Τρίτη 3 Μαΐου 2022

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟ

Παλαιό Σχολείο Κοινότητος Αγίου Γεωργίου 

φωτογραφία Βαγγέλης Πετσωτάς 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                    ΑΜΦΙΣΣΑ, 3.5.2022

Α.Δ.Τ.:26/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κοινότητα Αγ. Γεωργίου αποκτά έναν σύγχρονο Πολιτιστικό Πολυχώρο

Ν. Λουπάκος: «Βελτιώνουμε τις υποδομές σεβόμενοι την ιστορία του τόπου μας»

Υπεγράφη από το Δήμο Δελφών η σύμβαση και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή του παλαιού σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου σε Πολιτιστικό Πολυχώρο,

ένα έργο προϋπολογισμού 350.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δρομολογήθηκε κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Σκοπός του έργου είναι η αξιοποίηση του παλιού σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, ενός ισόγειου κτηρίου, προϋφιστάμενου του 1955, με εξαίρετη συμμετρία και αρχιτεκτονική, το οποίο δομήθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νομομηχανικού Δημήτρη Καλλία, για να καλύψει τις διδακτικές ανάγκες της εποχής του.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου θα γίνει επισκευή-αποκατάστασή του, προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και να επαναχρησιμοποιηθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι εργασίες περιλαμβάνουν:

•​Αντικατάσταση στέγης. Θα αποξηλωθεί η παλαιά και θα κατασκευαστεί νέα, η οποία θα εναρμονίζεται στην αρχική μορφή του σχολείου.

•​Ενίσχυση φέροντος οργανισμού και αρμολόγημα στη λιθοδομή.

•​Αντικατάσταση σιδερένιων κουφωμάτων με νέα, ίδιου σχεδίου και απόχρωσης.

•​Επικάλυψη με χονδρόπλακες, από την κεντρική είσοδο έως την πίσω είσοδο.

•​Διαμόρφωση του υπόλοιπου εξωτερικού χώρου με την απαραίτητη φύτευση.

Επίσης, στο κτίριο θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες υποδομής, όπως η πλήρης υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση ισχυρών και ασθενών ρευμάτων, η εγκατάσταση θέρμανσης - κλιματισμού - εξαερισμού, καθώς και συστήματος πυρασφάλειας.

Ο χωρικος Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Άμφισσας, κ. Νικόλαος Λουπάκος, ευχαρίστησε αρχικά για τη δρομολόγηση του έργου την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας κ. Γεώργιο Δελμούζο, τονίζοντας πως υπήρξαν πολύτιμοι αρωγοί ώστε σήμερα να βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών. «Όπως είχε σημειώνει και κατά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, η ολοκλήρωση του έργου θα ανοίξει το δρόμο για την αξιοποίηση του κτηρίου, παρέχοντας στην Εταιρεία Φωκικών Μελετών ένα σύγχρονο χώρο για τη στέγαση των δραστηριοτήτων της», δήλωσε ο κ. Λουπάκος, προσθέτοντας: «Βελτιώνουμε τις υποδομές μας και στον τομέα του Πολιτισμού, διασώζοντας την ιστορία του τόπου μας και αποδίδοντας το δέοντα σεβασμό σε όσους την υπηρέτησαν και συνεχίζουν να την υπηρετούν».


1 σχόλιο: