Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε.ΙΤΕΑΣ


              ''Άντερα με μόλωχα''
           (μικρασιάτικη έκφραση)


   Δεν υπάρχει προηγούμενο εν Ελλάδι, οι εθελοντές  μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, μαζί με τον Δήμο στον οποίον ανήκει, να διοργανώνουν την  παρουσίαση ενός βιβλίου σε αίθουσα του Δημαρχείου!...  Δεν υπάρχει προηγούμενο ένας ελληνικός Δήμος να διανέμει με δικά του μέσα, προσκλήσεις για την προσέλευση κοινού σε παρουσίαση βιβλίου, τις οποίες εσυνέταξε και ετύπωσε ο Εκδοτικός Οίκος και την οποία παρουσίαση θα πραγματοποιήσει  εκπρόσωπος του Οίκου!...
   Αναφερόμαστε στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Καζατζόπουλου με τον τίτλο ''Νιλουφέρ'', η οποία έχει προγραμματισθεί για την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 στο ''Κυριακοπούλειο''.

 
  Και βεβαίως, θα υπήρχε η σοβαρή  δικαιολογία (και αιτιολογία), ότι πρόκειται για το συγγραφικό έργο ενός δημότη της πόλεως, το οποίο ή μη τι άλλο, αναφέρεται στην πόλη και την περιοχή, άρα υπάρχει και η ηθική υποχρέωση της Δ.Ε. Ιτέας και σε προέκταση και του Δήμου Δελφών, να κοινοποιήσει το έργο του συγγραφέα, στους συνδημότες του. (όπως έγινε προσφάτως στην Άμφισσα με το βιβλίο του Ε. Παπούλια)
Το έργο όμως είναι ένα μυθιστόρημα, μια φανταστική ιστορία δηλαδή, η αρχή της οποίας βρίσκεται στην θάλασσα του Βοσπόρου και το τέλος της κάπου στον Κορινθιακό.  Ένα μυθιστόρημα.

   Παρουσιάσεις βιβλίων του εμπορίου, κάνουν οι Σύλλογοι, οι Οργανώσεις, διάφορες Επιχειρήσεις και βεβαίως οι Εκδοτικοί Οίκοι.  Όταν δε το θέμα του βιβλίου έχει ιστορικό, πολιτιστικό, τουριστικό ή αναπτυξιακό ενδιαφέρον για μια πόλη ή για μια περιοχή, είναι σύνηθες το φαινόμενο να γίνεται η παρουσίασή του υπό την αιγίδα του Δήμου.  Υπό την αιγίδα, όχι υπό την διοργάνωση.

   Εδώ, κατά τα φαινόμενα, είμεθα εκτός της πεπατημένης και για αυτό υπάρχει αναφορά στην επίσημη πρόσκληση για την παρουσίαση, ότι  η διοργάνωση, είναι κοινή από την Δ.Ε. Ιτέας με τους 2 (δύο!...) εποχιακούς εθελοντές της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (λέγε με...).  Και δεν θα πρέπει να μας ξενίσει το γεγονός, εάν θα πραγματοποιηθούν και πωλήσεις του βιβλίου, εντός του ''Κυριακοπούλειου''.  Είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται στις παρουσιάσεις βιβλίων.

  Το οξύμωρον όμως του θέματος είναι, το ότι η Δ.Ε. Ιτέας, για λόγους δικούς της, ενέταξε στην όλη διαδικασία της παρουσιάσεως του βιβλίου και την απότιση τιμής στην εκλιπούσα Γιώτα Μαδούρα, για το έργο της στην βιβλιοθήκη (όπως αναγράφεται στην πρόσκληση).

    Η Γιώτα Μαδούρα, η Γιώτα όλων των Ιτιωτών, η Γιώτα με τις μικρασιατικές ρίζες και την ατελείωτη αγάπη για την Ιτέα μας, υπήρξε ως υπάλληλος της Βιβλιοθήκης της πόλεως, αυτή η οποία ανέδειξε τον χώρο και τους θησαυρούς οι οποίοι υπήρχαν εκεί μέσα.  Και της οποίας η δίψα για γνώση του παρελθόντος της περιοχής μας, την οδήγησαν στην συγκέντρωση πλήθους πληροφοριών και αποδείξεων για το τι υπήρχε εδώ, από το λυκαυγές της ελληνικής ιστορίας έως τις ημέρες μας.  Αγαπούσε τον τόπο και εμελετούσε την ιστορία του.  Το αποτέλεσμα δε αυτών  των ''επαφών'' της με τα βιβλία, ήταν οι δυο καταπληκτικές εκδηλώσεις στο ''Κυριακοπούλειο'', όπου όλοι μας επαρακολουθήσαμε την παρέλαση των ιστορικών αναφορών για την περιοχή μας, από το ''Ακραγάλιον'' έως και την 10ετία του 1970.
Κορύφωση των ερευνών της ήταν η μεγάλη περιπέτεια της Μικράς Ασίας και των ανθρώπων της.  Μικρασιάτισσα και η ίδια, άφησε το στίγμα της επάνω στην γνώση μας για το τι έγινε τότε με την χαμένη πατρίδα και την κατάληξη των ανθρώπων της εδώ, στην Ιτέα.

  Δεν θέλουμε να αναφερθούμε στο έργο της ερευνήτριας Γιώτας Μαδούρα (Η συλλογή φωτογραφιών και αποδεικτικών στοιχείων του αρχείου της, υπερέβαινε τις 3.000 τεμάχια).  Ούτε και στο έργο της ως υπαλλήλου στην Βιβλιοθήκη Ιτέας.  Οι διακρίσεις της και η πανελλαδική αναγνώρισή της μέσω του προγράμματος ''Future Library'' δεν είναι δυνατόν να αποτελούν ''συμπλήρωμα'' σε μια παρουσίαση βιβλίου.  Για αυτό και αναφέραμε πιο επάνω την λέξη ''οξύμωρο''.  Και από σεβασμό στην μνήμη της δεν το χαρακτηρίζουμε και ως φαιδρό.

   Εφ' όσον ήθελε η Δημοτική Ενότητα να τιμήσει την μνήμη, της προ δυο ετών εκλιπούσης υπαλλήλου της, θα έπρεπε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση να πράξει το αυτονόητο για αυτήν.  Και όχι σε μια εμπορικού περισσότερον ενδιαφέροντος εκδήλωση, απλώς να αναφερθεί το ιστορικό της.  
Κοινώς, ''άντερα με μόλωχα''.  Ή όπως το περιγράφουμε στην Ρούμελη : ''Τι κοινό έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο...''.

****************************************

Ο Δήμος Δελφών
Δημοτική Ενότητα Ιτέας με τους εθελοντές της 
Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας,
Παρουσιάζει το βιβλίο του Νίκου Καζατζόπουλου


«Το ‘’Νιλουφέρ’’»
(εκδόσεις Ιωλκός )

Συντονίστρια της εκδήλωσης
η φιλόλογος Μαρία Ράπτη.

 
Πρόγραμμα

  • 19:00΄- Χαιρετισμός Δημάρχου Δελφών
  • 19:15΄-Θα τιμηθεί, από την Αντιδήμαρχο Δελφών ΔΕ Ιτέας κ. Τριανταφυλλιά Πιλάλα –Τσακίρη ,το έργο της αείμνηστης Γιώτας Μαδούρα για τη Βιβλιοθήκη Ιτέας.
  • 19:30΄- Παρουσίαση του βιβλίου «Το ‘’Νιλουφέρ’’» από τον υπεύθυνο των εκδόσεων Ιωλκός, Κωνσταντίνο Ι. Κορίδη


  • Η Μαρία Ράπτη διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου
  • Η Γεωργία Φρεντζαλά διαβάζει απόσπασμα του βιβλίου

1 σχόλιο:

  1. Όσοι είχαμε την τύχη να γνωρίζουμε τη Γιώτα θλιβόμαστε που τη "χώσανε" σε μια τάχαμου πολιτιστική στιγμή που δεν είναι/ δεν ήταν τίποτε άλλο από ατομική προβολή ζεύγους.... Η Γιώτα αξίζει μιαν εκδήλωση αποκλειστικά γι' αυτήν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή