Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Η ''ΓΙΟΡΤΗ'' ΜΑΣ! ΟΛΩΝ ΜΑΣ!...



Η Τοπική μας Εορτή.

   Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος η Ιτέα, η όμορφη πόλη μας, θα εορτάσει και θα τιμήσει, την επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης.  Έχει καθιερωθεί όπως είναι γνωστό με Προεδρικό Διάταγμα, η τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, να είναι η Τοπική Εορτή της πόλης.  
   Κάθε χρόνο λοιπόν, προγραμματίζονται, αφ' ενός η καθιερωμένη εκδήλωση αναφοράς στα ιστορικά γεγονότα της Ναυμαχίας το βράδυ του Σαββάτου και αφ' ετέρου η Δοξολογία στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας και οι καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της Ναυμαχίας την Κυριακή το πρωΐ.  Συνηθίζεται δε, να τυπώνονται οι αναλόγου περιεχομένου αφίσες και προγράμματα και να ενημερώνονται οι κάτοικοι, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο και μέσον.  Συνηθίζεται.  Όχι όμως πάντα.  Όπως εφέτος, ας 'πούμε.  Ωσάν να πρόκειται για μιά αναγκαστική ''γιορτούλα'' μεταξύ γνωστών και φίλων, υποχρεωμένων τρόπον τινά, να υποστούν την σχετική διαδικασία.  Κατά τα άλλα, ειδοποιήθηκαν όσοι έπρεπε.  Είτε υπηρεσιακά, είτε φιλικά.
   Κι όμως!  Είναι η εορτή της πόλης και της αρμόζει και η προβολή και η προετοιμασία και η λαμπρότητα!  Της αρμόζει η προσοχή και η απόδοση τιμών για εκείνη την ιστορική για το έθνος ημέρα, όταν τότε, ο θρασύς  Άστιγγξ μαζί με ένα ''μπουλούκι'' ξεσηκωμένων, έκανε αυτό το οποίο θέλουμε εμείς τώρα να τιμήσουμε!   Απεναντίας, για ένα 10ήμερο κατά την διάρκεια των Απόκρεω, η πόλη γεμίζει με υποδεέστερης  αισθητικής κατασκευάσματα-καρικατούρες, δήθεν να μας προδιαθέσουν για ''τρελά'' γλέντια, ενώ για την Τοπική Εορτή της Ιτέας, δεν υπάρχει ούτε μια μικρή ελληνική σημαία σε δρόμους, κολώνες ή σπίτια!   Για ένα 10ήμερο κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, η φωταγώγηση εγγίζει τα όρια της σπατάλης (και καλά κάνει!) και η επιβολή της ''Χολυγουντιανής'' μουσικής από τα μεγάφωνα του Δήμου, μας ''υποδεικνύει'' τον τρόπο εορτής εκείνων των ημερών, ενώ για την επέτειο της Ναυμαχίας, ούτε ένα ''συνλείτουργο'' δεν γίνεται!
 Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 1827.   Και τρία χρόνια αργότερα, στις 16 Αυγούστου του 1830, ο Μεγάλος Κυβερνήτης Καπποδίστριας, υπέγραψε την ίδρυση της πόλεώς μας. Τα γεγονότα είναι γνωστά, καθώς και το μέγεθος της επιτυχίας εκείνης της Ναυμαχίας και την θέση την οποία έχει πάρει στον ιστορικό χάρτη της Ελλάδος.  Ακολούθησε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου μετά από μερικές ημέρες, με απούσα την κατεστραμμένη από τον Άστιγγα  στην Αγκάλη, Τουρκική Ναυτική Μοίρα και πλέον η ανεξαρτησία της Ελλάδος, είχε πάρει τον δρόμο της.
   Μεγάλη εορτή, μεγάλη ημέρα για την πόλη μας.  Η ''Καρτερία'', το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο στον κόσμο, το οποίο εναυμάχησε για πρώτη του φορά, φέροντας στον ιστό του τα ελληνικά χρώματα, ενίκησε, στέφοντας τον Κυβερνήτη της, Frank Abney Hastings, με την δάφνη της τιμής και της αθανασίας.  Μεγάλη εορτή και μεγάλη ημέρα για την πόλη μας.  Και έτσι πρέπει να αντιμετωπισθεί : Ωσάν κάτι Μεγάλο!

  Εμείς, το ''epikourositeas.blogspot.gr'', συμμετέχοντας στον εορτασμό για την ιστορική Ναυμαχία του κόλπου της Αγκάλης, δημοσιεύουμε την φωτογραφία από το ακρόπρωρο της ''Καρτερίας'', το οποίο εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Παλαιά Βουλή), με την ευχή, όταν θα ιδρυθεί το πολυπόθητο (έστω) Λαογραφικό Μουσείο στην πόλη μας, το ακρόπρωρο της ''Καρτερίας'' να κοσμεί την κύρια αίθουσά του.  Και σε αυτό θα βοηθήσουμε, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Ιτέας φανταζόμαστε, με όλες μας τις δυνάμεις.

Commander of the Karteria. Honoured in Greece, Unkown at home by Maurice Abney-Hastings
  Επίσης να σημειώσουμε ότι ο τελευταίος απόγονος του Hastings, ονόματι Maurice Abney Hastings, ο οποίος ζεί στην Βρετανία, σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και με άλλους Φορείς στην Ελλάδα, συνέγραψε ένα βιβλίο με τον τίτλο  ''Commader of the Karteria'', το οποίο αναφέρεται στην ''περιπέτεια'' του προγόνου του στην Ελλάδα, ως Κυβερνήτης της ''Καρτερίας''.  Μάλιστα έχει δημιουργήσει και ένα μικρό μουσείο με τα πιστόλια και άλλα προσωπικά είδη του προγόνου του, ενώ στην γενέτειρα του  Frank Hastings, στο Ashby de la Zouch, (ΒΔ του Leicester) στο εκεί Λαογραφικό Μουσείο πριν από 1,5 χρόνο περίπου, έγινε ειδική τελετή για την έκδοση του βιβλίου και για να τιμηθεί ο τοπικός τους ήρωας,  Frank Abney Hastings. Το βιβλίο πωλείται με παραγγελίες και δεν θα ήταν άσχημα η Τοπική Κοινότητα Ιτέας, να παραγγείλει μερικά βιβλία, για χρήση της βιβλιοθήκης.  Τον Maurice τον γνωρίζουν προσωπικά και στο Αιτωλικό όπου υπάρχει και προτομή του  Frank και στον Πόρο όπου υπάρχει και ο τάφος-μνημείο του προγόνου του.  Εδώ μόνον δεν τον γνωρίζουμε και δεν μας γνωρίζει.

σ.σ. :  Ελπίζουμε και θέλουμε, εφέτος να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της Ναυμαχίας της Αγκάλης εκ μέρους της πόλεως, ο φυσικός και νόμιμος εκπρόσωπός της.  Και αυτός δεν είναι άλλος από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Κοινοτικού ή Δημοτικού ή Τοπικού Συμβουλίου.  Μάλιστα δε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο,  προηγείται όλων των υπολοίπων καταθετών στεφάνων, αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου