Το δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ. Ακολουθεί η απάντηση.
Το Δελτίου Τύπου του Υπ. Πολιτισμού της 3 Μαΐου 2017 σχετικά με το ΓΠΣ της Ιτέας και την προστασία του Δελφικού Τοπίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική ενέργεια, εάν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στην ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Θέλουμε να πιστεύουμε στις καλές προθέσεις του Υπουργείου αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τα ίδια σημαντικά κενά που εάν δεν αποσαφηνιστούν , οι καλές προθέσεις μένουν στα χαρτιά και το Δελφικό Τοπίο βαίνει ταχέως προς καταστροφή. Η δήλωση ότι «η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι αδιαπραγμάτευτη για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού» θα μπορούσε να είναι καθοριστική, μόνο όμως εάν εκφράζεται με πράξεις.
Ορθά το Δελτίο Τύπου αναφέρεται γενικά στο έργο του Υπουργείου και όχι μόνο σε αυτό της σημερινής ηγεσίας. Η σημερινή ηγεσία έχει την απόλυτη ευθύνη και για τις εκ του μηδενός δικές της αποφάσεις αλλά και για την αποδοχή του έργου των προηγούμενων ή την διόρθωση λαθών τους. Αν άλλωστε οι προηγούμενοι τα είχαν κάνει όλα καλά, γιατί να τους αλλάξουμε και να έρθουν οι νέοι;
Επιθυμούμε όπως και το Υπουργείο την αδιαπραγμάτευτη προστασία του Δελφικού Τοπίου αλλά … ή τα στοιχεία ότι το Δελφικό Τοπίο βαίνει προς την καταστροφή είναι ψευδή ή λάθος, ή το Υπ. πολιτισμού έχει σοβαρότατο πρόβλημα. Παλαιότερα το πρόβλημα θα μπορούσε να αποδοθεί στην διαπλοκή και την διαφθορά που κατέστρεψε την Ελλάδα ή σε ελλιπή στοιχεία. Η ηγεσία των προηγούμενων Υπουργείων Πολιτισμού είχε πλήρη ενημέρωση που αγνόησε αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Αυτούς τους διώξαμε.
Η παρούσα ηγεσία του Υπ. πολιτισμού και η Κυβέρνηση Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει πλήρη έγγραφη επώνυμη και αναλυτική ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα του καταγγελλόμενου σκανδάλου. Άρα δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια. Τι κάνουν; Για την ώρα ότι και τα παλιότερα Υπουργεία. Δεν έχουν στείλει καμία απάντηση γιατί οι καταγγελίες και οι ανησυχίες είναι λάθος. Δεν έχουν αποκαταστήσει τίποτα από τα καταγγελλόμενα «στραβά» του παρελθόντος. Βάζουν όσες επιπλέον υπογραφές εξυπηρετούν τα συμφέροντα βωξίτη εις βάρος του Δελφικού Τοπίου (σύμφωνα με τις αναπάντητες πάντα καταγγελίες). Και ένα Δελτίο Τύπου που λέει τι τελικά;
Θέτουμε σε μία τελευταία προσπάθεια σε μορφή εύκολων ερωτημάτων τα κενά της υπόθεσης. Το Υπουργείο μπορεί εύκολα να ν απαντήσει αποκαθιστώντας την αλήθεια (να αποκαλύψει και τους συκοφάντες) ή να κατανοήσει το πρόβλημα και να κάνει κατεπειγόντως αλλαγή πορείας. ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΔΙΟΤΙ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΩΞΙΤΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ. Ξεκινώντας από τα παλαιότερα για να φτάσουμε πιο κατανοητά στις πρόσφατες αποφάσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί το πραγματικό Δελφικό Τοπίο, αυτό που αγκαλιάζει όποιον βρεθεί στον πυρήνα του Δελφικού Τοπίου, μεταξύ Δελφών και του λιμανιού τους στην Ιτέα, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αποτυπώνεται στις αποφάσεις για την προστασία του Δελφικού Τοπίου από το 1985 μέχρι σήμερα.
Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε το ή λάβετέ το υπ’ όψη.
Η πρώτη απόφαση για την προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι το 1981. Η περιοχή που αποτυπώνεται το 1981 στο χάρτη ως Δελφικό Τοπίο είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 1985, πιθανά να προσεγγίζει το πραγματικό Δελφικό Τοπίο. Οι εκτάσεις που μένουν «εκτός» μετά το 1985 κακοποιούνται χρόνο με το χρόνο ως Τοπίο με αιολικά πάρκα και «συμπτωματικά» το μεγαλύτερο μέρος τους έχει κοιτάσματα βωξίτη που στα Χωροταξικά που βρίσκονται σε εξέλιξη προτείνεται να χαρακτηριστούν μεταλλευτικές περιοχές!!! Το Υπ. Πολιτισμού δεν εποπτεύει τις εκτάσεις αυτές.
Είναι αλήθεια αυτά ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε τα ή λάβετέ τα υπ’ όψη.
Στους χάρτες των αποφάσεων για την προστασία του Δελφικού Τοπίου από το 1985 και μετά, στην περιοχή που βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις βωξίτη τηςS&BELMINKERNEOS-(IMERYS) στην Ιτέα δεν προβλεπόταν ποτέ ειδική ζώνη για μεταλλευτική χρήση, μεταλλευτικών εγκαταστάσεων ή οτιδήποτε σχετικό. Μόνο σε ένα μικρό τμήμα τους μη ορατό από το λιμάνι, μη ορατό από την Ιτέα και από την Ε.Ο., προβλεπόταν περιοχή μόνο για βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης! Στο μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων, το ορατό, προβλεπόταν αρτιότητα 20 στρέμματα για να χτίσει κάποιος μόνο 100 μ2 αποθήκη ή αγροικία.
Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε το ή λάβετέ το υπ’ όψη.
Με την πρόσφατη υπογραφή της Κας Κονιόρδου για το ΓΠΣ της Ιτέας , για το σύνολο των 660 στρεμμάτων εγκαταστάσεων βωξίτη που κυριαρχούν στην θέα από το λιμάνι και την δυτική παραλία της Ιτέας όπως και από την Εθνική οδό για πολλά χιλιόμετρα διαδρομή, εγκρίνεται ο επίσημος χαρακτηρισμός ως ιδιαίτερη ζώνη «Σύνοδες εγκαταστάσεις Μεταλλευτικών δραστηριοτήτων». Δηλαδή για εργοστάσια επεξεργασίας του βωξίτη, φόρτωσης σε πλοία κ.λ.π., δηλαδή για μεταλλευτική χρήση. Χωρίς να βάζει όρους για το αν μπορούν να χτιστούν νέα κτίρια, να επεκταθούν κ.λ.π.
Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε το ή λάβετέ το υπ’ όψη.
Στις αποφάσεις του παρελθόντος του Υπ. Πολιτισμού αλλά και στο ΓΠΣ Ιτέας δεν έχουν κάνει την ίδια εξαίρεση χαράζοντας ιδιαίτερες περιοχές στο χάρτη για τα εργοστάσια τυποποίησης ελαιών. Αυτά που το 1981 απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους και μετά το 1985, με την καθοριστική συμβολή των απαγορεύσεων για την προστασία του Δελφικού Τοπίου, τα περισσότερα έκλεισαν μαζί με τον τουρισμό των πολλαπλάσιων θέσεων εργασίας. Δεν του ένοιαξε, δεν τους νοιάζει, η προστασία πρώτα απ’ όλα. Η εξόρυξη βωξίτη σήμερα απασχολεί 300 εργαζόμενους συνολικά σε όλο το Νομό Φωκίδας και οι εγκαταστάσεις στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου δεν αφορούν την ύπαρξη της δραστηριότητας ή μη αλλά την μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρίας.
Είναι αλήθεια αυτά ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε τα ή λάβετέ τα υπ’ όψη.
Το 2012 το Υπ. Πολιτισμού ενέκρινε την ανανέωση της άδειας λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων βωξίτη ενώ είχε καταγγελίες για πλήθος αυθαίρετων κατασκευών επέκτασης των εγκαταστάσεων βωξίτη μετά το 1985 χωρίς να έχουν πάρει ποτέ έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού. Δηλαδή με καταπάτηση της νομοθεσίας για το Δελφικό Τοπίο κατ’ εξακολούθηση. Επώνυμες αναλυτικές και τεκμηριωμένες καταγγελίες τις οποίες απλά παρέκαμψε εντελώς τότε, τις παρακάμπτει το Υπουργείο και σήμερα. Τελικά οι εγκαταστάσεις βωξίτη στο λιμάνι των Δελφών ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΝΟΜΙΜΩΣ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ».
Είναι αλήθεια αυτα ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε τα ή λάβετέ τα υπ’ όψη.
Τα προηγούμενα «διεφθαρμένα» Υπουργεία και Κυβερνήσεις, και η παρούσα Κυβέρνηση Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και το Υπ. Πολιτισμού της κυρίας Κονιόρδου, δεν έχουν μπει στον κόπο να απαντήσουν στις καταγγελίες για τις καταπατήσεις του Δελφικού Τοπίου από τις εγκαταστάσεις βωξίτη. Να εξηγήσουν γιατί οι καταγγελίες είναι αβάσιμες (πόσο δύσκολο να είναι άραγε) ή τι έκαναν για αυτό. Το ΓΠΣ υπογράφτηκε με την δικαιολογία ότι οι εγκαταστάσεις είναι νόμιμες.
Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε το ή λάβετέ το υπ’ όψη.
Ο Κος Κυριακόπουλος κ.λ.π. εκπρόσωποι της S&B παραπέμφθηκαν σε δίκη στην Άμφισσα επειδή προφανώς οι καταπατήσεις έγιναν. Η δίκη έγινε μετά από πολλές αναβολές στις 19-9-2016. Σε αυτή οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν επειδή δεν αποδείχτηκαν οι κατηγορίες (ή κάτι σχετικό) εξαιτίας του ότι το Υπ. Πολιτισμού δεν έστειλε στην δίκη εκπρόσωπο να υπερασπιστεί το «αδιαπραγμάτευτο» της προστασίας του Δελφικού Τοπίου. Σε όλες τις προηγούμενες φορές που η δίκη αναβλήθηκε είχε στείλει εκπρόσωπο αλλά αυτή τη φορά που τελικά εκδικάστηκε η υπόθεση ….
Είναι αλήθεια αυτό ή όχι; Τα στοιχεία λένε ναι. Διαψεύστε το ή λάβετέ το υπ’ όψη.
Υπάρχουν και άλλα αλλά αυτά αρκούν για να βγουν συμπεράσματα.
Το Υπ. Πολιτισμού δεν πρόκειται να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα για λόγους που ο καθένας μπορεί να καταλάβει (παρακαλούμε εκπλήξτε μας), οπότε συνοψίζουμε.
Α)Η προστασία του Δελφικού Τοπίου μέχρι σήμερα είναι «διαπραγματεύσιμη» για το Υπ. Πολιτισμού, τουλάχιστον όσον αφορά ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα βωξίτη τουλάχιστον στα ακόλουθα σημεία:
1) Στο μεγάλο κομμάτι του πραγματικού Δελφικού Τοπίου που έχει αφήσει έξω από την εποπτεία του το Υπ. Πολιτισμού μετά το 1985 και επιμένει να το αγνοεί μέχρι σήμερα προσποιούμενο ότι δεν υπάρχει η απόφαση και ο χάρτης του 1981 και η πραγματικότητα.
2)Στην ανοχή εκτέλεσης δεκάδων καταπατήσεων του Δελφικού Τοπίου σε προέκταση των εγκαταστάσεων βωξίτη δίπλα στο λιμάνι των Δελφών από το 1985 μέχρι και πρόσφατα.
3)Στην συγκάλυψη των καταπατήσεων αυτών παρά τις καταγγελίες μέχρι και σήμερα.
4)Στο «ξέπλυμα» των καταπατήσεων με την έγκριση ανανέωσης της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων βωξίτη το 2012 αντί να επιβάλει κυρώσεις.
5)Στην σημερινή πλήρη αποδοχή και μη αμφισβήτηση της απόφασης του 2012.
6)Στην δικαστική απαλλαγή (ή ότι άλλο) της S&Β για την καταπάτηση του Δελφικού Τοπίου απ’ ευθείας από το Υπ. Πολιτισμού με την μη παρουσία του στο σχετικό δικαστήριο.
7)Στην πρόσφατη έγκριση του ΓΠΣ Ιτέας από την Κα Κονιόρδου.
Συμπερασματικά:
Α)Στο Δελτίο Τύπου του Υπ. πολιτισμού θα πρέπει να διαγραφούν ως ανυπόστατες οι παρακάτω αναφορές:
1)Ότι για το Υπ. Πολιτισμού η προστασία του Δελφικού Τοπίου είναι αδιαπραγμάτευτη και ότι γνωμοδότησε για το ΓΠΣ Ιτέας με αυστηρούς όρους.
2)Η αναφορά ότι απαγορεύονται οι εξορύξεις εντός της περιφέρειας του ΓΠΣ Ιτέας που βρίσκεται εξολοκλήρου στο κέντρο του Δελφικού Τοπίου, που είναι ήδη μικρότερο από το πραγματικό. Δεν μπορεί να θεωρείτε επίτευγμα η αναφορά των αυτονόητων για να μπορούμε να πούμε ότι προστατεύεται ένα Τοπίο.
3)Ότι σε κανένα σημείο της απόφασης δεν αναφέρεται έγκριση μεταλλευτικής δραστηριότητας. Το ΓΠΣ προτείνει 660 στρέμματα για εργοστάσιο εμπλουτισμού βωξίτη, υπαίθριους χώρους αποθήκευσης και σκάλα φόρτωσης σε πλοία. Η μη απόρριψη και υπογραφή της πρότασης σημαίνει έγκριση από αρχαιοτάτων χρόνων.
4)Ότι το ΥΠΠΟΑ παρακολουθεί στενά την λειτουργία των εγκαταστάσεων βωξίτη. Προφανώς και δεν τις παρακολουθεί, εκτός αν εννοεί με σκοπό της διαμόρφωσης του αντίτιμου της διαπραγμάτευσης, άποψη που δεν υιοθετούμε αρχικά και ελπίζουμε όσο οτιδήποτε άλλο να διαψεύσει έγκαιρα.
5)Κάθε ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ όπως ότι οι εγκαταστάσεις έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας διότι η άδεια το 2013 δόθηκε αφού το ίδιο το Υπ. Πολιτισμού το 2012 έδωσε σχετική έγκριση συγκαλύπτοντας τότε (όπως κάνει και σήμερα) ότι ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΒΩΞΙΤΗ ΤΗΣ S&B ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ.
5)Κάθε ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ότι «στο πλαίσιο της έγκρισης του ΓΠΣ, δεν είναι δυνατόν να οριστεί η άμεση απομάκρυνση οποιασδήποτε οχλούσας δραστηριότητας, εφόσον αυτή υφίσταται νομίμως».
α)όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί η δραστηριότητα βωξίτη στο λιμάνι των Δελφών δεν υφίσταται νομίμως.
β)όπως ακριβώς το Υπ. πολισμού στην παράγραφο 7 της απόφαση έγκρισης του ΓΠΣ Ιτέας απέρριψε την πρόταση για οριοθέτηση Τουριστικής περιοχής (η Ιτέα μένει χωρίς περιοχή ανάπτυξης τουριστικών υποδομών !!!) θα μπορούσε να απορρίψει και την πρόταση για ιδιαίτερη αναφορά σε μεταλλευτική χρήση στην έκταση των εγκαταστάσεων της S&B.Αφήνοντας αυτές να λειτουργούν με τα δικαιώματα που απορρέουν από το ότι είναι νομίμως προϋπάρχουσες, όπως προβλέπει στην παράγραφο 8 η ίδια η απόφαση, η οποία παράγραφος (ατυχώς ή ειρωνικά) αναφέρεται και στο Δελτίο Τύπου το Υπουργείου.
γ)κανείς από όσους καταγγέλλουμε την καταπάτηση του Δελφικού Τοπίου από το 2009 δεν ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων. Το να θέλει το Υπουργείο να απορρίπτει ανύπαρκτα παράλογα αιτήματα για να βρει επικοινωνιακά κάποιο αποκούμπι, απλά το εκθέτουν περαιτέρω. Παγκοσμίως όταν ένα τοπίο κηρυχτεί υπό προστασία, οι οχλούσες δραστηριότητες περιορίζονται αυστηρά σε ότι προϋπάρχει νόμιμα. Κατά την ανανέωση των αδειών υποχρεώνεται να εξωραΐσει τις εγκαταστάσεις όσο περισσότερο γίνεται. Συν το χρόνο η όχληση ελαχιστοποιείται ή η επιχείρηση δρομολογεί την απομάκρυνσή τους εάν δεν την συμφέρει και θέλει να επεκταθεί χωρίς περιορισμούς. Όλα αυτά με περιθώρια χρόνου, χωρίς αιφνιδιασμούς για τον επιχειρηματία και χωρίς προβλήματα για την επιχείρηση. Στις εγκαταστάσεις βωξίτη τηςS&B στην καρδία του Δελφικού Τοπίου, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Επεκτείνονται συνεχώς για χρόνια καταπατώντας το Δελφικό Τοπίο και με την υπογραφή της Κας Κονιόρδου για το ΓΠΣ Ιτέας αμείβονται για τις καταπατήσεις (αντί διώξεων) με απόδοση ιδιαίτερου χαρακτηρισμού χρήσεων γης που οριστικοποιεί το «ξέπλυμα των καταπατήσεων» και εξασφαλίζει ότι δεν θα περιοριστούν ποτέ. Γίνεται όσο πιο σίγουρο μπορεί, ότι οι κοινοί θνητοί γύρω γύρω θα εξακολουθήσουν να λιμοκτονούν για να προστατέψουν το Δελφικό Τοπίο και στην καρδιά του, θα αναπτύσσεται κυρίαρχο βιομηχανικό τοπίο της χείριστης αισθητικής χωρίς κανένα επιχείρημα, έστω οικονομικού οφέλους για τον τόπο ή την Εθνική οικονομία.
Αν σβήσουμε από το Δελτίο Τύπου τις ανυπόστατες αναφορές, δεν μένει τίποτα. Θέλουμε να πιστεύουμε (και αφήνουμε να αποδειχτεί) ότι το Υπουργείο δεν έβγαλε Δελτίο Τύπου για να αυτογελοιοποιηθεί αλλά επειδή η αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη πλήρη γνώση του τι πραγματικά συμβαίνει στο Δελφικό Τοπίο.
Καλούμε το Υπ. Πολιτισμού να συγκεντρωθεί στο θέμα τόσο όσον αφορά τις εγκαταστάσεις βωξίτη στο λιμάνι όσο και στο πραγματικό Δελφικό Τοπίο (το οποίο όλο και πιο γρήγορα καταστρέφεται) και να δράσει κατεπειγόντως ανάλογα.
Αλλιώς να βγει η Κα Κονιόρδου, ο βουλευτής Φωκίδας Κος Κωστοπαναγιώτου και ο Κος Τσίπρας και να μας πουν ότι για την αντίληψή τους και την αισθητική τους, η κοιλάδα των Δελφών, με εκτεταμένες μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στο μικρό παραθαλάσσιο μέτωπο το λιμανιού, εξόρυξη στα ψηλά τμήματα των πλαγιών που το περιβάλλουν και αιολικά στις κορυφογραμμές, είναι προστατευόμενο Τοπίο παγκόσμιου ενδιαφέροντος υπ’ ευθύνη τους και δεν ντρέπονται.