Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                     ΑΜΦΙΣΣΑ, 15.5.2022

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.:26/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

200+1 χρόνια από τη Μάχη της Γραβιάς

Παναγιώτης Ταγκαλής: Η Μάχη της Γραβιάς αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας

Με λαμπρότητα, εορτάστηκαν τα 201 χρόνια της επετείου της Mάχης στο Χάνι της Γραβιάς μετά από τους αναγκαστικά λιτούς και χωρίς μεγάλη προσέλευση κοινού, λόγω της πανδημίας, εορτασμούς των δύο

προηγουμένων ετών, αφού φέτος ο Δήμος Δελφών και η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, συνδιοργάνωσαν ένα πλήρες τριήμερο εκδηλώσεων, αντάξιο του ιστορικού μεγέθους της Μάχης της 8ης Μαΐου 1821.

Το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου, με σημείο αναφοράς τον ιστορικό χώρο του Χανιού έλαβαν χώρα μαθητικοί αγώνες δρόμου, με μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του Δημοτικών Σχολείων Γραβιάς και Πολυδρόσου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Γραβιάς.

Το ίδιο απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Γραβιάς «π. Θεοδόσιος Κλήμης» πραγματοποιήθηκε επιτυχημένο επετειακό αφιέρωμα με ομιλίες της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Το Χάνι της Γραβιάς», κ. Γεωργίας Αγγέλη και του Προέδρου του Συνδέσμου Καλοσκοπιτών Παρνασσίδας «Η Αγία Τριάς», κ. Νάκου Γεωργίου, για τη ζωή του Οδυσσέα Ανδρούτσου και για τον Κουκουβιστιανό ήρωα Παπαντριά. Η εκδήλωση διανθίστηκε με αναγνώσεις ιστορικών κειμένων από της μαθήτριες της Α’ τάξης του Λυκείου Γραβιάς, Θωμαΐδας Κοντολάτη και Κωνσταντίνας Ράπτη.

Χθες, Σάββατο 14 Μαΐου, κατά τις βραδινές ώρες, στον ιστορικό χώρο του Χανιού, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Μάχης της Γραβιάς, που την παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Στο δρώμενο της αναπαράστασης συμμετείχαν νέοι, μαθητές του Λυκείου Γραβιάς και αναβιωτές, υπό την οργανωτική μέριμνα του Θεολόγου και πρ. Διευθυντή του Γυμνασίου Γραβιάς, κ. Γεωργίου Ρηγάκη. Η αναπαράσταση αναβίωσε στα μάτια των θεατών της τις μοναδικές στιγμές της Μάχης και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης.

Σήμερα, Κυριακή 15 Μαΐου, στον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Γραβιάς, τελέστηκε Δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο. Ακολούθησε, μπροστά στο μνημείο του Οδυσσέα Ανδρούτσου επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων, απαγγελία ποιημάτων και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός λόγος από τον κ. Ευθύμιο Ταλάντη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Απογόνων Αγωνιστών 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, συγγραφέα και απόγονο, ενός εκ των εγκλείστων πολεμιστών στο Χάνι της Γραβιάς, του Ιερέα, παπά-Παναγιώτη Κασούτσα, προγόνου εκ μητρός, που στο μνημείο αναφέρεται ως «Παπακασούτσας». Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε παρέλαση μαθητών και μαθητριών των σχολικών μονάδων της Γραβιάς, πολιτιστικών συλλόγων, Προσκόπων, Οδηγών και της Φιλαρμονικής Ιτέας. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικά τμήματα σχολείων και πολιτιστικών συλλόγων.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου κτηρίου όπου στεγάζεται πλέον ο Αστυνομικός Σταθμός Γραβιάς, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνο Παπαθανασίου, ο οποίος ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού σε Αστυνομικό Τμήμα, εξέλιξη που ενισχύει την ασφάλεια της Γραβιάς και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής δήλωσε: «Η Μάχη της Γραβιάς αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα ηρωισμού και αυτοθυσίας. Το παράδειγμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου και όλων όσων πιάστηκαν μαζί του στο χορό για να εισέλθουν στο Χάνι, εμπνέει και συγκινεί κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Επίσης τόνισε ότι η κατά μία εβδομάδα μετάθεση του εορτασμού, οφείλεται αποκλειστικά στην δυσκολία βασικών συντελεστών του δρώμενου της αναπαράστασης να βρίσκονται το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Γραβιά κι επιθυμία των διοργανωτών που συναποφάσισαν την αναβολή λίγων ημερών ήταν η άρτια πραγματοποίηση του δρώμενου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δημοτική μας αρχή αρνείται να παραδώσει στη μικροπολιτική τις Εθνικές μας Επετείους και τις μνήμες των Ηρώων μας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου