Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Η ΦΤΩΧΕΙΑ (του Δήμου Δελφών) ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΗ - άρθρο

Delfistan
Λουκάς Αναγνωστόπουλος :
Αντιδημαρχίες, έργα στον πεθερό του... Σε Πτωχευμένο Δήμο...
του Νίκου Δρόλαπα
Επί σειρά πολλών ετών, ιδιαίτερα δε κατά τη τελευταία πενταετία, με συνεχείς παρεμβάσεις στα τοπικά ζητήματα προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη προαγωγή του δημόσιου διαλόγου με ευπρέπεια, εγκυρότητα και αξιοπιστία, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους.
Όμως, αυτοί που έχουν υποχρέωση να μετέχουν στον δημόσιο διάλογο δεν μετέχουν. Συστηματικά τον αποφεύγουν. Αποφεύγουν ακόμη και την υποχρεωτική λογοδοσία, ιδιαίτερα όσοι κατέχουν αξιώματα και θέσεις ευθύνης.
Η λογοδοσία αποτελεί βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Όσο δε πλησιάζουν οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, οι απερχόμενοι αιρετοί οφείλουν να δημοσιεύσουν πλήρη εικόνα των πεπραγμένων τους. Ιδιαίτερα, αυτοί που με την ένοχη σιωπή τους, παρέλειψαν σκοπίμως να ενημερώσουν τη τοπική κοινή γνώμη τι παρέλαβαν από τους προκατόχους τους, ώστε, με αυτό που παραδίδουν να κριθεί το έργο τους, εάν και κατά πόσον υπάρχει.
Επειδή πολλοί αιρετοί επιδιώκουν να ροκανίσουν το χρόνο μέχρι τις εκλογές χωρίς να μιλήσουν για τίποτα, καταφεύγοντας σε μονολόγους , ή κλειστούς και ασφαλείς διαλόγους, θα αναφερθούμε εμείς σε αυτούς, γιατί οι Πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και ας επιλέξουν αυτό που θέλουν.
Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν οι κατέχοντες αξιώματα σε σημαντικούς τομείς ευθύνης του Δήμου, με ….. βαρομετρικό χαμηλό στο ενεργητικό ( ή, στο παθητικό ) τους, παραθέτοντας στοιχεία από την αυτοδιοικητική τους περιπέτεια. Οπότε, απομένει στους ίδιους να επιλέξουν αν θα μιλήσουν, ή, θα συνεχίσουν να σιωπούν.
Με δεδομένο ότι ο κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος, προφανώς ελλείψει άλλου, έχει επιφορτισθεί ταυτόχρονα με τρείς ‘’Αντιδημαρχίες’’, Αντιδήμαρχος στον ευαίσθητο τομέα των Οικονομικών του Δήμου, Αντιδήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Ιτέας και Αντιδήμαρχος στη Δημοτική Ενότητα Δελφών, ας μας επιτρέψει να του ζητήσουμε μερικές διευκρινήσεις.
Ο κ. Λουκάς Αναγνωστόπουλος ως αρμόδιος, αλλά και ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιωτόπουλος ως υπεύθυνος, αν και ερωτήθηκαν πολλές φορές δημόσια, ποτέ μέχρι σήμερα δεν εξήγησαν τους λόγους στους οποίους οφείλεται η αδυναμία του Δήμου να συντάξει και να κλείσει τους ισολογισμούς των πέντε ετών, που θα παρουσίαζαν τη πραγματική εικόνα του Δήμου. Πρόκειται για τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 και απ΄ότι φαίνεται, δεν κλείνουν με τίποτα.
Ποια είναι άραγε τα εμπόδια ; Υπάρχουν ακάλυπτες εκταμιεύσεις, αδικαιολόγητα ελλείμματα ; και εάν υπάρχουν σε ποίο ποσό ανέρχονται ; Πόσα χρέη παρέλαβε από τους προκατόχους της η σημερινή Δημοτική Αρχή ; Έγιναν έλεγχοι από Ορκωτούς Ελεγκτές ή παρεμποδίζονται από τη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής ; Υπάρχει κάποιο μυστικό που δεν το ξέρουμε εμείς οι Δημότες ; Γιατί δεν μιλάει κανείς από το Δήμο, ούτε η συμπολίτευση, ούτε η αντιπολίτευση ; Υπάρχει τόσο εκτεταμένη συγκάλυψη ; Μήπως σε συνέργεια, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος, αφήνουν να κυλίσει στη κατηφόρα ο χρόνος για να παραγραφούν πιθανά αδικήματα , ή, για να προλάβουν και κάποιοι την σωτήρια ασυλία ; Πόσο ενδεικτική μπορεί να είναι η φωτογραφία του κ. Αναγνωστόπουλου από το ταξιδάκι του στη Κίνα, για να εμφανίζεται ως « Κινέζος» ;
Πόσο αστήριχτες και εκτός πραγματικότητας είναι οι δικαιολογίες στις οποίες καταφεύγει ο κ. Αναγνωστόπουλος στην από 09-03-2019 συνέντευξή του όταν αναφέρεται στους λόγους αδυναμίας σύνταξής τους ; Πράγματι περίμεναν πέντε χρόνια για να ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση του Δήμου ; ή, ευθύνεται η σύσταση της Δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης που τους καθυστέρησε, όταν μάλιστα αυτή συστάθηκε το έτος 2018 ; ή, ότι υπήρχε απειρία, όταν ο Δήμος διαθέτει πολυπληθές και εμπειρότατο προσωπικό στις οικονομικές του υπηρεσίες ;
Περνώντας από τα χέρα του η στημένη βιομηχανία των απ΄ευθείας αναθέσεων έργων, προμηθειών και επισκευών οχημάτων, χωρίς δημοπρασίες, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου και τη κ. Μαρία Ανδρεοπούλου την Αντιδήμαρχο Καλλιέων και την σιωπηρή έγκριση του κ. Δημάρχου, τα έβλεπε όλα καλά ;
Γι΄αυτό προχώρησε σε απ΄ευθείας ανάθεση πέντε έργων στον πεθερό του εργολάβο, με έγκριση της οικονομικής επιτροπής και υπογραφή του οικείου εντάλματος ; Είναι γνωστό ότι στον Δήμο Δελφών το προβάδισμα έχουν πρώτα οι συγγενείς, μετά οι φίλοι και κολλητοί, χρειάζεται να το θυμίζουν συνεχώς ;
Το ποσό των απ΄ ευθείας αναθέσεων όπως υπολογίζονται από τις αναρτήσεις τους στη δι@ύγεια πρέπει ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τη πενταετία της διοίκησης του Δήμου από τη σημερινή δημοτική αρχή. Το ακριβές ποσό που διατέθηκε έχει υποχρέωση ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών να το γνωστοποιήσει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Οι απ΄ευθείας αναθέσεις συνίστανται στην ανάθεση έργων και προμηθειών χωρίς διαγωνισμό , και μόνο, σε επείγουσες και απρόβλεπτες περιστάσεις. Η τακτική που εφαρμόζεται από τον Δήμο Δελφών αλλά και από την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας, παραβιάζει το νόμο επειδή απαγορεύεται η κατάτμηση των έργων σε πολλά μικρά υποέργα κατά τρόπον ώστε οι προκύπτοντες προϋπολογισμοί τους να είναι κάτω του χρηματικού ορίου που επιτρέπεται η απ΄ευθείας ανάθεση.
Με τον τρόπο αυτό γίνονται έργα χωρίς να υπάρχουν πλήρεις μελέτες, οι εργασίες είναι αμφίβολης ποιότητας και ανεξέλεγκτης ποσότητας, κοστίζουν δε πολύ ακριβότερα. Οι αναθέσεις αυτές δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, αφού γίνονται στα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, ή και εταιρείες άλλων περιοχών, χωρίς να είναι γνωστό αν μετέχουν σε αυτές εικονικά ή παρένθετα πρόσωπα. Και είναι ολίγον περίεργο το γεγονός ότι και στο Δήμο Δελφών και στην Αντιπεριφέρεια οι αναθέσεις γίνονται στους ίδιους και τους ίδιους εργολάβους , που σημαίνει ότι κάτι πιο οργανωμένο υπάρχει ( από το διευθυντήριο ) και οι μόνιμοι…. ‘’διακανονιστές’’ των έργων και προμηθευτές της βασιλικής αυλής ευρίσκονται σε συνεχές αλισβερίσι με τους διοικούντες, αφού γίνονται με προσωπικές διαπραγματεύσεις, χωρίς διαφάνεια και χωρίς έλεγχο…..
Εκείνο που επιβάλλεται να γίνεται είναι η ομαδοποίηση των ομοειδών εργασιών ανά κατηγορία έργων, από τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου και η διενέργεια διαγωνισμού ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερα οικονομικά και ποιοτικά αποτελέσματα υπέρ του Δήμου και των Δημοτών.
Κάτι ανάλογο έχει στηθεί και με τις αναθέσεις δικαστικών υποθέσεων, στους ίδιους και τους ίδιους δικηγόρους, ακόμη και για ασήμαντες υποθέσεις. Παρά δε τις διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου, όταν είχαμε αναδείξει το θέμα αυτό από την αρχή της θητείας του, ότι θα ιδρύσει νομική υπηρεσία στο Δήμο για να σταματήσει και αυτή η αλόγιστη σπατάλη η οποία ανέρχεται σε υψηλά ποσά, ποτέ δεν ίδρυσε, προς δόξαν του πελατειακού συστήματος .
Και όχι μόνο δεν ίδρυσε νομική υπηρεσία, αλλά, προχώρησε σε διορισμό με νόμιμες βέβαια διαδικασίες νομικού συμβούλου, ο ‘’ανεξάρτητος’’ Δήμαρχος. Ο προσληφθείς, είναι ο πλέον έμπιστος δικηγόρος και φίλος του κ. Φουσέκη.
Το σημαντικό εδώ είναι ότι ο με έμμισθη εντολή και μηνιαία αντιμισθία δικηγόρος δεν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, θα εξακολουθεί να αναλαμβάνει υποθέσεις εκτός Δήμου και ο κ. Δήμαρχος θα εξακολουθεί να αναθέτει υποθέσεις και στους άλλους δικηγόρους όπως και πριν τον διορισμό. Τι τον ήθελε ο κ. Δήμαρχος αυτόν το διορισμό, δεν χρειάζεται να μας το μαρτυρήσει.
Βέβαια, ο Δήμος θα καταβάλει και τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του νομικού συμβούλου. Αυτά είδε και ο κ. Αναγνωστόπουλος και είπε να γίνει και μία ανάθεση υπόθεσης και στην αδελφή του Δικηγόρο, δι΄ασήμαντον αφορμή.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος, σε άλλη, σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου της τοπικής εφημερίδας « Η Ώρα της Φωκίδας » που του πήρε τη συνέντευξη, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα …! και για το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων του Γηροκομείου, που έγινε Δημοτική υπόθεση και αυτή, από τη στιγμή που τα Κληροδοτήματα τα αλευρογύρισαν όλα τα νυν και τέως ταλέντα του Δήμου και γι΄ αυτό δεν δέχεται κανένας άλλος ( ο σεβ. Μητροπολίτης ) να αναλάβει τη διοίκησή τους, με τα όργια που έχουν γίνει σε βάρος τους.
Την 21 Μαρτίου 2019 εκδικάζεται στα Διοικητικά Δικαστήρια σειρά αγωγών του κ. Δάβαρη κατά του Δημοσίου και του Δήμου Δελφών για τη γνωστή υπόθεση ΝΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ – Φουσέκης, κλπ.
Πόσα χρήματα ζητάει ο εν λόγω επιχειρηματίας συνολικά από τον Δήμο ; Εάν χάσει ο Δήμος τα Δικαστήρια αυτά, κινδυνεύει πάλι με χρεωκοπία ;
Ενθυμούμεθα πολύ καλά, λίγο καιρό μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τη νέα Δημοτική αρχή, ζητήσαμε ενημέρωση για τη κατάσταση που βρήκαν τον Δήμο από τη διοίκηση Φουσέκη.
Ο Ειδικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ηλίας Θεοφάνης μας δήλωσε ότι : « το τι έχουμε βρει στο Δήμο είναι απερίγραπτο, δεν μπορώ να μιλήσω τώρα, Θα τα πω όλα φεύγοντας από το Δήμο, όταν λήξει η θητεία μου ».
Τώρα, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να μιλήσει και ο κ. Θεοφάνης και να τα πει όλα, η, και ακόμη περισσότερα, αφού στη πορεία προστέθηκαν κι άλλα πολλά. Πρέπει να μάθουν όλοι οι Δημότες όσα έγιναν και όσα εξακολουθούν να γίνονται μέχρι την οριστική αποχώρηση του κ. Παναγιωτόπουλου από τον πολύπαθο Δήμο μας.
Η μεγάλη όμως αποκάλυψη ήρθε από τον πιο στενό συνεργάτη του Δημάρχου, τον κ. Αναγνωστόπουλο, σε άλλη συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Άμφισσας, που είπε χαρακτηριστικά : « …Η άποψή μου είναι μετά από πέντε χρόνια, όταν παραλάβαμε στην ουσία, ο Δήμος αυτός ήταν ένας πτωχευμένος Δήμος και αυτό πρέπει να το ξέρουν οι Δημότες….. ».
Η ξεκάθαρη αυτή παραδοχή και μάλιστα από τον γνώστη των οικονομικών του Δήμου, ο οποίος άθελά του (;) αποκάλυψε όσα ο Δήμαρχος κρατούσε ως επτασφράγιστα μυστικά και δεν ήθελε με τίποτα να τα μάθουν οι Δημότες, αυτά που έκρυβε επιμελώς κάτω από το χαλί. Δυστυχώς, τα χειρότερα συμβαίνουν όλα αυτά τα χρόνια στον Δήμο με την οικονομική διαχείριση που εφάρμοσε η γνωστή ομάδα, που μας παραμύθιαζε ότι όλα πάνε καλά , ενώ, το χρήμα που εισέρεε στα ταμεία του Δήμου από το υστέρημα των Δημοτών χανόταν, με ταυτόχρονη δημιουργία χρεών και ελλειμμάτων.
Τώρα δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Φάνηκε ο ρόλος του Παναγιωτόπουλου και του Ταγκαλή. Γιατί δεν απαντούσε ο πρώτος. Γιατί δεν τον ρωτούσε ο δεύτερος. Για τα οικονομικά, για τα χρέη , για τα ελλείμματα, για τις σπατάλες , για τις απ΄ευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών και το αλαλούμ της κακοδιοίκησης που γινόταν, αλλά και για τα Κληροδοτήματα που αυτοί οι ίδιοι διέλυσαν.
Είχαν ως βασική αποστολή τη συγκάλυψη όλων αυτών. Έκαναν ότι μπορούσαν να μην εκλεγεί άλλος Δήμαρχος και τα βγάλει όλα στο φώς. Και το τήρησαν, δεν μίλησε κανείς, γιατί όλοι , νυν και πρώην, μαζί τα…έκαναν…..
Με αυτές τις προϋποθέσεις και εντολές, για να ξεγελάσουν τους συμπολίτες τους, πήγαν με χωριστούς συνδυασμούς στις εκλογές το 2014, με τις ίδιες υποσχέσεις και χωριστούς πάλι συνδυασμούς ( που πάλι είναι ένας ) πηγαίνουν και τώρα,.. με προεκλογικά παιχνίδια , σκηνοθετημένες διαφωνίες και διασπάσεις, με τα μεγάλα συμφέροντα να κρύβονται πίσω τους, με τις αλχημείες των παράνομων μεταδημοτεύσεων, να υφαρπάξουν πάλι τη ψήφο των Δημοτών, τους οποίους επί τόσα χρόνια παραμύθιαζαν, ότι όλα είναι μια χαρά…..
Να όμως που ήρθε η ώρα και αποδείχθηκε το φιάσκο της ομάδας Φουσέκη, του αρχιερέα της αποτυχίας, των ελλειμμάτων , των χρεών, του ξεπουλήματος των Κληροδοτημάτων.
Ο βασιλιάς είναι γυμνός.
Όμως, νάτοι πάλι, εμφανίζονται ενώπιον των Δημοτών και ζητούν ψήφο, για να αποκτήσουν ‘’ασυλία’’, για να συνεχίσουν αυτό που ξέρουν. Τα ίδια.-




1 σχόλιο:

  1. Μηπως έχει ξεκινήσει να μην πληρώνει κάποιες υποχρεώσεις του ο Δήμος Δελφών;
    Για ψαχτείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή