Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.


Επί του πρακταίου
και με λογιστική αντίληψη.

    Δημοσιεύουμε σήμερα άρθρο-παρέμβαση του Συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας κου Αθανασίου Κουφάλη, με θέμα την φορολόγηση των αγροτεμαχίων πέριξ των οικισμών Ιτέας και Κίρρας, τα οποία, με την πράξη εφαρμογής, του υπό επέκταση νέου σχεδίου πόλεως Ιτέας, αυτομάτως θα μετατραπούν σε οικόπεδα.  Άρα, υπάρχει θέμα στην φορολόγησή τους με τον νέο νόμο περί φορολόγησης εκτάσεων, γαιών και ακινήτων και βεβαίως, μέγα θέμα με τις ανύπαρκτες υποδομές στα νέα αστικά πλέον οικόπεδα.  Και τούτο καθ' όσον, δεν έχουν παροχές αστικών περιοχών (οδοποιΐα, ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό), αλλά θα φορολογούνται ως τέτοιες.  
Το όλον θέμα, αντιμετωπίζεται μόνον εισπρακτικά από πλευράς Κεντρικής Διοίκησης, ευκαιρίας δοθείσης όμως ο κος Δήμαρχος, θέλει να το χρησιμοποιήσει για δικούς του λόγους.  Ενδεχομένως εισπρακτικούς, για λογαριασμό του Δήμου. Ή ακόμη, για χρήση ''προσωπικών'' παρεμβάσεών του στο μέλλον, για ''διευκόλυνση'' κάποιων νέο-αναδειχθέντων λόγω της πράξης εφαρμογής, οικοπεδούχων.
Αξίζουν προσοχής οι σκέψεις του κου Κουφάλη, μιας και στην δύσκολη εποχή μας, δεν είναι εύκολη πλέον η άνευ παροχών (δούναι), απόδοση εσόδων (λαβείν) στον Δήμο.
Λογιστική αντίληψη, αλλά διαφωνεί κανείς;

**************************************************************

 ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΝΕΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΙΤΕΑΣ
Με το άρθρο μου αυτό θέλω να τονίσω την μεγάλη αλλαγή που επέρχεται μόνιμα πλέον στη ζωή μας, αλλά και την σώφρονα κατά τη γνώμη μου αντιμετώπιση των γεγονότων.
Με την Πράξη Εφαρμογής του Πολεοδομικού Σχεδίου χιλιάδες στρέμματα αλλάζουν χρήση και από κτήματα γίνονται οικόπεδα. Αυτό σε άλλες εποχές ήταν για τον ιδιοκτήτη μια ευχάριστη είδηση γιατί με την υπεραξία Γής είχε και ο ίδιος πολλά οφέλη.Αυτό γινόταν στο παρελθόν, τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο βέβαια.
Αυτή η υπεραξία, όχι μόνο δεν μετατρέπεται σε πλούτο αλλά έρχεται η Πολιτεία με τον υπό διαμόρφωση Φορολογικό Νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τα νέα οικόπεδα θα φορολογούνται εδώ σε μας π.χ. με δύο(2) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο . Δηλαδή η υπεραξία που αναφέρω πιο πάνω μετατρέπεται σε φόρο και δυστυχία από την βέβαιη αδυναμία πληρωμής.
Σήμερα με την υπάρχουσα κατάσταση τα κτήματα δεν έχουν αλλάξει χρήση.
Για να συμβεί αυτό(από κτήμα οικόπεδο) πρέπει να υπάρχει νομή και κατοχή(άρθρα 974,976,977 του Αστικού Κώδικα) δηλαδή να έχουν ανοίξει οι δρόμοι , να έχει γίνει όλη η υποδομή πού απαιτείται (νερό αποχέτευση), αλλά και να έχει γίνει η παράδοση των οικοπέδων στους αντίστοιχους δικαιούχους σύμφωνα πάντα με την Πράξη Εφαρμογής .
Σήμερα η κατάσταση είναι όπως ήταν ,και παρά το γεγονός ότι επί χάρτου έχει τελειώσει η Πράξη Εφαρμογής την πράξη δεν έχει γίνει τίποτα άρα τα κτήματα ΔΕΝ έχουν γίνει οικόπεδα.
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που μπορεί να στηριχτεί η φορολόγηση σαν κτήματα και όχι σαν οικόπεδα, εφ ’όσον βέβαια δεν ανοιχθούν οι δρόμοι .
Κατά συνέπεια είναι κατά τη γνώμη μου συνετό όπως ο Δήμος να μην προβεί σε καμία ενέργεια διανοίξεων δρόμων δεδομένου και της ανυπαρξίας ζήτησης οικοπέδων.Το άνοιγμα των δρόμων στο νέο σχέδιο μόνο φόρους θα φέρει και κανένα όφελος για τον οικοπεδούχο.Εγώ ο ίδιος έθεσα το θέμα στον απολογισμό του Δήμου πού έγινε στην Άμφισσα τον Αύγουστο προς τον κ. Δήμαρχο.
Η απάντηση ήταν απολύτως σαφής, ότι οι πράξεις εφαρμογής όλων των υπό επέκταση πολεοδομικών σχεδίων του Δήμου ,θα προχωρήσουν ανεξαρτήτως του Φορολογικού Νόμου για την ακίνητη περιουσία.Δυστυχώς κανένας σύμβουλος συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης δεν υποστήριξε την άποψη μου.
Το θέμα ετέθη και στο Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας στις 10 Σεπτεμβρίου 2013 όπου είχα περισσότερο χρόνο για να αναπτύξω την γνώμη μου με αποτέλεσμα το υπόμνημα που κατέθεσα να σταλεί στο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για εκτίμηση της κατάστασης.
Με το άρθρο μου αυτό στόχος μου είναι να μπορέσω να ενημερώσω τους δημότες για το αβάσταχτο βάρος της φορολογίας των οικοπέδων ,μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση όπου δεν ξέρουμε κανένας πότε ,και αν θα δούμε καλλίτερες μέρες.
Θανάσης Κουφάλης
Σύμβουλος  Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου