Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΑΡΧΙΣΕ (επιτέλους) Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ "ΜΑΚΕΔΩΝ" ΣΤΗΝ ΚΙΡΡΑ

Μια Στέγη για τον Πολιτισμό
  Είναι γνωστή στους παροικούντες την Κίρρα, η Οδύσσεια του κτηρίου "Μακεδών" όπως αποκαλείται, του οποίου κατά τα φαινόμενα, η πολυετής περιπέτεια φθάνει στο τέλος της.
  Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πολύπαθου και εγκαταλελειμένου  επί σειρά ετών ακινήτου, του ευρισκομένου επί της κεντρικής οδού της Κίρρας, είχε αντιμετωπισθεί ως λαβύρινθος από τους αρμοδίους και η μόνη λύση του κατ' αυτούς, ήταν η εγκατάλειψη και εν τέλει ο μαρασμός του λιθόκτιστου αυτού διωρόφου μικρού κτηρίου.
  
  Για ενημέρωση και μόνον να αναφέρουμε ότι, το 50% της κυριότητος του ακινήτου ανήκει στον Δήμο Δελφών (από την ενσωμάτωση σε αυτόν της Κοινότητος Κίρρας) και το υπόλοιπο 50% σε κληροδότημα, με διαχειριστή κάποια Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο εκάστοτε εφημέριος της Κοινότητος.
  Η ασυνεννοησία ανάμεσα στους δυο ιδιοκτήτες για την τύχη, την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση του ακινήτου, ήταν μια ...παγιωμένη κατάσταση.  Εάν δε σε αυτό προστεθεί και η οικονομική δυσπραγία τόσον της Κοινότητος, όσον και του Δήμου, τότε η ανησυχία για την μετατροπή της δωρεάς σε ...μπάζα, αναγάγεται αυτομάτως σε βεβαιότητα.

  Μέλος αυτής της Επιτροπής είναι και η Γεωργία Μαντά, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Κίρρας, η οποία όμως είναι συνάμα, προϊσταμένη, στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στα γραφεία της Αμφίσσης. Έτσι λοιπόν, μετά από την προσφυγή στο Εφετείο Λαρίσης, η απόφαση του οποίου έδωσε λύση στην διαχείριση και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου,  εφρόντισε να εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής και του Αντιπεριφερειάρχη, με συνέπεια, μετά από την ευνοϊκή απόφαση για το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, να υποβληθεί αίτημα για την χρηματοδότηση της αποκαταστάσεως και ανακαινίσεως του κτηρίου στην Περιφέρεια.  Ενέργεια την οποίαν υπεστήριξαν και Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Η δε σχετική Μελέτη (χορηγία από εταιρεία δραστηριοποιούμενη στην περιοχής μας), όντως έτυχε εγκρίσεως από την Περιφέρεια και το έργο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 282.000 ευρώ.

  Τον Μάρτιο του 2018 υπεγράφη η προγραμματική Σύμβαση από τον Περιφερειάρχη ΚωνΜπακογιάννη, τον Δήμαρχο του Δήμου μας ΑθΠαναγιωτόπουλο και την Πρόεδρο της Κοινότητος  Κίρρας Γεωργία Μαντά
Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου και εχθές, έν έτος μετά, άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του κτηρίου.  Από εκεί και οι φωτογραφίες.

Ευχή μας : Είθε αυτό το περιουσιακό στοιχείο της Κίρρας, να γίνει ένας όμορφος χώρος και ένα σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κοινότητος.  Με χρήση από όλους και για όλους.  Και μάλιστα σύντομα.

1 σχόλιο:

  1. 282.000. Λές και δεν υπάρχει κρίση, τα χρήματα μοιράζονται σαν να είναι στραγάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή