιανόητα προνόμια, όπως λ.χ. οι 30 ή 32 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας που υπάρχουν σε τομείς του Δημοσίου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πιο μάχιμες ειδικότητες της Αυτοδιοίκησης (καθαριστές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, βρεφονηπιοκόμοι κ.λπ.).
2. Κατάργηση των άπειρων ειδικοτήτων και κλάδων στον δημόσιο τομέα και ενσωμάτωση όλων σε 20-25 βασικές ειδικότητες, με δυνατότητα ευέλικτης αξιοποίησης προσωπικού. Δεν επιτρέπεται σήμερα η καθαρίστρια εσωτερικού χώρου να απαγορεύεται να καθαρίσει την πλατεία και το πεζοδρόμιο, ώστε να χρειάζεται ξεχωριστό προσωπικό ή εργολαβίες γι’ αυτό, μολονότι στη συγκεκριμένη καθαρίστρια μπορεί να περισσεύουν πολλές ώρες από την εβδομαδιαία εργασία της…
3. Κανείς μέχρι σήμερα (όσο μπορώ να γνωρίζω) δεν έχει τολμήσει να μιλήσει για μια τεράστια πηγή αναξιοποίητης παραγωγικότητας, η οποία λόγω υψηλού πολιτικού κόστους μένει στο απυρόβλητο. Οι συνταξιούχοι κάτω των 65 (ξεκινώντας από την ηλικία των 42…) ανέρχονται περίπου σε ένα εκατομμύριο. Οι σχετικά νέοι αυτοί άνθρωποι έχουν ωφεληθεί σαφώς έναντι των συνομηλίκων τους και σκανδαλωδώς έναντι των επερχομένων γενεών, δηλαδή των παιδιών τους. Κατά τη γνώμη μου, αφενός μεν για λόγους ισότητας (δεδομένου ότι στο εξής η σύνταξη ακόμη και στα 67 θα μοιάζει όνειρο θερινής νυκτός), αφετέρου δε για λόγους ουσίας, οφείλουμε να θεσπίσουμε μια μορφή κοινωνικής εργασίας για αυτούς. Η εργασία αυτή θα μπορούσε να είναι περιορισμένου ωραρίου (ας πούμε πεντάωρη), σε ειδικότητες που μπορεί να αποδώσει η μέση αυτή ηλικία (λ.χ. οι πρώην ένστολοι μπορούν να αξιοποιηθούν ως δημοτικοί αστυνόμοι, διοικητικοί υπάλληλοι κ.λπ.) και με ειδική πρόνοια για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Τα αποτελέσματα του μέτρου θα ήταν μεγάλα και χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος. Ενδεικτικά, θα πετυχαίναμε: α) Τεράστια αύξηση παραγωγικότητας, την οποία μάλιστα θα μπορούσαμε να επιμερίσουμε ανάμεσα στον δημόσιο τομέα και στις καλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. β) Καταπολέμηση της «μαύρης» απασχόλησης που (ας το παραδεχθούμε…) ανθεί στη συγκεκριμένη ομάδα των νέων συνταξιούχων. γ) Αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου της εμπειρίας και γνώσης μιας ηλικιακής ομάδας, η οποία διαθέτει ικανότητες και δυνατότητες. Αυτά τα ολίγα. Οι προτάσεις είναι απλές, δίκαιες, ωφέλιμες για τη χώρα και δεν έχουν δεξιό ή αριστερό πρόσημο. Διαθέτει κανείς τα απαιτούμενα «κότσια»; Ή, μάλλον, διαθέτουμε ακόμη ως λαός ένστικτο και θέληση επιβίωσης;».
Αυτά προτείνει ο κ. Δήμαρχος !!! .
Ακολουθώντας και αυτός, το ίδιο «δηµοφιλές» προπαγανδιστικό παραµύθι , ότι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είναι οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ενώ η έρευνα στα πλαίσια της «Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», που πραγµατοποιήθηκε από τους ερευνητές του αυστριακού Ινστιτούτου Οικονοµικών Ερευνών και των Πανεπιστηµίων του Στρασβούργου και του Μαγδεµβούργου , αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα ,το ποσοστό των δηµοσίων υπαλλήλων επί του συνόλου των εργαζοµένων είναι 11,4%. Αυτό το ποσοστό είναι ένα από τα 4 χαµηλότερα σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο το Δ.Ν.Τ. οµολογεί, ότι στις µεγάλες οικονοµίες ανά τον κόσµο (και όχι µόνο στην Ελλάδα), η αύξηση των ελλειμμάτων οφείλεται, κατά 50% στην πάσης φύσεως φοροδιαφυγή των µεγαλοσχηµόνων και στην αποπληρωµή τόκων για προηγούµενα δάνεια των κυβερνήσεων, που καταλήγουν πάλι στα ταµεία των µεγαλοσχηµόνων. Αντίθετα, η αύξηση των δηµοσίων δαπανών, επιβαρύνει τα ελλείμματα κατά λιγότερο από 10% .
Ο κ. Δήμαρχος Δελφών με τις ανωτέρω δηλώσεις - προτάσεις του, αποσιωπά ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της Χώρας μας, έχουν και οι Δημοτικές Αρχές, με την οικονομική κακοδιαχείριση τους, που λειτουργώντας όπως και η κεντρική εξουσία,  την συναγωνίστηκαν στην αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Σπαταλώντας δε πολλές φορές το δημοτικό χρήμα σε ανούσιες δαπάνες, που δεν είχαν κανένα κοινωνικό αντίκρισμα, καθώς και τις ιδρύσεις δημοτικών επιχειρήσεων παντός σκοπού, με εντελώς αδιαφανή οικονομικά, μετέπειτα «κουφάρια» που έκλεισαν εκκαθαριζόμενες άρον-άρον, μεταφέροντας τα ελλείμματα τους στην πλάτη των Δημοτών. Για τις στρατιές των Γενικών Γραμματέων, Ειδικών Συνεργατών και Ειδικών Συμβούλων των Δήμων, που στοιχίζουν αρκετά στους Δημότες.
Οι ανωτέρω προτάσεις του κ. Δημάρχου Δελφών, ταιριάζουν « γάντι» με τις απολύσεις των εργαζομένων, τη μείωση των χρηματοδοτήσεων των Δήμων, το πάγωμα των προσλήψεων προσωπικού και την αντικατάστασή τους από «εξαρτημένους» εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που θα είναι ευάλωτoι στην αυθαιρεσία της κάθε Δημοτικής αρχής. Καταστάσεις που θα μας γυρίσουν πολλούς αιώνες πίσω στον «εργασιακό σκοταδισμό», στην «σαλαμοποίηση» της κοινωνίας, με την «κοινωφελή» ή εθελοντική εργασία, να είναι ο μοναδικός πια τρόπος απασχόλησης και επίλυσης προβλημάτων, στο χώρο της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Οι δυνατότητες μάλιστα που παρέχουν οι προτάσεις του κ. Δημάρχου Δελφών, είναι τόσο βολικές, που πρέπει να διαθέτει κάποιος τοπικός άρχοντας υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, ώστε να μην τις εκμεταλλευθεί!!!
Κύριε Δήμαρχε Δελφών, σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβαίνει το κράτος να προωθεί τη «μαύρη και ανασφάλιστη εργασία» στο Δημόσιο , όπως προτείνεις , και από την άλλη μεριά , να βάζει πρόστιμα σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις γιατί απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους; Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η ανεργία και θα αντιμετωπισθεί η κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων; Με Δημοτικούς Υπαλλήλους και συνταξιούχους δημότες που θα εργάζονται εθελοντικά και που θα στέκονται στο πλευρό της κοινωνίας και των Δημοτών «τζάμπα» ;
΄Eτσι νομίζει ο κ. Δήμαρχος ότι θα «χτιστεί » η Νέα Ελλάδα; να δουλεύουμε εμείς 45 ώρες, οι δε συνταξιούχοι να δουλεύουν μέχρι τα βαθειά τους γεράματα ; Aλήθεια , γιατί δεν το προτείνει και στον ιδιωτικό τομέα, για την ανάπτυξη και για την άνθιση της οικονομίας, όπως λένε τώρα τα κέρδη των επιχειρήσεων ; (α ρε Κατρούγκαλος που μας χρειάζεται).
Κουβέντα για τα έξοδα παράστασης που λαμβάνουν οι Δήμαρχοι και οι Αντιδήμαρχοι , αν και το αξίωμά τους είναι «τιμητικό και άμισθο»! Υπήρξαν δήμαρχοι που το κίνητρο εκλογής τους, πήγαζε από μια νοοτροπία ευπατρίδη, που θέλει να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και να αποκομίσει δόξα, αποχωρώντας από την Αυτοδιοίκηση φτωχότεροι από ό,τι εισήλθαν. Έφταναν στο σημείο να εισφέρουν από την τσέπη τους, για να καλύψουν ανάγκες του δήμου ή για να συνδράμουν δοκιμαζόμενους δημότες. Αλλά είναι πλέον υπερήλικες ή αποβιώσαντες, είχαν εκλεγεί πριν το 1982. Τσιμουδιά για τις θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και για τις προσλήψεις 2-3-4 και 8 μηνών!. O κ. Δήμαρχος σκέφθηκε ακόμη και τους ένστολους!!! . Ακόμη και όσους έχουν προβλήματα υγείας!!!. Μόνο τον «Καιάδα» δεν σκέφθηκε να προτείνει για τα «βαρίδια» που «έχει» στις υπηρεσίες του και που τα «έχει» και η ίδια η κοινωνία!!!.
Αλήθεια, που διαφέρουν οι προτάσεις του από τις θέσεις των μνημονίων, των Θεσμών και της Κυβέρνησης ; Αν δεν έβαζε την υπογραφή του κάτω από το κείμενο, ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης θα έλεγε, ότι είναι οι θέσεις που ψήφισε προχθές η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή ! . Με τις θέσεις του αυτές, διεκδικεί θέση ακόμη και στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εργασίας. Μας λέει ο καλός κ. Δήμαρχος και τι θα πετύχει με το ξεζούμισμά μας !!! « α)Τεράστια αύξηση παραγωγικότητας , την οποία μάλιστα θα μπορούσαμε να επιμερίσουμε ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στις καλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα β) Καταπολέμηση της «μαύρης» απασχόλησης που (ας το παραδεχθούμε…) ανθεί στη συγκεκριμένη ομάδα των νέων συνταξιούχων και το πολιτικό του πρόσημο… Οι προτάσεις είναι απλές , δίκαιες, ωφέλιμες για τη χώρα και δεν έχουν δεξιό ή αριστερό πρόσημο. Διαθέτει κανείς τα απαιτούμενα «κότσια»; ή μάλλον διαθέτουμε ακόμη ως λαός ένστικτο και θέληση επιβίωσης ;».
Ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζομένων των Καλλικρατικών Δήμων Δελφών και Δωρίδος, είμαστε κάθετα αντίθετοι ,με θέσεις που και την ανεργία αυξάνουν και την υποαπασχόληση θεριεύουν και μας οδηγούν δεκαετίες πίσω , για να θυμηθούμε τα ωράρια των προγόνων μας « από νύχτα σε νύχτα» . Το μέλλον του λαού μας δεν είναι να εργάζεται σκληρά και φτηνά, για να αποπληρώνονται οι διεθνείς τοκογλύφοι-δανειστές και να θησαυρίζουν αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για την κρίση.
Ο κ. Δήμαρχος, καλά θα κάνει να διεκδικήσει αυτά που χρωστά το Κράτος στο Δήμο μας και που ανέρχονται, σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ας αφήσει τους εργαζόμενους στην καθημερινή τους υπερπροσπάθεια, να κρατήσουν το επίπεδο των υπηρεσιών ανθρώπινο και εξυπηρετικό για τους Δημότες, παρ΄όλες τις τεράστιες ελλείψεις, που και με ευθύνη του ,δεν καλύπτονται!!
ΑΞΙΟΣ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΣΑΣ κύριε Δήμαρχε!!!! 
 
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                              Σπυρίδων Λύτρας                       Νικόλαος Δημολάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου