Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ


Κατά το έθιμον

   Κυριακή 21η Μαΐου σήμερα και η ημέρα προσφερόταν ιδανικά για εκδρομείς και προσκυνητές, οι οποίοι θα ήθελαν να επισκεφθούν το μόνον για αυτήν την ημέρα λειτουργόν εξωκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου, στο ομώνυμο νησάκι στην είσοδο του λιμένος Ιτέας. Με την θερμοκρασία το πρωΐ να έχει υπερβεί του 20 βαθμούς Κελσίου, με τον ήλιο να περιγράφει λαμπρότατα τους βορινούς ορεινούς όγκους και με την επικρατούσα άπνοια, να έχει ακινητοποιήσει την επιφάνεια της θαλάσσης, μετατρέποντάς την, σε ένα ανοικτογάλαζο χαλί, εμπρός από τον νότιο προσανατολισμό της πόλεως.

   Εξαιρετική ημέρα, για μια πανέμορφη παράδοση, την οποία οι κάτοικοι αυτής εδώ της ηλιόλουστης πόλεως, τιμούν από ιδρύσεώς της.
Πλήθος ανθρώπων είχαν από ενωρίς κατέβει στον μώλο, προκειμένου να μεταφερθούν στο νησάκι, με την “Ειρήνη”, την μία και μοναδική πλέον “λάντζα” του λιμανιού, ιδιοκτήτης και κυβερνήτης της οποίας είναι ο γνωστός μας “καπτα-Μήτσος”.

  Τα παρόν στην όλη διαδικασία επιβιβάσεως και αποβιβάσεως, είχε δώσει από ενωρίς το Λιμεναρχείο Ιτέας, οι άνθρωποι του οποίου επέτρεπαν για λόγους ασφαλείας, έως και 20 επιβαίνοντες στην γερή αλλά γερασμένη βάρκα. Με αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί “ουρά” αναμενόντων, μιας και ο χρόνος μεταβάσεως και επιστροφής του σκάφους ήταν περί τα 35’ της ώρας, αλλά οι ...επιμένοντες να μεταβούν στο νησάκι, ήσαν συνεχώς άνω των 50 ατόμων!

   Και τότε, υπήρξε το απρόοπτο, το οποίο εστέρησε από αρκετούς την εκδρομή και την προσδοκώμενη επαφή τους με το νησί και το εξωκκλήσι. Άρχισε να φυσά άνεμος ασθενής στην αρχή, με ταυτόχρονο “αναμάλιασμα” της θαλάσσης, αλλά σιγά-σιγά η έντασής του αυξανόταν, κάτι το οποίον ανάγκασε τους ανθρώπους του Λιμεναρχείου, να απαγορεύσουν την μεταφορά των υπολοίπων αναμενόντων στον μώλο και η βάρκα με την δυνατότερη ταχύτητά της, να μεταφέρει γρήγορα τους υπολοίπους από το νησί. Αυτό και έγινε. 
 Και οι εκδρομείς της Κυριακής, εχωρίσθησαν σε δυο κατηγορίες : Στους απογοητευμένους (τους μη επιβιβασθέντες) και στους ευχαριστημένους, διότι πέραν της εκδρομής και του εθίμου, υπήρξε ο εκκλησιασμός και το λουκούμι με την αρτοκλασσία καθώς και ο καφές, τα οποία προσφέρονται ανελλιπώς από ετών επάνω στο νησί αυτήν την ημέρα.

Ας είναι όμως κι έτσι. Το έθιμο και η παράδοση, ετιμήθησαν. Έστω και με όχι αρκετούς.
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες!

(Οι φωτογραφίες με την αναμονή στον μώλο είναι του Χρήστου Βούλγαρη. Οι υπόλοιπες επάνω στο νησί είναι του Τάσου Παπαδόπουλου)


****************************************


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου