Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

ΑΠ' ΤΟ ΚΟΥΠΑΚΙ (Φωκίδος) ΣΤΟ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ (Η.Π.Α.)


 Ερωτικό δράμα μετά φόνου

    Ανιχνεύσαμε στο διαδίκτυο και μέσα από την ιστοσελίδα της ελληνόφωνης εφημερίδος της Νέας Υόρκης ‘’Εθνικός Κήρυξ’’ (www.ekirikas.com), το συγγραφικό πόνημα του Έλληνα ομογενή, ιατρού στο επάγγελμα, Λουκά Κονανδρέα, με τον τίτλο : ‘’Παναγιώτα : Καλύτερα σκοτωμένη παρά, χωρισμένη – Αληθινή ιστορία φόνου’’. 
Ακούσαμε δε και τον ίδιο σε μια πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, με έναν σεμνό και γλυκύτατο λόγο, να περιγράφει με άπταιστα ελληνικά, την ιστορία-θέμα του βιβλίου.

   Πρόκειται για έναν επιστήμονα, ο οποίος κοσμεί την ελληνική ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο οποίος χαίρει εκτιμήσεως από τους κατοίκους και τις αρχές εκεί, όπου δραστηρι- οποιείται και διαμένει. Και για αυτόν τον λόγο, η εκεί πολιτεία, έδωσε το όνομά του σε μια οδό : ‘’Konandreas Drive’’.

   Η γενέτειρά του, το Κουπάκι Δωρίδος, έγινε πασίγνωστο στους κύκλους της ομογένειας, μιας και το βιβλίο του αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία η οποία διεδραματίσθη εκεί, τα αμέσως επόμενα χρόνια μετά από τον εμφύλιο πόλεμο. Οι δε διακρίσεις του, όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι οκτώ βραβεία σε ισάριθμες παρουσιάσεις-εκθέσεις βιβλίων ανά την υφήλιο, κατά τα μόλις δυο έτη κυκλοφορίας του βιβλίου.

   Παραθέτουμε ένα απόσπασμα του αφιερώματος στον Λουκά Κονανδρέα, από την ομογενειακή εφημερίδα ‘’Εθνικός Κήρυξ’’ θεωρώντας ότι Έλληνες ωσάν αυτόν τον άνθρωπο, είναι αυτοί οι οποίοι ανά τους αιώνες, ‘’έσπρωξαν’’ προς τα εμπρός την Ελλάδα και την τιμή της κι ας εβίωσαν την στέρηση, την προκατάληψη και την μιζέρια της πατρίδος μας. Και ότι το Κουπάκι, θα πρέπει να είναι υπερήφανο για αυτό το άξιο τέκνο του.

********************************** 

Ο Δρ. Λουκάς Κονανδρέας είναι γνωστός στο Στάμφορντ και σε γύρω περιοχές του Κονέκτικατ, διότι ήταν ο πρώτος που ίδρυσε ιδιόκτητο Κέντρο Επειγόντων Περιστατικών στο Στάμφορντ, που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ασθενείς να έχουν καλύτερη υγεία και να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Είναι επίσης γνωστός λόγω της ενασχόλησής του με τα κοινά και την κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Στάμφορντ Κονέκτικατ, καθώς επίσης και λόγω των επιτυχιών του στο γκολφ που του είχε εξασφαλίσει πολλές πρωτιές συμπεριλαμβανομένου και του τίτλου του πρωταθλητή στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.
Είναι επίσης ο μοναδικός ομογενής του Κονέκτικατ, από ό,τι είναι γνωστό, που το ελληνικό όνομά του θα μνημονεύεται στον αιώνα τον άπαντα, καθώς μια από τις νεότερες οδούς στα βόρεια προάστια του Στάμφορντ φέρει το όνομά του «Konandreas Drive».
Προ δύο ετών ξεδίπλωσε ένα κρυφό του ταλέντο και προσέφερε το δικό του πετραδάκι στην αγγλική και ελληνική λογοτεχνία. Πρόκειται για το βιβλίο «Παναγιώτα: Καλύτερα σκοτωμένη παρά, χωρισμένη – Αληθινή ιστορία φόνου», το οποίο εκδόθηκε στην Ελλάδα από τον εκδοτικό οργανισμό CaptainBook.gr και κυκλοφόρησε το περασμένο φθινόπωρο.
Το βιβλίο αυτό στην Ελληνική αποτελεί μετάφραση του πρωτότυπου «Better Dead Than Divorced: The Trial of Panayota – A True Story» που εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Hard Work Publications» και κυκλοφόρησε στις 27 Σεπτεμβρίου 2014.
Η αγγλική έκδοση διατίθεται από την www.amazon.com και το 2015 απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο του οργανισμού «Nonfiction Authors Association», ενώ η ελληνική έκδοση διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο του «Εθνικού Κήρυκα».
Ο «Εθνικός Κήρυκας» λαμβάνοντας υπόψη του την πολυσχιδή δράση και προσφορά του Δρ. Λουκά Κονανδρέα αποφάσισε να τον τιμήσει αναδεικνύοντάς τον Πρόσωπο του τρέχοντος τεύχους του «Περιοδικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου