Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ...''OKTOBERFEST''!


Το Ελληνικό Φέστιβαλ Μπύρας 

   Πραγματοποιείται ήδη, όπως και τα τελευταία χρόνια, η ετήσια γιορτή της μπύρας στην Χώρα μας.  Εφέτος, όπως και επέρυσι, η όλη εκδήλωση φιλοξενείται στον προαύλιο χώρο του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο.  Εκεί εκθέτουν τα προϊόντα τους το σύνολο σχεδόν των ελληνικών ζυθοποιϊών, όπως επίσης εκτίθενται και εισαγόμενες μπύρες επωνύμων εταιρειών παραγωγής μπύρας του εξωτερικού.  Είναι κάτι σαν αντιγραφή ή ακόμα και σαν ''πρόδρομος'' για τους Έλληνες μπυρόφιλους, του Γερμανικού Φέστιβαλ μπύρας στο Μόναχο, το οποίο γίνεται κάθε τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.  Του γνωστού σε όλους τους λάτρεις της μπύρας ανά την υφήλιο ως ''Oktoberfest''.
 
Βεβαίως οι δύο εκδηλώσεις (Ελληνική & Γερμανική) δεν έχουν μέτρο σύγκρισης, πέραν του ότι γίνονται και οι δύο, με αφορμή το ίδιο θέμα, την μπύρα.  Στο Μόναχο η παράδοση του Φέστιβαλ κυριαρχεί στην πόλη από το 1811 και το τελετουργικό παραμένει αναλλοίωτο παρ' όλες τις εξελίξεις και τους εκσυγχρονισμούς.  Αξίζει να επισκεφθεί κάποιος το Μόναχο εκείνες τις ημέρες.  Η μπυροποσία ανάγεται σε λόγο ύπαρξης των φίλων της μπύρας και η στεγασμένη με την τεράστια τέντα περιοχή, είναι τουριστικό αξιοπερίεργο.  Εκεί ο επισκέπτης θα συναντήσει ανθρώπους από όλα τα πλάτη και τα μήκη της γής, οι οποίοι έχουν καταφθάσει εκεί δίκην ''προσκυνήματος'' στον ναό της θεάς μπύρας. Κατά τα λοιπά, η κρεπάλη και η μέθη, είναι σε ημερήσια διάταξη.
 
 Στην Ελληνική γιορτή, το μέγεθος σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμο με τα Γερμανικά δεδομένα. Υπάρχει όμως μιά πολύ μεγάλη ποικιλία από προσφερόμενες μπύρες και η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών βρίσκεται σε καλά επίπεδα.  Και οι εταιρείες είναι άψογα οργανωμένες και ο κόσμος δεν πηγαίνει εκεί με την πρόθεση να ''αφεθεί'' σε αλόγιστη μπυροκατανάλωση.  Εξ άλλου, τα εστιατόρια μπύρας στην Ελλάδα, οι γνωστές μας ''μπυραρίες'', φημίζονται για την ποιότητά τους, τόσο για τα προϊόντα τους, όσο και για τους προσεγμένους χώρους τους.  Δεν πρόκειται για ''καφενεία'' με μπύρα και αυτό το γνωρίζει η πελατεία τους.
Όσοι οι πιστοί λοιπόν, προσέλθετε στο  ελληνικό ...''Oktoberfest''! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου