Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑΣ (άρθρο)


Ξένος μέσα στη πόλη….
Του Νίκου Δρόλαπα
ΟΛΑ έδειχναν νέα, αλλά και τα πάντα έδειχναν, ταυτοχρόνως, παλιά !
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον, ότι οι διοικούντες τον Δήμο Δελφών παραμένουν προσδεδεμένοι
με το παρελθόν. Ανήκουν στην ίδια πολιτική παρέα που την ενώνει η βουλιμία για την εξουσία. Σε αυτή την ομάδα κατά κύριο λόγο οφείλουν και την εκλογή τους στα αξιώματα που κατέχουν σήμερα, έχοντας εγκαθιδρύσει ένα πολιτικού τύπου κατεστημένο πάνω στις ήδη καχεκτικές δομές της πόλης και γενικότερα του Δήμου. Με αυτή την αφετηρία και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στερούνται διοικητικής αυτονομίας , γνώσης περί τα αυτοδιοικητικά και ορθολογιστικής αποφασιστικότητας, διέλυσαν και διαλύουν τα πάντα, θεωρώντας ότι θα τους σώσει το πελατειακό σύστημα το οποίο πιστά υπηρετούν. Όμως, μέσα στη γενικότερη φτώχεια και αυτό δεν φθάνει για όλους τους συγγενείς και τους κολλητούς.
ΗΔΗ, βαδίζουμε προς τη λήξη της διετίας αφότου το συνονθύλευμα των μετριοτήτων που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα έργο, έστω και απλό, πόσο μάλλον υποδομής και αναπτυξιακό, που θα έδινε μία ανάσα στη χειμαζόμενη περιοχή μας. Κι όχι μόνο δεν υπάρχει έργο προόδου, απεναντίας υπάρχουν επιλογές που πάνε το τόπο πολλές δεκαετίες πίσω, λες και έχουν βαλθεί να γκρεμίσουν και αυτά που βρήκαν από αιώνος και πλέον.
Όλοι γνωρίζουν πώς και ποιοι έκλεισαν το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. Αναλογιζόμενος ο κ. Δήμαρχος και τις δικές του ευθύνες ως συναποφασίζων, ανέλαβε προσωπικά , όπως είπε, τη διαχείριση του προβλήματος για να λειτουργήσει ξανά. Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο μετά, το Γηροκομείο όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά οι οφειλές που είχε πολλαπλασιάσθηκαν και πιθανολογείται ότι το Κληροδότημα θα χάσει και τη περιουσία του από τα χρέη που του έχουν φορτώσει.
Είναι επίσης γνωστή και η θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Κατά….σύμπτωση, ο κ. Δήμαρχος ανέλαβε να ηγηθεί και αυτής της προσπάθειας ως επικεφαλής των αγώνων που θα επακολουθούσαν. Εντελώς ξαφνικά εγκατέλειψε και αυτό το εγχείρημα χωρίς καμία εξήγηση. Πολλοί διατείνονται ότι αποσύρθηκε από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που είχε προαναγγείλει επειδή άρχισαν οι πρώτοι οικονομικοί έλεγχοι για τα χρέη εκατομμυρίων που φόρτωσε στο Δήμο , συμπτωματικά και πάλι το ίδιο πολιτικό κομιτάτο. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω των ασκουμένων αφόρητων πιέσεων, έφερε προς συζήτηση το θέμα της υποβάθμισης του Νοσοκομείου. Είναι δε αποκαλυπτικά όσα γράφει για τη συνεδρίαση αυτή τοπική ιστοσελίδα : « ….διέσπειρε προβληματισμό για τη ποιότητα των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στο κορυφαίο όργανο του Δήμου και ανησυχία για την ικανότητα άρθρωσης και προώθησης έστω και στοιχειωδών λύσεων……»
Δεν υπάρχει καμία πληροφορία μέχρι σήμερα για τη τύχη του Κληροδοτήματος στο ΑΥΛΑΚΙ Στυλίδας και της μακροχρόνιας σύμβασης, με την οποία ο κ.Δήμαρχος ενοικίασε χωρίς διαγωνισμό ; με απ΄ευθείας συμφωνία ; , δεν το …μαρτυράει !, το τεράστιων δυνατοτήτων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΚΤΗΜΑ, η έκταση του οποίου υπερβαίνει τις τεσσερισήμισι χιλιάδες στρέμματα σε μονοπρόσωπη εταιρεία Ι.Κ.Ε., περιορισμένων ευθυνών, από αυτές που αποκαλούν και εταιρείες του ενός ευρώ, για τη φύτευση δένδρων ευκαλύπτων σε περιοχή NATURA δημιουργώντας κινδύνους για τη μελλοντική επαναχρησιμοποίησή του.
Παρά τα τόσα δημοσιεύματα ο κ. Δήμαρχος αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβάθμιση και του 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ της Άμφισσας αφανίζοντας το υπεραιωνόβιο και μοναδικής αρχιτεκτονικής μορφής κτίριο, το οποίο αποτελεί Συλλογική Μνήμη των Αμφισσέων τόσων γενεών, ένα πραγματικό κόσμημα της πόλης, με τη τοποθέτηση στη πρόσοψή του ενός νέου διώροφου κτιρίου για να στεγάσει το Ειδικό Σχολείο, για την ανέγερση σημειωτέον του οποίου, έχει αγορασθεί οικόπεδο επί της περιφερειακής οδού της Άμφισσας.
Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για τη μεθόδευση αυτή του Δημάρχου.
Πώς καταστρέφει ένα Σχολικό συγκρότημα για μία, πιθανότατα, προεκλογική υποχρέωση προς υποστηρικτές του, από αυτούς που του έχουν απομείνει. Ας επιλέξει τουλάχιστον ένα αβλαβές για τον τόπο ρουσφέτι, όχι αυτό το τόσο επιζήμιο, γιατί αυτή η επιλογή , αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα προκαλεί δυσμενείς συλλογισμούς για πάντα.
Αμέτρητες οι μπλεγμένες ιστορίες που κάθε τόσο έρχονται στο φώς της δημοσιότητας για τον Δήμο μας, τον οποίον έχουν εντάξει στα αρνητικά πρότυπα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προ ημερών ασχολήθηκε για πολλοστή φορά η ηλεκτρονική εφημερίδα «ΖΟΥΓΚΛΑ» με τα καμώματα των αστέρων που διοίκησαν και διοικούν τον Δήμο, με Διοικητικό αυτή τη φορά σκάνδαλο, επειδή όριζαν στις υπηρεσίες του ως Διευθυντές και Προϊσταμένους πρόσωπα της αρεσκείας τους, που δεν διέθεταν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα προσόντα.
ΠΡΟ ημερών αποφάσισαν να μεταφέρουν στην Ιτέα το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, το Σαλωνίτικο Κομιτάτο, πάλι χωρίς καμία λογική εξήγηση. Πόσο άτυχη είναι τελικά αυτή η πόλη, με όλους αυτούς τους υποτιθέμενους φωστήρες της καταστροφής ;
Το Καρναβάλι της Άμφισσας, γνωστό στο Πανελλήνιο, διοργανώνεται και χαρίζει προβολή στη πόλη και χαρά στους κατοίκους για περισσότερα από ενενήντα χρόνια. Δεν το σταμάτησαν χούντες και άλλες αθλιότητες, παρά μονάχα ο πόλεμος του ΄40.
Μπορεί να βρεθεί υγιής νους να πάρει με το έτσι θέλω τα « Αλευρομουτζουρώματα » από το Γαλαξίδι ; Μα αυτές οι εκδηλώσεις έχουν τόσο βαθειές ρίζες στην ιστορία του κάθε τόπου που δεν μπορούν να αποκοπούν από το τόπο που γεννήθηκαν, τι πράγματα είναι αυτά που σοφίζεται συνέχεια ο Δήμαρχος ; Μήπως του φταίει η τελικά η αδυναμία παραγωγής ουσιαστικού έργου και επιτίθεται κατά της πόλης ;
Αλλάζει ονοματοδοσία σε τμήμα της ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΣΑΛΩΝΩΝ και τη μετονομάζει σε λεωφόρο Καταλανών. Ξεχνάει φαίνεται ότι ΟΙ Καταλανοί ήρθαν εδώ ως κατακτητές και όσα διέπραξαν κατά της πόλης και των αρχόντων της. Ξεχνάει ότι η μόνη αλλαγή ονόματος που έγινε στη κεντρικότερο αυτό δρόμο της Άμφισσας ήταν από το πρώην Δήμαρχο της Χούντας, αείμνηστο γειτονά του Νικόλαο Κεφαλά, για την …εθνοσωτήριο ;….
ΤΩΡΑ , μετά τα…ανύπαρκτα σύμφωνα ποιότητας του Δημάρχου….έρχονται και τα μνημόνια συνεργασίας με τον Δήμο της Κροατίας Pula ( Ελληνιστί γαΙδουράκια ) για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας , αντί να στραφεί προς όλες τις υποψήφιες Ελληνικές πόλεις για την επανασύσταση της Δλεφικής Αμφικτυονίας, όπως του είχαμε δημόσια προτείνει.
Καλά, ο Δήμαρχος δεν παίρνει καθημερινά τα μηνύματα της τοπικής Κοινωνίας προς το πρόσωπό του και τους συνεργάτες του ;
Τι άλλο περίμενε να δει από αυτά που είδε στη κοπή της πίττας του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο; Εύστοχα η τοπική εφημερίδα περιγράφει τη κατάσταση : « Πέρυσι τέτοια μέρα γινόταν το αδιαχώρητο…..Φέτος τα πράγματα ήταν άτονα, ενώ πολλοί ήρθαν ….για να δουν κάποιο δικό τους άνθρωπο που ήταν στη δημοτική χορωδία ή την φιλαρμονική, γιατί αν δεν ήταν η συναυλία των δύο αυτών σχημάτων , ο Δήμος μόνος του δεν θα γέμιζε ούτε ΤΑΞΙ …..».

2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς Δρόλαπα θα τους υπομείνουμε και θα τους γευόμαστε για αρκετό χρόνο ακόμη.
    Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε όχι με το μυαλό αλλά με το μέρος του σώματος που είναι σε άμεση επαφή με τις καρέκλες των δημοτικών συμβούλων, οι οποίες διαθέτουν ηλεκτρονική μνήμη.
    Οι σημερινοί μας σύμβουλοι, ως συνεχιστές των προκατόχων τους, δεν χρειάζεται να σκέφτονται. Απλά δέχονται τις σκέψεις των προκατόχων τους, ως γνήσιοι συνεχιστές τους, από τις ίδιες καρέκλες, μέσω της ίδιας οδού.
    Δεν έχω τι να σκεφτώ και που να ελπίζω πια.
    Μπράβο στον Δρακάκη που είχε την τόλμη να τους καταγγείλει.
    Κρίμα στην μεγάλη Δελφική Ιδέα. Ως ιδέα αναδεικνύεται και διαχέεται από ανθρώπους που έχουν μυαλό και λειτουργούν με αυτό.
    Οι Δελφοί προσπαθούν να αναδείξουν και να μεταλαμπαδεύσουν, σε όλο τον κόσμο, την Δελφική Ιδέα, με ανθρώπους που στερούνται μυαλού και νου και γι αυτό προσπαθούν να την αναδείξουν, μέσω των ίδιων διόδων, που οι προηγούμενοι άρχοντές μας, τους διοχέτευσαν μέσω της μνήμης των καρεκλών του Δημοτικού συμβουλίου.
    Κρίμα, πολύ κρίμα για τον τόπο και για τους νέους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΑΔΕΛΦΕ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙΣ;Ή ΜΗΠΩΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ, ΟΙ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΙ, ΔΕΝ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή