Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΣΤΟΝ ''ΑΪ-ΓΙΑΝΝΑΚΗ''

                       (Άϊ-Γιαννάκης 1950)

Κατά το έθιμο

   Όπως συνηθίζεται από πολλών ετών εδώ στην πόλη μας, η Τρίτη ημέρα του Πάσχα είναι αφιερωμένη στην εκδρομή των κατοίκων στο εξωκκλήσι του Ιωάννου του Θεολόγου, στην βορειοδυτική πλευρά της ευρύτερης περιοχής της Ιτέας. Είναι ο γνωστός σε όλους μας ''Άϊ-Γιαννάκης'', του οποίου την εποπτεία έχει η ενορία της Ευαγγελιστρίας.  Και η εκκλησία του οποίου λειτουργεί μόνον αυτήν την ημέρα και για μια και μόνη φορά ανά έτος.
 
Είναι εκείνο το πανέμορφο εκκλησάκι στην δυτική πλευρά του μικρού λόφου, το οποίο ωσάν κατάλευκο περιστέρι έχει φωλιάσει ανάμεσα στα πεύκα και τα κυπαρίσσια της τοποθεσίας, με την υπέροχη αυλή του να εποπτεύει την εμπρός του λόφου χαράδρα-πλατεία, από τον βορρά έως το ''Λαρνάκι''.


   Την τιμητική του είχε λοιπόν εχθές ο Άϊ-Γιαννάκης, αν και η ημερομηνία εορτής της εκκλησίας είναι σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο, η 8η Μαΐου. Έχει όμως καθιερωθεί από πολλών ετών και με πρωτοβουλία των παλαιών επαγγελματικών Σωματείων της Ιτέας (φορτοεκφορτωτές, βαρελοποιοί, καραγωγείς κ.λ.π.), ο συγκεκριμένος χώρος να αποτελεί σημείο συναντήσεως και διασκεδάσεως, όλων εκείνων των ανθρώπων μαζί με τις οικογένειές των, κατά την Τρίτη του Πάσχα. Οπότε και επεκράτησε τόσον αυτή η εκδρομή, όσον και η λειτουργία στην εκκλησία αυτήν την ημέρα.

                                                                (Άϊ-Γιαννάκης 1945) 
     Ήταν εκείνες οι εποχές κατά τις οποίες η μόνη διασκέδαση των κατοίκων της Ιτέας, ήταν οι συνευρέσεις όλων σε πανηγύρια και σε εξωκκλήσια, οπότε ο χορός, η διασκέδαση και η απομάκρυνση από την καθημερινότητα, είχαν πλέον συγκεκριμένες ημερομηνίες. Μια δε από αυτές ήταν η Τρίτη μετά από το Πάσχα.

    Με τον καιρό και τις αλλαγές στην ζωή μας, το έθιμο ατόνησε, αλλά δεν εσταμάτησε ποτέ. Ακόμη και όταν το 1953 εμπρός από την εκκλησία, απεβίωσε επώνυμος ιτιώτης και επιφανής οικονομικός παράγοντας της πόλεως ενώ εχόρευε, εν τούτοις, από το επόμενο έτος και δειλά-δειλά στην αρχή, οι κάτοικοι της Ιτέας εσυνέχισαν να επισκέπτονται το εξωκκλήσι την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.

    Τα τελευταία έτη, με πρωτοβουλία και χορηγία του Πολιτιστικού Ομίλου Ιτέας ''Ο Δεσμός'', το έθιμο συντηρείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Και πέραν του τελετουργικού, ο καλός Σύλλογος προσφέρει κατ' έτος εδέσματα, γλυκίσματα και κρασί σε όσους επισκεφθούν τον χώρο εκείνη την ημέρα. Έτσι και εφέτος.

    Βεβαίως, η αίγλη και η ένταση του εθίμου, έχουν ''ξεθωριάσει'' με την πάροδο των ετών και η εφετινή επανάληψή του, δεν είχε καμία σχέση με ότι εσυνέβαινε προ 25ετίας ή προγενέστερα. Λιγότεροι επισκέπτες, μικρότερη διάρκεια παραμονής στο χώρο και σαφώς πολύ μικρότερη διάθεση για γλέντι. Και είναι λογικό. Άλλες οι ανάγκες και τα προσφερόμενα κάποτε και άλλα τα σημερινά.

   Εμείς να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά για την ημέρα και να παροτρύνουμε τους ανθρώπους του ''Δεσμού'', στο να μην εγκαταλείψουν την δράση τους και την προσφορά τους σε εκείνον τον χώρο. Να μην λησμονήσουν ποτέ τον Άϊ-Γιαννάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου