Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΣΤΟΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΜΑΣ


Ο κος Τσαυτάρης ενημερώνεται
για το μέγεθος της καταστροφής.

   Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να έχει προβληθεί από την Περιφερειακή Ενότητα, από τον Δήμο και ή μη τι άλλο, έπρεπε να παρευρίσκονται στην επίσκεψη του Υπουργού και οι εκπρόσωποι των Αγροτών, δηλ. η Ένωση και οι Συνεταιρισμοί.  Ας είναι όμως. Έστω και στα ''κρυφά'' και εφ' όσον πρόκειται για τον καλύτερο συντονισμό και την άμεση βοήθεια των πληγέντων, ας έγινε και ''μεταξύ'' τους.  Τουλάχιστον να υπάρξει αποτέλεσμα άμεσο, για την ανακούφιση των αγροτών και για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

******************************************************************************


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΥΨΗΛΑΝΤΗ 1
35100 ΛΑΜΙΑ
Λαμία 19-9-2013

ΠΡΟΣ: Μ.Μ.Ε.


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Τις καμένες εκτάσεις του ελαιώνα από την πυρκαγιά της 5ης Αυγούστου επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Αθ. Τσαυτάρης, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κο Κλέαρχο Περγαντά, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για την έκταση των ζημιών, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βοήθεια των πληγέντων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να συζητήσει τρόπους επίλυσής τους.
Τον Υπουργό συνόδευσαν ο: Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κος Μόσχος Κορασίδης, ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κος Βασίλης Έξαρχος, η Βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, η Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κα Παναγιώτα Γαζή, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Δήμου Δελφών κος Ιωάννης Τζαβάρας.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Αθ. Τσαυτάρης με δήλωσή του δεσμεύτηκε για:
  1. Την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών για την ανηρτημένη σοδειά, η οποία θα δοθεί σύντομα από τον ΕΛ.Γ.Α., μιας και δουλεύουν συνεχώς τα συνεργεία και έχουν ήδη αποτιμήσει περισσότερα από το 50%,
  2. Την στήριξη της Πολιτείας για τον Παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας με την παράταση του προγράμματος προστασίας για 2 συν 3 χρόνια. Δυο από την τρέχουσα περίοδο για το 2012 και το 2013 (που οι γεωργοί θα πάρουν σύντομα τα χρήματά τους) και αυτό θα είναι έργο γέφυρα για να υποστηριχθεί για άλλα 3 χρόνια από τη νέα ΚΑΠ. Έτσι τόνισε ο Υπουργός θα λύσουμε το πρόβλημα της υποστήριξης της καλλιέργειας του ελαιώνα με ένα πρόγραμμα που δεν γίνεται πουθενά αλλού.
  3. Για την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του ελαιώνα, δηλαδή για το φυτικό κεφάλαιο που χάθηκε, θα αποτιμηθεί και θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για τη Χίο, που είχε τα μαστιχόδεντρα, παραδοσιακό και αυτό προϊόν και τα χρήματα ήρθαν σε 5 μήνες,
  4. Για το μεγάλο αρδευτικό του ελαιώνα, από τα πιο σύγχρονα αρδευτικά προϋπ. 37.205.000,00€ όλο στάδην άρδευση, με σωλήνες και όχι τσιμεντένιους αύλακες, το υποστηρίζουμε και πληρώνουμε 600.000,00€ για αρχαιολογικές έρευνες. Επιδιώκουμε να γίνουν γρηγορότερα τα βήματα για να μην υπάρξει καθυστέρηση. Εξετάζουμε θετικά την πρόταση της Αντιπεριφερειάρχη κας Παναγιώτας Γαζή για να ενταχθεί υποέργο που θα καλύπτει και την πυροπροστασία του ελαιώνα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου